Eten en drinken in Kaapverdië: van verse vis tot local dish

Redactie - 10 september 2017

Eten en drinken in Kaapverdië: van verse vis tot local dish

Redactie - 10 september 2017

Ga je op vakantie naar de Kaapverdische eilanden? Kies dan niet voor een all-inclusive resort, maar bezoek restaurants met lokaal eten en drinken in Kaapverdië. Je zult smullen van de pure, eenvoudige keuken vol verse producten.

Verser dan verse vis

De Kaapverdische eilanden zijn omringd door de Atlantische oceaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat vis hier veel wordt geserveerd. Vooral tonijn, zwaardvis, kreeft, inktvis en makreel vullen de menukaarten. Wil je eens iets anders proberen? Kies dan voor papegaaivis, zeepokken of haai. Omdat alle vis supervers, en daarom van zichzelf al heerlijk is, wordt deze vaak eenvoudig gegeten. Gegrild bijvoorbeeld, geserveerd met een salade.

Wist je dat je in dit Kaapverdische hotel ook heerlijk kunt eten? ‘De à la carte restaurants zijn een aanrader, wel tijdig reserveren‘, aldus reviewer Linsey die hier in augustus verbleef.

Local dish: capucha

Verwacht in de Kaapverdische keuken een mix van Afrikaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. De gerechten van de locals bestaan vaak uit ingrediënten die altijd te vinden zijn op de eilanden. Zoals bonen, vers fruit en verse vis. Vaak worden gerechten gestoofd, zoals het bekendste nationale gerecht van Kaapverdie: capucha. Er bestaat niet één recept voor deze local dish, het is in de basis een langzaam gegaard stoofpotje van mais, bonen, zoete aardappelen, cassave en kruiden. Op elk eiland of zelfs in elk restaurant wordt een andere vorm voorgeschoteld. Soms wordt er vis aan toegevoegd, soms ook kip of gezouten varkensvlees. Capucha eet je ’s avonds of als lunch. De locals eten de left-overs trouwens ook tijdens het ontbijt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/vakantie-kaapverdie/”]

Zoete Kaapverdische toetjes

Hoewel je in Kaapverdië vooral hartige gerechten vindt, zijn de eilanden ook een walhalla voor ‘toetjesmensen’. Natuurlijk eet je hier in de eerste plaats veel exotisch fruit zoals mango’s, papaya’s en bananen. De Kaapverdianen serveren dit fruit graag met zachte, zelfgemaakte geitenkaas. Custardpudding en ‘bolos’, een zoet gerecht van cake met honing, is een Portugees dessert dat ook vertegenwoordigd wordt. Verder kun je overal wel terecht voor homemade schepijs.

Lokale alcoholische versnaperingen

Je kunt Kaapverdië niet verlaten zonder de nationale drank ‘Grogue’ gedronken te hebben. Deze alcoholische sterke drank wordt op de eilanden zelfgemaakt in kleine brouwerijen. Het is een rum gemaakt van suikerriet waar de Kaapverdianen erg trots op zijn. Wees daarom ook niet verrast als je dit drankje aangeboden krijgt. In veel restaurants wordt het lokale bier ‘Strela’ geschonken. Liever geen alcohol? Dan kun je je tegoed doen aan de vele verschillende fruitsapjes.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/in-beeld/mooiste-vakantiefotos-van-de-kaapverdische-eilanden/”]

Vega en vlees

Misschien wat vreemd om deze twee bij elkaar te noemen, maar dat is niet zonder reden. Waar vis in overvloed te vinden is in Kaapverdië, zijn groenten en vlees schaarser. Behalve wat op de eilanden verbouwd wordt, vind je hier weinig groente. Wel is het zo dat groente vaak als bijgerecht of in soep wordt geserveerd. Zo kun je dus wel gemakkelijk een vegetarische maaltijd zelf samenstellen. Voor vlees geldt hetzelfde: vee wordt weinig gehouden op de eilanden. Vlees wordt geïmporteerd en is daarom een luxeproduct. Wel bereiden de Kaapverdianen lokaal geitenvlees: gegrild, gebakken of gestoofd.

Op vakantie naar Kaapverdië

Sta je op het punt om een vakantie te plannen naar de Kaapverdische eilanden? Bekijk dan Hotel Riu Touareg eens. Hier kun je namelijk ook heerlijk eten volgens de familie Top die hier eerder dit jaar was: ‘Het resort is in één woord fantastisch. Zeer ruime keuze in eten en restaurants. Veel activiteiten voor jong en oud. Altijd plek aan het zwembad en ook belangrijk: zeer vriendelijk en behulpzaam personeel!

Heb jij leuke tips over Kaapverdië? Laat ze ons weten in de comments of door middel van een review.