De vakantie van Sebastiaan Labrie

Redactie - 22 december 2015

De vakantie van Sebastiaan Labrie

Redactie - 22 december 2015

Sebastiaan Labrie is een Bekende Nederlander die de bijna iedereen wel kent van het reisprogramma 3 op reis, of als acteur in Onderwerg Naar Morgen en Goede Tijden Slechte Tijden. Tegenwoordig reist hij dankzij zijn eigen bedrijfje Just Curious de hele wereld over en maakt hier ontzettend toffe content voor. Wij spraken Sebastiaan en vroegen hem naar zijn vakantievoorkeuren. 

Sebastiaan Labrie

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

“Ik ben iemand die op veel verschillende plekken komt en daarom dus ook niet zo heel vaak terugkeert naar één plek. Hoewel, er is een plekje in Mexico waar ik graag kom. Het ligt erg afgelegen en daarom weet ik ook niet precies welk dorp of stad het is, maar mijn vrouw gelukkig wel. Een bestemming moet voor ons ieder geval zonnig zijn. Ik geniet echt van de zon. Korte broek, t-shirtje en slippers… Heerlijk!”

Het klimaat is dus erg belangrijk? 

”Ja, echt ontzettend. En dan met name de zon. Vroeger ben ik veel op wintersport geweest, maar tegenwoordig gaat mijn voorkeur – en die van mijn vrouw – toch wel echt uit naar iets tropisch. Ik ben ook echt zo’n type dat de airco de hele vakantie uitlaat. Ik vind het totaal niet erg om de nacht te zweten omdat het zo warm is. Ik stap toch ’s ochtends heerlijk onder die buitendouche.” 

Hoe bepaal je een bestemming?

”Momenteel wordt de keuze bepaald door onze baby. Heel ver komen we op dit moment dus niet. Ook omdat ik en mijn vrouw beide een heel druk werkleven hebben schiet de vakantie er sowieso een beetje bij in. Maar dat gaat in de toekomst zeker wel goed komen. Dan kunnen we weer op zoek naar een toffe bestemming, en dan het liefst eentje waar we nog niet geweest zijn, waar het warm weer is, een plek waar we dingen kunnen meemaken, waar we onszelf kunnen onderdompelen in de lokale cultuur.” 

Pak je het liefst het vliegtuig, de auto of misschien we de trein?

”Tropische temperaturen bereik je jammer genoeg alleen met het vliegtuig. Maar, een classic roadtrip vind ik ook helemaal te gek.” 

Camping, hotel of misschien wel een AirBnB?

”Camping is voor mij niet ideaal. Ik ben 2 meter en dat werkt gewoon niet zo lekker in een tentje, geloof me, ik heb het geprobeerd. Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar een simpel vakantiehuisje. Mag best klein zijn. We slapen er bij wijze van spreken alleen. En dan aan het strand natuurlijk.” 

Hoe boek je je vakantie?

”Via het internet. De mogelijkheden zijn zo eindeloos. Ik geloof ook niet echt meer in de reisbureaus van tegenwoordig. Overigens is het mijn vrouw die de reis uitzoekt. Zij doet het voorwerk, dan bespreken we het uitvoerig en gaan we over tot boeken.” 

Een actieve vakantie, of lekker luieren?

”Absoluut een combinatie. En met actief bedoel ik misschien iets anders dan andere. Ik bedoel met actief écht de lokale cultuur proeven. Praten met mensen, eten bij de mensen thuis en echt voelen hoe de plaatselijke bevolking in het leven staat. Daar krijg ik zóveel energie van. Dat is het mooiste van reizen voor mij.” 

Hoe vaak ga je op vakantie?

”Momenteel is het even lastig. De combinatie van een druk werkleven en een pasgeboren kindje houdt in dat we momenteel even niet verder komen dan een weekendje weg. Ook heerlijk, maar het liefst ga je natuurlijk minimaal 2 x per jaar goed op vakantie.”

Kook je op vakantie zelf, of ga je liever uit eten?

”Ik vind het heerlijk om uit eten te gaan. Fantastische gerechten met fijne wijn… Daar geniet ik van. Ik ben echt voor het ‘joie de vivre-gevoel’. Overigens hoeft dit niet altijd een duur restaurant te zijn. Ik vind het net zo fijn om bij de mensen thuis – die we eerder die dag hebben ontmoet – te eten. Die ervaringen zijn priceless.” 

Heb je een favoriete keuken?

”Ik ben echt gek op de Aziatische keuken. Van een Indonesische rijsttafel tot een Thaise curry of Japanse sushi. Mag ook best een beetje pittig zijn. Heerlijk!”

Wat is je favoriete vakantieherinnering?

”Dan zou ik toch gaan voor die maand in die Mexicaanse Cabana aan het strand. Samen met mijn vrouw heerlijk boekjes lezen, yoga’en, zwemmen, wandelen. Helemaal verstoten van de drukke westerse wereld. Helemaal back to basic. Wat was dat te gek zeg!” 

Wat is je favoriete gadget op vakantie?

”Eigenlijk laat ik het liefst zoveel mogelijk thuis. Alles behalve mijn kleine compacte camera. Fijn om herinneringen visueel vast te leggen, maar ook voor mijn bedrijfje Just Curious maken we content voor over heel de wereld. Het is handig om dan op bepaalde plekken foto’s te maken zodat ik daar later, als ik terug ben, weer iets mee kan. Wat dat betreft zal ik mijn werk nooit volledig los kunnen laten op vakantie. Maar dat is oké.” 

Heb je wel eens een beoordeling achter gelaten?

”Ik heb talloze columns geschreven over tal van accomodaties, maar nee, ik heb nooit een beoordeling achter gelaten op een website als Zoover of TripAdvisor. 

Zijn er nog plekken op de wereld waar je graag naar toe zou willen?

”Oh ja, dat zijn er zoveel. Nepal staat erg hoog op mijn verlanglijstje. Prachtige wandeltochten maken door de bergen. Lijkt me echt geweldig. Ik wil ook nog een keer een motor huren en dan door Vietnam, Laos en Thailand crossen. Ik heb voor mijn gevoel ook nog niet genoeg gezien van China, Japan wil ik nog een keer naar toe voor vakantie want daar ben ik alleen geweest voor werk. En ook de Grand Canyon wil ik nog een keer zien, ondanks dat ik niet zoveel heb met Amerikanen.” 

Welke 5 dingen ontbreken nooit in je koffer als pakt voor de volgende trip

1. slippers
2. zonnebril
3. tandenborstel
4. sarong
5. boeken