Redactie - 4 oktober 2017
Wil je komend seizoen de zon opzoeken? Het Afrikaanse Gambia is je nieuwe favoriet. Warm als het hier koud is en daarnaast kun je alle must haves voor een winterzonvakantie afvinken: wuivende palmbomen, tropische stranden, fijne hotels én vrolijke mensen.
In Gambia heerst een prettige chaos. Reken niet op stoplichten of verkeersborden, maar de kleurrijk geklede mensen aan de ‘smiling coast of Africa‘ zijn vriendelijk en helpen je graag op weg. Daarbij maak je ze uiteraard blij met wat dalassi, de Gambiaanse munteenheid.
Als je je wilt onderdompelen in de cultuur breng dan een bezoek aan de hysterisch drukke visafslag in Tanji. In de namiddag meren hier tientallen vissersboten aan en wordt de buit van die dag op het hoofd van vissersvrouwen naar de kust gedragen en verkocht.
Maarten tipt op Zoover: ‘Ga in plaats van met een georganiseerde trip of op eigen houtje, met een privégids naar de markt.’ Kun je er geen genoeg van krijgen? Net zo indrukwekkend zijn grote lokale markten zoals de Royal Albert Market in Banjul en de Serrekunda Market in Serekunda.
Tip: Het is aan te raden om alle uitjes en excursies die je in Gambia doet met een gids te doen. Met een local aan je zijde zijn marktkoopmannen- en vrouwen een stuk minder opdringerig en daarnaast kent hij of zij de ins en outs van het Gambiaanse leven.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/overwinteren-in-spanje-hier-moet-je-wezen/”]
In Gambia vind je een aantal prachtige resorts aan de stranden, waar je alles vindt wat je wenst. Van kleinschalig en rustig midden in de natuur tot bruisend in bijvoorbeeld badplaats Serrekunda waar ook de strip, een straatje met restaurants en bars, zich bevindt.
Zo is Ngala Lodge in Fajara favoriet bij Cor en Ida: ‘Deze schitterende lodge – opgezet door de Amsterdamse Peter – heeft het allemaal: mooie kamers, verschillende zwembaden, ontzettend vriendelijke mensen, fantastisch eten en een toplocatie. Het reservaat tussen de mangroven barst van de vogels en gids Habib weet de beste restaurantjes voor je te vinden.’
‘Super hotel voor Afrikaanse begrippen’, noemt Edith het Coco Ocean Resort & Spa in het rustige Bijilo. Ze somt op: ‘Goede prijskwaliteitverhouding, heel vriendelijk personeel, ruime comfortabele kamers op een hele mooie plek, direct gelegen aan een van de mooiste stranden van Gambia. Voor excursies pak je gewoon een taxi op de standplaats tegenover de uitgang van het hotel. Veel goedkoper en typischer dan de georganiseerde excursies.’
Tip: voor dat echte vijfsterrengevoel boek je een suite in plaats van een standaardkamer.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover-reporter/zoover-reporter-vriendschappen-gambia/”]
AbCa’s Creek Lodge, bij het dorpje Kassagne, wordt gerund door de Nederlandse Carlijn en haar Gambiaanse man Abdoul. Samen met hun zoontje en honderden kwetterende vogels wonen ze op een idyllisch stuk grond midden in de mangroves, ver weg van de toeristische kust. Liesbeth beleefde er met haar gezin een geweldige vakantie.
‘Een prachtig aangelegde lodge met veel oog voor detail, middenin de natuur. Eenvoudige, maar schone huisjes, meer heb je niet nodig. Onze kinderen vermaakten zich super en beschouwden Abca’s Lodge als hun thuis. Wij hebben een aantal excursies gedaan naar een schooltje, James Island en een fietstochtje naar Bintang. Verschillende keren brachten we een bezoek aan het dorpje Kassagne, waar onze kinderen voetbalden met de kinderen van het dorp. Een geweldige ervaring. Tijdens de trips hebben wij het echte Afrika mogen meemaken, en na een lange dag vol indrukken weer heerlijk ontspannen aan de Creek. Wat ons betreft een echte aanrader!’
Het is haast gek dat Gambia nog niet bovenaan de lijstjes met vakantiebestemmingen op korte vliegafstand waar je gegarandeerd tropische temperaturen treft staat. Maar: Gambia is ook een ontwikkelingsland waar het in het verleden wel eens onrustig was. Inmiddels behoort Gambia tot één van de veiligste landen van West-Afrika, waar verschillende stammen en religies vreedzaam naast elkaar leven. Voor dat je je vakantie boekt kun je nederlandwereldwijd.nl raadplegen waarop de Nederlandse overheid actueel reisadvies geeft.
Ook vakantie gevierd in Gambia? We zijn benieuwd naar jullie tips and tricks!