Wat eet je op wintersport? Bij voorkeur schuif je dan regelrecht vanaf de piste aan voor een lunch met lokale lekkernijen. We zetten de lekkerste berggerechten van Europa voor je op een rijtje, alvast ter voorbereiding op het komende wintersportseizoen. Dit eet je zoal op wintersport:

·      Kaiserschmarren ·      Tiroler gröstl
·      Germknodel ·      Goulashsuppe
·      Schnitzel ·      Apfelstrudel
·      Tartiflette ·      Raclette
·      Rösti ·      Älplermagronen

Tartiflette voordat het de oven in gaat. KAAS! Beeld: Pixabay | leellouebrigitte.

Wat eet je op wintersport in Frankrijk?

  • Tartiflette

Laten we beginnen met mijn favoriet: Tartiflette. Kun je schaamteloos bestellen tijdens je wintersport in Frankrijk. Maar, het is wel een gerecht dat je beter kunt kiezen als je van plan bent je lange latten voor de spa in te ruilen. Valt nogal zwaar namelijk dit gerecht met aardappel, gebakken spek, ui en knoflook, en de allerlekkerste romige reblochon-kaas. Oh, cheesus!

Boek je verblijf alvast bij Hotel Natürlich in Fiss (9,7) of Hotel Esprit Montagne (9,4) in de Rhône – Alps en je wintersportvoorpret kan beginnen!

Beeld: Pixabay | DominikSchraudolf.

Wat eet je op wintersport in Oostenrijk? 

  • Tiroler gröstl

Weer bergkost waar je wel een tijdje op voort kunt: Gröstl met gebakken aardappelen, uien en vlees zoals ham of rundvlees. Het zijn de kruiden en specerijen die dit gerecht zo speciaal maken. Karwijzaad (kümmel) en oregano geven het een geur, paprika voegt pit toe en peterselie verfrist het recept. De toppers zijn die ‘mit ei’.

  • Schnitzel mit preiselbeeren

Een echte Wiener-schnitzel wordt gemaakt van kalfsvlees, zo plat mogelijk gehamerd en gebakken in een geelgouden korstje. Loopt het water je al in de mond? Zorg wel dat je er aardappelsalade en preiselbeeren bij scoort.

  • Goulashsuppe

Bestel een bergsoepje als lunch en je sjeest als een malle de piste af. Goulashsuppe is alles behalve een lichte lunch. Overal is de soep anders, dus ga vooral op zoek naar je favoriet! Bij voorkeur met worst en aardappel.

Beeld: Pixabay | RitaE.

  • Kaiserschmarrn

Is het nou een toetje of kan het ook met lunch? Das macht kein flaus aus! Bestellen die hap. Maar check wel even van tevoren of je overheerlijke bord vol Oostenrijkse ‘pannenkoek gone wrong’ vers gemaakt wordt. Alleen dan is ’t de moeite waard. Natuurlijk met pruimencompote en appelmoes. Zoals het hoort.

  • Apfelstrudel

Na zo’n flinke unit met een knapperige buitenkant en de perfecte vanillesaus doe je maar wat extra je best op de piste om de calorieën te verbranden. Als toetje of bij de koffie: een apfelstrudel a day … Vul maar in! De apfelstrudel is onmisbaar tijdens wintersport. Natuurlijk met vanillesaus. Al hopen we dat het velletje op de saus achterwegen blijft.

  • Germknödel

Apfelstrudel mag dan misschien het meest bekende dessert zijn, maar germknödel is misschien nog wel leuker. Een gestoomde deegbol met een verrassing in het midden: pruimenjam. De bol wordt bedekt met gesmolten boter, poedersuiker en gemalen maanzaad. Hallo Oostenrijkse beauty!

Beeld: Pixabay | TheUjulala.

Wat eet je op wintersport in Italië?

  • Pizza en pasta

Het wemelt op de Italiaanse pistes van simpele, verse pasta’s en pizza’s. Ja, ook op de berg worden pizza’s vers gebakken in een houtoven. Si, si! Iedere dag pizza. La bella vita!

  • Polenta

Polenta – gemaakt van maismeel – kan smakeloos uitpakken als je niet oplet, maar wanneer het langzaam gekookt wordt met verse ingredienten is het een heerlijke basis voor de smakelijkste toppings. Zoals een stoofpotje met hert of porcini-paddenstoelen bijvoorbeeld.

Wat eet je op wintersport in Zwitserland?

  • Raclette

Van alle gerechten met kaas uit de Alpen is raclette misschien wel de lievelings van kaasaanbidders. Op een halfzachte kaas zetten ze een warmtelamp of vuurtje. Terwijl de kaas smelt en bruin wordt, schraap je dit op een bord met bijvoorbeeld gekookte aardappelen, brood, groente en vleeswaren. Smullen!

  • Rösti

Zwitsere wintersportfans bestellen minimaal een keer rösti: het ultieme aardappelgerecht. Rösti is knapperig vanbuiten en smeuïg van binnen. Je maakt het af met een perfect gebakken spiegelei, zodat je de aardappel door het eigeel kunt halen. Yum!

  • Älplermagronen met appelmoes

Macaroni met kaas is weer helemaal hip, dus probeer ook eens de Zwitserse versie. De pasta (meestal penne) wordt volgestopt met aardappel en gegarneerd met knapperige gekarameliseerde ui. Appelmoes met kaneel krijg je erbij.

Wat eet jij het liefst op wintersport? Laat het ons weten in een reactie en vergeet niet om een review achter te laten van je laatste skivakantie.

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

15 november - 2018

Reacties