Je buikje rond eten op Grieks Ionisch eiland Kefalonia

Redactie - 26 juni 2017

Je buikje rond eten op Grieks Ionisch eiland Kefalonia

Redactie - 26 juni 2017

[zcontent href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Tropische stranden, vriendelijke locals: dat is het wonderschone Griekse eiland Kefalonia. Het is het eiland waar Captain Corelli’s Mandolin is gefilmd. Reden genoeg om direct op het vliegtuig te springen. Maar lekker eten en drinken kun je hier ook als de beste. Lange leve de vakantiekilo’s, wat maakt het ook uit. Op z’n Grieks smullen zul je! Dit zijn onze tips.

eten en drinken op Kefalonia

1. Must try: Tiropitakia en meer lekkers

Ken je die verrukkelijke driehoekjes van filodeeg gevuld met fetakaas? Yummy! Deze lekkere snacks komen origineel van Kefalonia. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat je hier de beste Tiropitakia ever zult proeven. En wie weet kun je het authentieke recept van een lokale chef ontfutselen om thuis mee aan de slag te gaan. Té lekker.

eten en drinken op Kefalonia

Wat je ook echt geprobeerd moet hebben, zijn de typisch Griekse gerechten tzatziki, saganaki (gebakken feta) en kalamaraki (inktvis). Of nog beter: gevulde inktvis. Ga niet de eerste dag bij Irida’s (in Fiskardo) gevulde inktvis eten, want dan wil je de hele vakantie niets anders meer. Oh, en uiteraard gaat dit alles gepaard met een glaasje Robola-wijn. Eén van de beste Griekse wijnen met een rijke smaak.

Na je buikje rond gegeten te hebben lekker tukken? Appartement Sotiris is een aanrader.

eten en drinken op Kefalonia

Beeld: Glenn J.

Griekse avond inclusief borden smijten

In Nederlandse huishoudens vliegen er meestal alleen borden door de keuken bij een echtelijke ruzie, in Griekenland is het kapot smijten van borden juist een teken van waardering. Maar als je denkt dat er in ieder authentiek restaurant servies door de zaak vliegt, ben je nu helaas een illusie armer. Het oude gebruik werd in Griekenland zelfs verboden in verband met de veiligheid. Als restaurant moet je tegenwoordig een vergunning hebben om borden aan diggelen te gooien. Wil je zo’n typisch Griekse – maar beetje – clichéavond eens meemaken? Dans dan de sirtaki, smijt met het servies en smul bij Zorba’s (in Lassi) op vrijdagavond.

eten en drinken op Kefalonia

Beeld: derustica.co.za.

Met je neus in de olijfolie tijdens een olieproeverij

Ben je op Kefalonia, dan moet je olijfolie inslaan (je Griekse salades waren nog nooit zó lekker), maar vooral ook meer leren over de lokale olie. Er zijn tientallen familiebedrijven op ’t eiland waar je een middagje kunt aanschuiven voor een olieproeverij. Leer meer over hoe je de olie goed proeft en hoe je smaken van de zee, grond en omgeving identificeert. Is weer eens wat anders dan een wijntje walsen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/6x-doen-en-zien-op-het-griekse-eiland-zakynthos/”]

Ouzo Griekenland

Ouzo drinken met de locals

Hier kom je niet onderuit. Tijdens je vakantie wordt er ongetwijfeld ouzo gedronken met locals. Of dat nu met die ene leuke restauranteigenaar is of met dat Griekse oude mannetje zonder tanden dat met je flirtte op de hoek van de straat. Kefalonia is een en al ongedwongenheid. Misschien wel mede doordat de ouzo rijkelijk vloeit. De ontzettend vriendelijke locals willen maar al te graag met je proosten. Op je vakantie. Op de prachtige dag. Op je verjaardag … ‘Gia Mas‘ (proost) is dan ook een handig Grieks zinnetje om te onthouden.

Lekker uitslapen na een avondje waar de ouzo rijkelijk heeft gestroomd, doe je in een fijn appartement als Mouikis Village. Marian heeft er afgelopen maart een ‘geweldig mooie en leuke’ vakantie beleeft. ‘De prijs-kwaliteitverhouding klopt‘, vertelt ze.

Kefalonische lekkernijen proeven bij Mavroidis

Bij patisserie Mavroidis in het plaatsje Lixouri kun je je helemaal te buiten gaan aan zoetigheden. Vooral typische Kefalonische taartjes, chocolaatjes en snoepjes. De traditionele amandeltaart schijnt to die for te zijn.

eten en drinken op Kefalonia

Grieks eten en drinken meenemen als souvenir

Lokale snacks en lekkernijen zijn de beste souvenirs voor het thuisfront. Wat prop je nog even snel in je koffer voordat je weer huiswaarts gaat? Kefalonia wordt geroemd om haar vierge olijfolie, karakteristieke fetakaas en honing met tijm. Het eiland staat ook bekend om Aliada, een dip van knoflook en aardappel en Strapatsada (gemaakt van eieren en tomaat). En vergeet natuurlijk niet om – voorzichtig – nog een flesje Robola-wijn mee te smokkelen.

Was jij eerder op Kefalonia? We ontvangen je tips dolgraag in een reactie of review.