Hoe maak je ijs?

Redactie - 10 september 2018

Hoe maak je ijs?

Redactie - 10 september 2018

‘Hoe maak je ijs?’ Dat is ongetwijfeld een vraag die je jezelf deze warme zomer regelmatig hebt gesteld. Een ijsje is tijdens een hittegolf niet alleen lekker, maar een must om af te koelen. Een waterijsje heb je zo in elkaar geflanst, maar stiekem wil je natuurlijk écht ijs. Roomijs, zoals je het alleen in Italië hebt geproefd. Hoe je dat maakt? met slagroom, melk, eierdooiers, basterdsuiker, een platte bak en veel geduld. Hieronder leggen we het je stap voor stap uit.

Ijs maken als een ware keukenprins(es)

Ingrediënten voor een liter ijs:

 • 250 ml echte slagroom
 • 250 ml volle melk
 • 4 grote eierdooiers
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • Een platte bak

IJs maken zonder ijsmaker

Met een ijsmaker is ijs maken zo gepiept, die koelt en mixt namelijk tegelijkertijd. En hoewel het natuurlijk wel dé keukenaccessoire van deze zomervakantie is, heeft niet iedereen een ijsmaker. Dit is hoe je ijs maakt zonder machine. Het is een werkje, maar dat ben je zo weer vergeten zodra je je zelfgemaakte ijs proeft.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/onze-favoriete-ijssalons-op-een-warme-zomerdag/”]

Volgens foodblogger Francesca (van Francesca kookt) is dit hoe je ijs maakt waar je je vingers bij aflikt:

 • Melk verwarmen en keuzes maken

  Goed, wat voor soort ijs ga je maken? Besluit je direct te experimenteren of ga je gewoon voor relatief simpel roomijs of vanille-ijs? De eerste stap is het verwarmen van de melk. Au bain-marie (in een kommetje boven verwarmd water dus) op zo’n 70 graden. Kies je voor vanille-ijs? Dan leg je een opengesneden vanillepeul in de melk. Easy as that.

 • Eieren en suiker mixen

  Pak een nieuwe kom en mix hierin de eierdooiers met de suiker. Als het een gelige, dikke massa wordt, ben je volgens Francesca lekker bezig. ‘Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Schenk vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk.’ Daarna zet je het vuur hoger en verwarm je het mengsel ook au bain-marie tot de eidooiers gaan binden. Dat gebeurt bij 82 graden, tipt de foodblogger.

 • Roeren, mixen en kloppen

  Roeren, roeren en nog eens roeren. Dat is wat je doet totdat de eierdooiers gebonden zijn. Dan haal je je toekomstige ijs van het vuur. Tip van Francesca: ‘Wil je extra luchtig ijs? Klop het dan nog even met de mixer’.

 • Koelen

  Zet je ijsbrouwsel nu in de koelkast om af te koelen. Is het koel? Klop de slagroom dan stijf en meng dit er doorheen. Daarna gaat je roomijsmengsel, bij voorkeur in een platte bak, de vriezer in.

 • Elke 30 minuten roeren

  De komende twee tot drie uur haal je je ijs iedere dertig minuten uit de vriezer en roer je het door. Zo voorkom je ijskristallen. Laat je ijs daarna minimaal een nachtje in de vriezer staan voordat je je op een kommetje hemels ijs stort.

Zeg zelf: moeilijk was het niet, maar wel tijdrovend ….

ijs maken

Het geheim van smeuïg ijs: koel je bak in de vriezer

Je kom of bak van tevoren koelen. Het is iets wat veel mensen vergeten als ze ijs gaan maken. Alleen als de kom of bak ijs- en ijskoud is, krijg je het lekkerste ijs. Maar ijs draait niet goed als de kom niet koud genoeg is. Dan komt je ijs niet smeuïg uit de vriezer, maar keihard. En hoewel verkoelend, is je ijs dan niet meer zo smullen.

Zelf ijsjes maken, de gezonde variant

Zin in een ander soort ijsje? Een gezondere variant misschien, zoals een vers fruitijsje, een yoghurt-fruitijsje, bloemenijsje, citroen-gemberijs of watermeloenijsje? Als je de video en recepten in deze blog over zelf ijsjes maken bekijkt, loopt het water je ongetwijfeld in de mond!

Dus hoe maak je ijs?

Met ei, melk, room en suiker, een goede vriezer en geduld. Smullen maar!

Heb jij wel eens zelf ijs gemaakt? Laat je tips weten in een reactie.