Redactie - 18 maart 2018
Vier jij dit jaar je zomerzonvakantie in Georgië? Bereid je dan maar voor op een trip vol culinaire hoogstandjes. Deze hapjes en drankjes mag je in ieder geval niet overslaan in dit bijzondere land!
De locals in Georgië ontbijten meestal simpel en licht. Een groot deel van de bevolking slaat het ontbijt zelfs helemaal over. Een eenvoudige ochtendmaal bestaat uit wat brood met jam. Af en toe wordt er een zwaarder ontbijt geserveerd, bijvoorbeeld met gebakken eieren. Wil je je dag liever starten met een uitgebreide maaltijd? Dat kan bij Hotel Leadora of Hotel Courtyard by Marriott in Tbilisi.
Laat je niet misleiden door het ontbijt, Georgiërs zijn echte Bourgondiërs! Ze houden van uitgebreid koken en urenlang tafelen. Lunch en diner zijn bijna gelijk aan elkaar en starten met een hele selectie aan voorgerechtjes, bijvoorbeeld:
Deze hapjes zijn ook als street food te krijgen op iedere straathoek in de grote steden.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-cyprus/”]
Probeer je een beetje in te houden bij de voorgerechten, want ook de hoofdgerechten in Georgië zijn niet mis! Het land is van oudsher een internationale handelsroute, waardoor een grote variëteit in de Georgische keuken is ontstaan. Bekende lokale gerechten (die vaak naast elkaar worden geserveerd) zijn:
Bij haast elke maaltijd wordt poeri geserveerd, een soort plat brood.
Na deze heerlijke gerechten nog ruimte voor wat zoets? Ga voor gozanikaki (walnoten in karamelglazuur) of tsjoertskhela (noten gedrenkt in druivensap, geregen aan een touwtje).
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/om-vingers-af-likken-5-tips-eten-en-drinken-istrie/”]
Volksdrank nummer één in Georgië? Wijn! In de Sovjet periode werd maar liefst zeventig procent van de wijn geproduceerd in dit land. De locals maken wijn op een unieke manier. Het fermentatieproces vindt plaats in grote tonnen onder de grond. De zaden en schillen van de druiven blijven in het sap. Hierdoor krijgen de wijnen een zeer bijzondere smaak.
De Georgische specialiteit is kindschmareuli, een droge witte wijn. Liefhebbers van rood kunnen akascheni (fruitig) en teliani (droog) proberen. Houd je meer van sterke drank, probeer dan de lokaal gestookte chacha. Tip: drink hier wel genoeg water bij! Dit kun je niet uit de kraan drinken, dus ga voor Borjomi: het meest bekende mineraalwater met een zoute smaak.
Ken jij nog een gerecht dat je niet mag missen in Georgië? Deel je tips in de reacties en inspireer andere smulpapen!