Redactie - 14 september 2017
Krakau is de perfecte plek om de typische Poolse keuken te ontdekken. Niet voor niets riepen jullie de Poolse stad al vier keer uit tot de beste bestemming voor een stedentrip. Reken op grote, zware en vooral heel erg lekkere porties. Even niet aan de lijn denken, dit eten en drinken in Krakau moet je geproefd hebben!
De Polen houden van zoet. Het ontbijt start vaak al met smakelijke zoete drankjes en broodjes. Favoriet is de paczki, een grote donut gevuld met jam. Vergeet niet om een gaatje over te laten voor de rest van de dag. Het ijs in Krakau mag je zeker niet missen!
De lekkerste lody smul je bij Good Lood, de grootste keten van ijssalons in Krakau. De kans is groot dat je even in de rij moet staan, maar dat is het meer dan waard. Vergeet de kleine Italiaanse bolletjes, hier is één portie al honderd gram. Nog niet genoeg voor jou? Probeer dan een ciastka kominkowe. Een enorm ijsje waarbij de hoorn gevuld is met pindakaas en chocolade.
Wil je thuis je culinaire trip alvast voorbereiden? Lees hier alles over Krakau!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/13-01-2015-krakau-opnieuw-beste-stedentrip-van-europa/”]
Wie Polen zegt, zegt wodka! Een shotje mag op ieder moment van de dag. Zelfs in de ochtenduren kijkt niemand vreemd op als je een klein glaasje naast je kopje koffie drinkt. Voor de echte local experience sla je de drank in één keer achterover. En eet je er een flinke augurk bij.
Helemaal rozig geworden na een paar drankjes? Bij Hotel Kossak is het heerlijk bijkomen op het ruime dakterras.
Voor wie geen echte wodka-drinker is, maar toch een shotje wil proberen, is soplica een goed alternatief. Deze zoete likeur bevat minder alcohol en is een stuk vriendelijker van smaak. En je warmt er heerlijk van op na een dag struinen in de stad.
Geen fan van alcohol of met de kids op pad? Probeer kompot, een mierzoet sapje gemaakt van rode vruchten.
Bij pasta denk je waarschijnlijk meteen aan Italië. Maar ook in Krakau staan deeggerechten bijna overal op de kaart. Zeker de pierogi mag je tijdens je culinaire tour door de stad niet overslaan. Deze dumplings worden naar traditioneel recept gevuld met aardappel, kaas, champignon, ui en zure room. Klinkt als een zware maal? Dat is het ook!
De lekkerste en meest authentieke Poolse pastagerechten vind je in een Milk Bar: De favoriete plek van locals voor een lunch of vroeg diner. Het menu is iedere dag verschillend en je eet wat de pot schaft. Wees er vroeg bij want op is op!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/in-beeld/in-beeld-ontdek-krakau-in-10-schitterende-fotos/”]
Krakau gaat als upcoming stad met zijn tijd mee, en het lokale eten ook! Steeds meer restaurants geven een eigen draai aan de Poolse keuken. Hotel Galaxy serveert tot 23 uur een Pools diner in een modern jasje. Probeer zeker de pasta in witte wijn als je hier overnacht.
Ook op en rondom de Grote Markt verschijnen steeds meer hippe restaurants, zoals Szara Gęś. Hier staat de Poolse traditie nog steeds centraal, maar het eten is hypermodern. Het menu draait om gans en dat betekent onder andere: een voorgerecht van ijs van ganzenlever en een toetje in de vorm van een ganzenei. Inclusief nestje van chocolade! De gerechten zijn een stuk lichter dan de traditionele maaltijden, dus hier kun je met gemak een driegangendiner op.
Benieuwd naar nog meer Poolse restaurants? Vind ze hier!
Wat is jouw favoriete gerecht of drankje in Krakau? Laat het ons weten in de reacties!