Buiten de deur koken: kerstgerechten op vakantie

Redactie - 4 december 2017

Buiten de deur koken: kerstgerechten op vakantie

Redactie - 4 december 2017

Ontsnappen aan de kerstdrukte of -verplichtingen en lekker vakantie vieren tijdens de feestdagen? Gelijk heb je! Zoek de winterzon op in Gran Canaria of omarm de ultieme wintersferen in een fijne wintersportbestemming. Toch nog wat feestelijke lekkernijen op tafel toveren? Dit zijn onze eenvoudige oplossingen voor kerstgerechten op vakantie. Leef je uit in je campingkeuken of ’t appartement!

Beeld: ao.nl en Marloes.

Stoofpeertje met flensjes in elkaar flansen

Eenvoudig een kerstdesser op tafel toveren? Stoofpeertjes met flensjes (en ijs!) schreeuwen kerst én kun je ook klaarmaken in de campingkeuken of het simpele keukentje van het appartement. Het fijne is, stoofpeertjes kun je van tevoren al maken. Ze zijn zowel warm als koud om van te smullen!

Beeld: o.nl en Marloes.

Wat heb je nodig voor de stoofpeertjes?

  • Een halve kilo stoofperen (Gieser Wildeman bijvoorbeeld)
  • 100ml rode wijn of bessensap
  • 50 gram (bruine) suiker
  • Een kaneelstokje
  • Een steranijs
  • Eventueel nog een aantal kruidnagels

Schil de stoofpeertjes en laat de steeltjes eraan. Zet de peertjes in een pan en voeg de bovenstaande ingrediënten toe. Schenk er zoveel water bij zodat de peertjes net onder water staan. Nu is het tijd om de peertjes minimaal twee uur op laag vuur te laten stoven. Af en toe even omdraaien natuurlijk. Na twee uur kunnen de peertjes eruit en kun je het sap inkoken tot een lekkere siroop.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/buiten-de-deur-koken/buiten-de-deur-koken-5x-oostenrijkse-winterbbq/”]

Pannenkoekmix kunnen we allemaal in een handomdraai maken (met melk, eieren en bloem) en ijs hebben ze altijd wel bij de lokale supermarkt. Geen vriezer? No worries. Als je vakantie viert in een wintersportoord als Gerlos of Val Thorens, is je balkon één grote vriezer.

Gourmetten op vakantie

Pak het gourmetstel in

Met Kerstmis draait het allemaal om samenzijn. Wat is er leuker dan met z’n allen in het appartement gourmetten? Er is vast nog plek in de achterbak of de skibox voor het gourmetstel. In de plaatselijke supermarkt gooi je wat vlees en groenten in je mandje. Maak daarbij mix voor pannenkoeken én omelet en je kunt gegarandeerd uren gezellig smikkelen en smullen. Ook leuk: een Oostenrijkse winterbarbecue.

Serveer jij je kerstdiner bijvoorbeeld in appartement Appartement Chalet Val 2400 in Valtho of Appartement Villa Xemxija op Malta?

Kaasfondue op vakantie

Gemütlich kaasfondue’en

Do as the locals do. Zoals de Zwiters, die zéker kaas hebben gegeten van kaasfondue. Vraag bij de lokale kaasboer om zijn ultieme kaasfondue-recept en genieten maar! Een kaasfondue is zo gemaakt. Zolang je maar weet welke ingrediënten je nodig hebt (pittige kaassoorten, knoflook, maïzena, nootmuskaat en wijn) en tijdig roert. Vanzelfsprekend mag een glaasje glühwein niet ontbreken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/traditionele-kerstgerechten-vakantielanden/”]

Waag je aan een lokale kerstlekkernij

Voor typisch Nederlandse ingrediënten shoppen in een buitenlandse supermarkt kan nogal een uitdaging zijn. Waag je daarom tijdens kerst aan een lokale lekkernij. Boodschappen doen wordt dan een feestje en misschien kun je wel wat keukengeheimen van een local ontfutselen. Zo smullen ze in buurland België van de kerstboomstam (kerststronk of Bûche de Noël), is het kerstdiner in Spanje niet compleet zonder cava en staat er in Frankrijk kreeft of oester op het menu. In Kroatië houden ze het wat simpeler en eten ze makowiec (gebak), kerstbrood (Bozicni kruh) en veel vis, zoals kabeljauw. Vier je Kerstmis in Tsjechië? Dan moét je naar de lokale gebruiken een verse karper uitzoeken!

Wat is jouw favoriete kerstgerecht op vakantie? Of ga je liever uit eten met kerst? Schrijf een review over jouw ideale kerstvakantiebestemming.