10x lekker eten en drinken op de Waddeneilanden

Redactie - 18 juli 2019

10x lekker eten en drinken op de Waddeneilanden

Redactie - 18 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Elke week zetten we een andere bestemming in het zonnetje, deze week zijn dat de Waddeneilanden. Schrijf in deze periode een review en maak kans op een reischeque t.w.v. €400.

Op de Waddeneilanden vier je niet alleen vakantie vanwege de mooie stranden. Ook de verrukkelijke streekproducten zijn een uitstekende reden om de eilanden met een bezoek te vereren. Deze lekkernijen moet je volgens ons echt een keer geproefd hebben.

Cranberrytaartje

Cranberrytaartjes

De cranberry: hét streekproduct van Terschelling en Vlieland. Bij de meeste restaurants staat er altijd wel een variant van een cranberrytaartje op de menukaart. Proef bijvoorbeeld de Eilander Cranberry cheesecake bij Paviljoen de Walvis op Terschelling. Smullen!

Een broodje Pepesan

Haringhappen doe je op Vlieland bij haringkar van Huissteden, aan het begin van de Dorpsstraat. Hier bestel je ook een broodje Pepesan, oftewel een broodje met pittige Indische makreel.

waddenkroketten

Waddenkroketten

Wereldberoemd op Texel: de waddenkroketten van Peek. De ambachtelijke kroketten met ingrediënten van het eiland zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen tussen eentje met draadjesvlees, een garnalenkroket, een geitenkaaskroket met Texels lamsoor of een kroket met paddenstoel en zeewier. Of je proeft ze natuurlijk gewoon allemaal! De lekkernij staat onder andere bij Vibes Foodbar in Den Burg op de menukaart.

Een Texels verrassingsdiner

Liever uitgebreid dineren dan snacken? Schuif dan aan bij Drank & Spijslokaal Het Schoutenhuys in Den Burg voor een culinair verrassingsdiner. In het voormalige gerechtsgebouw worden ‘Gerechies van de Schout’ geserveerd: veertien echt Texelse gerechtjes verdeeld over vijf gangen. Na je diner lekker slapen op Texel? Vier vakantie op Vakantiepark Roompot Kustpark Texel. Reviewers Willem en Anja verbleven er dit voorjaar en kwamen enthousiast thuis. ‘Mooi en ruim opgezet park, een oase van rust. Wij hebben ontzettend genoten, hadden een mooie opgeknapt chalet. Personeel zeer vriendelijk, behulpzaam en informatief ingesteld.’

Texels Skuumkoppe

Texels Skuumkoppe

Voor de liefhebbers van speciaalbier! Bezoek de Texelse Bierbrouwerij voor een rondleiding met aansluitend een proeverij in het proeflokaal. Het proefplankje bestaat uit vier glaasjes, waaronder natuurlijk de bekende Texelse Skuumkoppe. Proost!

Een Nobeltje op Ameland

Liever iets sterkers dan een biertje? Drink dan een Nobeltje op Ameland. Dit zoete en krachtige likeurtje op basis van Oudhollandse rum is niet alleen verkrijgbaar bij café Nobel in Ballum, maar bij zo’n beetje elk ander restaurant op het eiland. Iets te veel Nobeltjes op? Blijf dan lekker slapen bij Hotel Nobel of een paar kilometer verderop bij Roompot Vakantiepark Boomhiemke.

Kaasfondue Texel

Kaasfonduen op Texel

Kaasboerderij Wezenspyk op Texel bezoek je niet alleen voor een kijkje in de ambachtelijke kaasmakerij en het Schapenmuseum, maar ook voor een tussenstop bij het Kaascafé. Schuif aan voor een kaasplankje of kaasfondue met drie verschillende Texelse kazen. Say cheese!

Zeewierkaas op Vlieland

Ook op Vlieland komen kaasliefhebbers aan hun trekken. In de Vlielandse kaasbunker kun je terecht voor een uitgebreide kaasproeverij van maar liefst zeven verschillende kazen, waaronder de bekende zeewierkaas. Ook te koop bij ‘H’eerlijk Eten als culinair souvenir voor thuis.

Oesters Terschelling

Oesters van het wad

Gek op oesters? Ga dan op Terschelling op wadexcursie met Flang Cupido. Tijdens een culinaire wandeling over het drooggevallen wad pluk je onderweg oesters. Na afloop wordt de zilte delicatesse op de dijk geserveerd met brood, zeewiertapenade en een lekker wijntje. Een unieke eilandbeleving!

Fietsrondje Amelands Produkt

Lekker happen en trappen? VVV Ameland heeft een leuke fietsroute samengesteld langs de lekkerste streekproducten van Ameland. Zo fiets je langs een bierbrouwerij, zuivelboerderij, koren- en mosterdmolen en een vishandel. Eerst lekker proeven en dan weer op de pedalen om calorieën te verbranden.