Fit Blijven Op Vakantie Doe Je Zo: 6 Tips!

Redactie - 6 september 2016

Fit Blijven Op Vakantie Doe Je Zo: 6 Tips!

Redactie - 6 september 2016

Een pizzaatje hier en een cocktail – of twee – daar. Nog even langs de ijssalon voor een toetje. De sportschool wordt ingewisseld voor een strandbed en voor je het weet moet je riem een tandje losser en zit je favoriete jeans wel erg strak. Die conditie is nergens meer te bekennen en na een wandeling bergopwaarts moet je langer dan normaal bijkomen.

Je op vakantie volledig laten gaan is natuurlijk heerlijk: alles kan en alles mag. Maar stiekem is het veel fijner om een beetje fit te blijven en daardoor bij thuiskomst niet met een schuldgevoel te zitten. Met een zongebruind en fit lichaam ook na je vakantie blij zijn met het resultaat dat je in de spiegel ziet. Hoe doe je dat? We geven je een aantal tips. Als je lekker in je vel zit is je leven nou eenmaal veel leuker. Ook op vakantie.

Wil jij op vakantie volledig losgaan en nergens aan denken of op letten? Dat is natuurlijk ook helemaal prima. Deze tips zijn voor de vakantiegangers die een balans belangrijk vinden en zo nog meer van hun vakantie kunnen genieten (en nagenieten).

Ontbijtbuffet fruit

1) Start de dag gezond

Hoe verleidelijk het ook is om iedere dag met croissants en eieren met gebakken spek te beginnen, een gezond alternatief is altijd wel voor handen. Wissel het af. Vers fruit is in mediterrane landen bijvoorbeeld favoriet en een bakje verse yoghurt is ook vaak wel te vinden. Ontbijt overslaan? Nee, doe dat maar niet! Je lichaam (en stofwisseling) moet ook op gang komen en daarvoor hebben we allemaal energie nodig. Maak ook ’s ochtends dus even tijd om een hapje te eten.

2) Blijf weg van toeristenvoedsel en buffetrestaurants: ga voor vers

Op een roadtrip even wat eten bij een wegrestaurant of aan de boulevard bij het eerste de beste tentje aanschuiven. Dat kan, maar de kans is groot dat ze alleen maar vette meuk serveren waar je uiteindelijk toch niet blij van wordt. Ga op zoek naar een leuk lokaal restaurantje waar ze nog met liefde een verse maaltijd voor je bereiden. Bijvoorbeeld dat ene visrestaurant waar ze de vissen kakelvers voor je grillen of bij die ene local die je vanmorgen nog de groenten voor zijn restaurant in zag slaan op de markt. De zoektocht naar zo’n authentiek tentje is al leuk en je dinerervaring zal nog véél leuker zijn.

Waar ben jij op vakantie geweest waar de lokale, authentieke restaurantjes de moeite waard waren? Vergeet niet om een review achter te laten.

yoga op het strand

3) De wereld is je sportschool: sporten zoals de locals dat doen

Vakantietijd betekent dat het sportschoolabonnement even aan de wilgen wordt gehangen. Je hebt groot gelijk! Niet alleen je geest, maar ook je lichaam heeft vakantie nodig. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alleen maar op je rug hoeft te gaan liggen. Wandel naar dat ene leuke dorpje, ga regelmatig actief zwemmen of huur een fiets om je vakantiebestemming te ontdekken. Op een beetje actieve vakantie wandel je sowieso al vaker meer dan je normaal doet. Leuk om bij te houden met een stappenteller (op je telefoon). Vaak verbaas je jezelf. Dat sightseeën is toch sportiever dan je dacht. En wat dacht je ervan om eens te beginnen met surflessen als je bijvoorbeeld in Frankrijk aan de kust verblijft of een lesje yoga te volgen op het strand van Thailand? Vergeet je niet in de schrijven voor salsalessen in Spanje en Zuid-Amerika. Of ga stand-up-paddelen. Erg leuk om te doen en je blijft er ook nog fit door.

4) Kies ook eens een gezond(er) alternatief

Elke avond pizza, pasta of patat gaat ook zo vervelen toch? Kies ook eens een gezond(er) alternatief. Bijvoorbeeld een gerecht met groente, gegrilde vis, kip of schelp- en schaaldieren. En ook een maaltijdsalade of Ceasar Salad staat vaak wel op de kaart. Wist je trouwens dat de Ceasar Salad van origine Amerikaans is en helemaal niets met de Romeinen te maken heeft?

Waarschijnlijk weet je prima wat de gezonde alternatieven zijn waar je nog heerlijk van kunt genieten, zonder dat je het idee krijgt dat je calorieën moet gaan tellen. Doe het niet! Geniet. Je bent op vakantie. Maar genieten betekent niet per se dat alle remmen los moeten natuurlijk. Iedere avond uit eten? YES! Zeker op vakantie, maar kies ook eens een gezond(er) alternatief. Jezelf van alles ontzeggen, daar wordt niemand blij van. Het gaat om keuzes maken.

All inclusive cocktails

5) Is all-inclusive wel een goed idee voor jou?

Ben jij iemand die het buffet 4x achter elkaar aanvalt en zich daarna schuldig voelt? Of vind je het lastig om maat te houden en drink je de hele dag door cocktails of alcoholische versnaperingen? Want hey, het is – soort van – gratis en het is toch voor handen. Denk er dan over na wat belangrijker voor je is. Een gezond en fit lichaam of de mogelijkheid om alles wat los en vast zit te eten en drinken voor een prikkie? Genieten is belangrijk, zéker op vakantie. Maar als je je na thuiskomst alleen maar rot voelt had je misschien beter een andere keuze kunnen maken.

6) Water, water, water

Niet alleen op vakantie is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Probeer regelmatig water te drinken. Sowieso 2 glazen bij het ontbijt en voor iedere maaltijd een flink glas. In warme landen zorg je dat je altijd een flesje water bij je hebt. Let op: niet in elk land kun je water uit de kraan drinken, maar voor een paar cent haal je al een literfles in de plaatselijke supermarkt. Raak je dat water een beetje zat? Neem dan bijvoorbeeld een reisflesje limonade (zonder toegevoegde suikers) of citroenzuur mee op pad om je water een lekker smaakje te geven.

Probeer weg te blijven van vruchtendrankjes en frisdranken. In de meeste gevallen krijg je hier juist minder energie van. Heb je zin om op het terras een lekker groot, koud glas cola te bestellen? Vooral lekker doen natuurlijk! Let wel op met ijsklontjes. Niet in ieder vakantieland is het water zo goed voor je. Ben jij in een land waar je het water uit de kraan niet vertrouwt? Vergeet dan niet om je drankjes zonder ijsklontjes te bestellen. Hoewel ellende met je darmen goed is voor de lijn – grapje -, is ziek op bed liggen en boven de wc hangen wel het laatste wat je wilt doen op vakantie.

Fit en gezond op vakantie: tips

Of je je bikinibody nu wilt behouden of niet. Zo nu en dan een gezonde keuze is nooit mis. Vergeet vooral niet te genieten en probeer jezelf niet teveel te ontzeggen. Keuzes maken is het codewoord. We wensen je een fantastische, fitte en gezonde vakantie toe!

Hoe blijf jij fit en gezond tijdens je vakantie? Laat het ons weten in de reacties! Niet vergeten om een review achter te laten van je vakantiebestemming hè? We horen graag hoe jouw vakantie was.