Redactie - 28 juni 2018
De Nederlandse keuken saai? Ga naar Zuid-Limburg! In deze regio kun je pas echt bourgondisch genieten. Wij selecteerden 5 specialiteiten.
Om je vingers bij af te likken, échte Limburgse vlaaien zijn fantastisch. Maar wist je dat de vlaaienbakkers ook hele lekkere knapperige broden maken? Wij tippen: De Bisschopsmolen met een eeuwenoude werkende watermolen met eigen bakkerij midden in de stad! Tijdens een workshop leer je alles over het geheime recept.
Patatje zuurvlees is een lokale specialiteit. Spreek het net als de locals uit op z’n ‘zoervleisj‘ en je hoort er helemaal bij. Een traditioneel gerecht wat vroeger vaak werd gemaakt van paardenvlees. Het vlees vooraf marineren in azijn zorgt voor deze naam, maar het gerecht is toch lekker zoet door stroop en peperkoek.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/on-hollands-wandelen-limburg/”]
In de regio zijn veel fruitboomgaarden, akkers en boerderijen te vinden. Dit heerlijke fruit kan verwerkt worden in ambachtelijke stroop. Wist je dat deze stroop een officiele erkenning heeft gekregen? Het behoort tot nationaal cultureel immateriaal erfgoed. Appels en peren verwerken tot stroop behoort hier tot de cultuur.
Wist je dat de zonnige heuvels van Zuid-Limburg fijne plekken zijn voor hop? Hét bestandsdeel om lekkere bieren te kunnen brouwen. Het brouwen en experimenten met bieren is populairder dan ooit en dat kun je hier bijzonder goed ervaren.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/een-uniek-stukje-nederland-vind-je-in-zuid-limburg/”]
Het gevoel dat je je echt in het buitenland bevindt. Dat doen de wijngaarden in Zuid-Limburg met je. De wijnbouw in deze regio doet het goed dankzij de goede mergelbodem en de goede zomers van de laatste jaren. Onze tip: ga in oktober! In deze maand wordt de oogst binnengehaald en in de grote vaten gedaan. Bijzonder om deze drukte op het veld te aanschouwen.
Wat is jouw favoriete Limburgse specialiteit? Laat het ons weten in de reacties.