Het eten en drinken in Cyprus is een mix van zowel de Turkse als Griekse keuken. En af en toe vind je een beetje Italië, Engeland en het Midden-Oosten terug in de gerechten. Ga naar een taverna om het echte Cyprus te proeven.

Vleesliefhebbers gaan naar Cyprus

Van varkensvlees tot rundvlees: de Cyprioten zijn dol op vlees. Ga voor typisch traditionele Cypriotische vleesgerechten naar een plaatselijke taverna waar families het vlees voor je klaarmaken. Je kunt waarschijnlijk kiezen uit stoofschotels zoals stifádo (rund- of konijnenvlees (!) met kaneel) en tava (met lam). Of ga voor een vleesspies (suvla), de populaire lamskoteletjes (paidakia) of kebab. Verwacht ook veel gerechten met geitenvlees.

Eten en drinken in Cyprus voor de twijfelaar

Zie je zoveel lekkers op de menukaart staan, dat je geen idee hebt wat te nemen? Vraag de ober om een meze. Een soort proeverij (zie het als tapas) van alle gerechten op de kaart. Je krijgt een schotel of losse kleine bordjes vol Cypriotische hapjes. Denk aan horiatiki salata, een salade met kaas en olijven of aan afelia: een soort stoofschotel met varkensvlees, rode wijn en paddenstoelen. Brood met tahini, een pasta van sesamzaadjes of worst van verschillende soorten vlees (sheftalia). Of gevulde druivenbladeren met gehakt, rijst, groente en kruiden.

Voor de vegetariër

Halloumi (schapenkaas), kolokasia (zoete aardappel) en vegetarische moussaka (aubergine gerecht) zijn flink vertegenwoordigd in de meeste restaurants. Ook de bekendere gerechten zoals feta en hummus met brood vind je op vrijwel iedere menukaart terug. Eet je wel vis? Ga dan voor de Taramosalata. Dit visgerecht wordt gemaakt van viskuit, yoghurt, aardappelen en komkommer. Ietwat vreemde combinaties, maar typisch Cyprus en leuk om eens te proberen!

Cypriotische versnaperingen

In de plaats Limassol wordt Keo gebrouwen, het nationale bier van Cyprus. In het noorden van het eiland kom je vaker Efes tegen, een Turks biermerk. Ben je toe aan iets sterkers, probeer dan Brandy Sour. Dit is een mix van Cypriotische brandy, citroensap, angostura (kruidenbitter) en sodawater. Oorspronkelijk komt dit drankje uit Engeland, maar de bevolking van Cyprus is er gek op. Nog een sterke drank is Zivania gemaakt van druiven en met 45% alcohol. Kijk niet gek op als je na je eten een shotglaasje geserveerd krijgt. Hierin zit een zoete dessertwijn, Commandaria.

Sweets en snacks

Aan zoetigheiden geen gebrek op Cyprus. Populair zijn loukoumades,  een soort kleine donuts doordrenkt met honingsiroop. En daktyla: broodvingers met amandelen, kaneel en walnoten. Als snack eten de Cyprioten graag kolokoti (pompoengebak), galatopoureko (lijkt op onze tompouce) en repen van pinda’s, honing en sesamzaad (pastellaki).

Verblijven op Cyprus

Overnacht eens in het Sentido Cypria Bay hotel, waar reviewer J. van der Heijden vakantie vierde: ‘Een fantastisch hotel met prachtige kamers. In de omgeving zijn winkels en andere eetgelegenheden. Ook het centrum van Paphos is goed te bereiken. Het eten is voortreffelijk en het personeel doet er alles aan om je een geweldige vakantie te bezorgen.‘ Of in appartementencomplex Aliathon Village dat jullie met een 9 beoordelen.

Heb jij ook genoten van heerlijk eten tijdens je vakantie op Cyprus? Laat dan eens een review achter bij je verblijf, leuk voor andere vakantiegangers!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Uitgelichte berichten

Laurien

Redacteur

24 september - 2017

Reacties