Sardinië, eiland van de lekkerste wijnen

Redactie - 25 juli 2019

Sardinië, eiland van de lekkerste wijnen

Redactie - 25 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week zetten we Italië in de spotlights. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Dacht jij dat je een wijnkenner was, maar heb je nog nooit een Sardijnse wijn gedronken? Dan is het de hoogste tijd dat je een keer afreist naar het Italiaanse eiland om je er in te verdiepen. In combinatie met al het goede dat Sardinië verder te bieden heeft, zul je geen spijt krijgen van je trip.

Sardinië

Al duizenden jaren

Het Italiaanse eiland is misschien niet heel bekend als wijnstreek, toch wordt er al duizenden jaren wijn gemaakt. Door de eeuwen heen lieten de Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Spanjaarden allemaal hun eigen druivensoorten op Sardinië achter, die er nog steeds groeien. De wijngaarden liggen verspreid over het eiland en de meeste wijnboeren zijn klein en ambachtelijk. Absoluut de moeite waard om er een paar te bezoeken als je er op vakantie bent.

Je kunt je misschien wel voorstellen wat een prachtig uitzicht deze wijngaarden geven… Nog op zoek naar een accommodatie waar je hiervan kan genieten? Bekijk hier ons overzicht van campings op Sardinië!

Rode wijn Sardinië

De bekendste rode wijn

De Cannonau wijnen zijn misschien wel het bekendst. Ze schijnen al meer dan 3000 jaar op Sardinië gemaakt te worden en door de Spanjaarden meegenomen te zijn naar Spanje en Frankrijk. De blauwe druif wordt vooral verbouwd in de bergachtige binnenlanden, rondom Nuoro, waar de omstandigheden het best zijn. De wijnen hebben een lichte robijnrode kleur en een minerale aardse smaak in combinatie met fruitimpressies (aardbei, kers en bosbes). De druif dankt zijn populariteit aan het fruitige karakter en de zachte tannine.

Witte wijn Sardinië

Een frivole witte wijn

Bij een echte strandvakantie hoort een levendige witte wijn: de populaire Vermentino druif wordt verbouwd aan de noordkust, de mondaine Costa Smeralda. Vermentino’s zijn vol en enigszins kruidig, met aroma’s van rijp fruit en het is niet voor niets dat je ze steeds vaker vindt op terrassen in heel Europa. Een sfeerverhogende wijn! Oeroud ook en daar heeft-ie volgens kenners zijn ‘diepgang’ aan te danken.

Overnachten aan de Costa Smeralda? Lekker slapen doe je bij Hotel Pulcinu. Reviewer Jana vierde er vorig jaar vakantie en vond het een heerlijk hotel met mooi uitzicht: ‘Grote kamer met een ruim, comfortabel bed, koelkastje en airco op de kamer. Vriendelijk personeel.’