Deze vijf bestemmingen smaken naar meer

Redactie - 5 december 2019

Deze vijf bestemmingen smaken naar meer

Redactie - 5 december 2019

Nu Slovenië is uitgeroepen tot European Region of Gastronomy kregen we gelijk trek. Schuif aan voor de lekkerste regio’s van Europa. En… Come hungry!

Lekkere bestemmingen in Europa: Noord-Spanje

Noord-Spanje: groot in kleine hapjes

Noord-Spanje staat bekend om haar grillige rotsen en stille stranden. En om het Guggenheim Museum niet te vergeten. Noord-Spanje is echter om nog een andere reden een trekpleister voor toeristen. Ze is groot in kleine hapjes. Pintxos worden ze hier genoemd, een soort tapas voor fijnproevers. Je vindt ze in het Oviedo, het middeleeuwse kruip-door-sluip-door-centrum van Santillana del Mar, de smalle steegjes van Bilbao en in de voorraadkamer van Galicië: A Coruña. Probeer er maar eens vanaf te blijven als ze voor je neus worden uitgestald op de bars van de kleine huiskamercafés: de gevulde pepers, de verse calamari, de olijven met basicilicumvulling, de aardappeltortilla, de pittige worstjes en héél veel vis. Doorgaans aan stokjes geserveerd en geheel volgens traditie gedronken met cider uit eikenhouten vaten.

Lekkere bestemmingen in Europa: de Provence

De Provence: elk seizoen zijn eigen kleur

De beste manier om een stad of regio te leren kennen is natuurlijk via zijn keuken. Dit geldt in het bijzonder voor de Provence. Is in Parijs geen goede tomaat meer te krijgen, hier – onder de Provençaalse zon – groeien de lekkerste tomaten van Frankrijk. Ze zijn te koop op de diverse markten. Die van Aix-en-Provence bijvoorbeeld. Elk seizoen heeft trouwens zijn eigen kleur. Het gele met alle citrusvruchten en het paarse met de aubergines, vijgen, pruimen en Muscat de Hambourg. Moet je proeven om het te geloven!

Lekkere bestemmingen in Europa: het Vechtdal

Het Vechtdal: stroomt over van lekkers

Net buiten Zwolle stroomt de Vecht, de kleinste van onze grootste rivieren. Langs haar oevers gebeurt het. Daar groeit en bloeit tierig wat in het Vechtdal in exquise gerechten verdwijnt: wortelengel, moerasspirea en jonge brandnetels. Elke ochtend, trekt Jonnie Boer (je weel van, die van sterrenrestaurant de Librije) de bossen in om al het moois wat de regio te bieden heeft te plukken. Een druppel dauw op de leesbril, laaghangende mist en twee diep in de modder weggezonken kaplaarzen. Als kind al was hij graag buiten. Snoekbaars vangen tussen het riet. Cantharellen zoeken in het bos. Met de punter de eendenkooi in. Hutten bouwen. Beetje stropen.

Het moge duidelijk zijn, voor Jonnie Boer is de natuur zijn grootste inspiratiebron. Dat treft, want het Vechtdal stroomt over van de natuur. Rond Zwolle vind je in een omtrek van zo’n 30 tot 40 kilometer prachtig spul. Soms is er haast. De natuur laat zich niet dwingen. De Boer: ‘Eind mei hebben we met een aantal jongens uit de keuken Amerikaanse vogelkers geplukt. Daar komt een ongekende geur vanaf. Als ik langs die bomen rijd, word ik helemaal gek. Het was de laatste kans, een paar zonnige dagen nog en dan zou de plant uitgebloeid zijn.’

Culinair genieten in een van de lekkerste regio’s van Europa en daarna lekker blijven slapen? Dan blijf je natuurlijk logeren bij Librije’s Hotel. Reviewer Max heeft er heerlijk geslapen en de volgende ochtend genoten van het champagne ontbijt. Voordelig was het niet, maar spijt heeft hij geen moment: ‘Daar ga niet voor de voordeligheid naar toe maar je moet het een keer in je leven meemaken.’

Lekkere bestemmingen in Europa: Kreta

Kreta: de gezondste keuken van Europa

Kretenzers hebben een hoge levensverwachting. Het geheim schuilt in hun eetgewoonten die nóg gezonder zouden zijn dan de Griekse. Zo consumeren de Kretenzers tweemaal zoveel olijfolie als de overige Grieken: gemiddeld 35 liter per jaar. Niet zo gek, want het eiland telt naar schatting 34 miljoen olijfbomen, 56 bomen per hoofd van de bevolking. Daarnaast eten ze vier keer meer fruit dan de gemiddelde Zuid-Europeaan, en zes keer meer dan de gemiddelde Nederlander. Vlees eet men hooguit één- of tweemaal per week, met name schapenvlees en gevogelte, want koeien zijn schaars op het eiland. Andere peilers van de Kretenzer keuken zijn peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen) en groenten (aubergines, courgettes, tomaten). Wijn wordt relatief weinig gedronken. Liever drinken de Kretenzers raki. Op het drankje met 40 % alcohol wordt geen belasting geheven: de enige voorwaarde die de Kretenzers stelden toen ze zich in 1913 bij Griekenland aansloten.

Ook van het lekkere, gezonde eten op Kreta genieten? Vier vakantie in een van de lekkerste regio’s van Europa bij gouden Zoover award winnaar Mitsis Rinela Beach Hotel & Spa.

Lekkere bestemmingen in Europa: Skane

Skåne: de proeftuin van Zweden

Je waant je hier in een sprookje, de zon schijnt, de tuin vol stokrozen, het gras sapgroen.Skåne – de meest zuidelijke provincie – wordt wel de kitchen-garden van Zweden genoemd! Coca-cola bestellen is hier als vloeken in de kerk. Hier drinken de Zweden smoothies van valfruit. De mensen uit Stockholm komen er speciaal voor naar Skåne. Niet alleen voor de smoothies trouwens, maar ook voor het bier, het vlees, het appelsap, de kruiden. Alles handgeplukt en met liefde geproduceerd. Het doet daarom in alles denken aan het biologische filmsprookje The Biggest Little Farm. Met als grote plus: fika time om 15 uur. Fika-time betekent tijd om even te pauzeren, tijd voor elkaar, met koffie plus iets zoets. Bijvoorbeeld handgemaakte kaneeltaart – de classic cinnamon bun – of worteltaart met frambozen, blauwe bessen of aardbeien. Dot slagroom ernaast. Een gewoonte waar je blij van wordt.

Bron:ANP