Vliegtuigeten vies? Deze tips gaan je helpen!

Redactie - 3 november 2017

Vliegtuigeten vies? Deze tips gaan je helpen!

Redactie - 3 november 2017

Vind jij een vliegtuigmaaltijd ook nergens naar smaken? Maar weet je dat je het zelf beter kunt laten smaken? Lees verder en ontdek hoe oordopjes en neusspray het verschil kunnen maken. Doe er je voordeel mee tijdens je volgende vakantie!

vliegtuigmaaltijd

Beeld: Chandra Marsono via Flickr

Bestaat er eigenlijk wel een lekkere vliegtuigmaaltijd?

Dat blijkt dus heel lastig te zijn. En toegegeven: het kan ook bijna niet anders dat bij het opwarmen en uitserveren van honderden maaltijden tegelijk er iets van de kwaliteit verloren gaat. Een troost voor de luchtvaartmaatschappijen: dit komt vooral door de veranderende omstandigheden op grote hoogte. Door de lage luchtvochtigheid wordt onze reuk minder en ook werken onze smaakpapillen verre van optimaal. Om toch wat smaak aan de maaltijden te geven, bevatten ze vaak veel zout, curry of andere smaakmakers. Maar of het daar ook lekkerder van wordt? Nee, dan kun je na een lange vlucht beter genieten van een uitgebreide maaltijd in hotel Marriott Marquis.

‘Ik had meer zout op mijn bord dan in heel de dode zee bij elkaar’, schrijft ene Sylvia op de Facebookpagina van American Airlines. Kwestie van smaak, zullen we maar zeggen. Lees ook wat anderen vinden van vliegtuigeten.

Waarom kan het eten niet smakelijker?

Deze vraag bezorgt vliegtuigmaatschappijen al jaren hoofdpijn. Ze proberen van alles: van experimenteren met kruiden tot het inzetten van beroemdheden zoals Gordon Ramsay. Dat blijkt helaas niet de oplossing: alleen mensen in businessclass proeven soms een verschil in kwaliteit. In economyclass blijft de klassieke keuze uit kip, vis of pasta ongewijzigd.

Lekker eten kost tijd en geld

De factor geld lijkt dus een rol te spelen, want natuurlijk mag het niet teveel kosten. Zeker niet wanneer er jaarlijks miljoenen vliegtuigmaaltijden doorheen gaan. Gaat dit ten koste van de kwaliteit? Het antwoord van Gordon Ramsay is veelzeggend: ‘Ik eet zelf nooit in vliegtuigen. Ik weet waar het is geweest en hoe lang het duurt voordat zo’n maaltijd eindelijk wordt uitgeserveerd.’ Ook het verminderen van ingrediënten kan lucratief zijn. Zo schrapte een grote speler de olijven uit de salade, wat jaarlijks een besparing van drie miljoen opleverde. Snel verdiend natuurlijk, maar het draagt niet bij aan de kwaliteit.

vliegtuigmaaltijd

Beeld: Can Pac Swire via Flickr

Met deze hacks smaakt jouw maaltijd beter!

Goed nieuws: je hebt ook zelf invloed op de kwaliteit van je maaltijd. Het harde geluid van de vliegtuigmotor heeft bijvoorbeeld een nadelig effect op de smaakbeleving. Je hersenen zouden teveel worden afgeleid.

Tip 1: doe oordopjes in en concentreer je op je maaltijd! De grootste boosdoener is echter een dichtzittende neus vanwege de lage luchtvochtigheid.

Tip 2: spoel voor het eten je neus en proef zo meer van je vliegtuigeten! Maar let op: dit kan ook in je nadeel werken. De kans is groot dat je ook de passagier naast je beter zult gaan ruiken. Bedenk goed of je die gok wilt nemen…

Wie serveert het beste eten?

De cijfers zijn duidelijk: voor de beste vliegtuigmaaltijden moet je naar Azië! Emirates, Asiana Airlines en Cathay Pacific staan steevast bovenaan lijstjes met het lekkerste vliegtuigeten. Noodles, pittige soepjes en Aziatische salades: jullie zijn er gek op. Opvallend genoeg zijn het ook deze maatschappijen die bekend staan om de uitzonderlijk goede service. Volgens een expert helpt dat ook. ‘Wanneer je ziet dat men haar uiterste best doet om het je naar de zin te maken, ben je zelf ook vrolijker. De kans is groot dat je positieve bui je maaltijd ook nog eens lekkerder smaakt.’ Begin dus maar alvast met zoeken naar een gunstig hotel en ticket naar Thailand of Vietnam!

Wat is jouw ervaring met vliegtuigeten? Deel je tips en ervaringen met ons in de comments!