Italië maar dan nèt even anders: de keuken van Trentino

Redactie - 13 januari 2018

Italië maar dan nèt even anders: de keuken van Trentino

Redactie - 13 januari 2018

Als je je in Trentino verheugt op de typisch ItaIiaanse keuken, lees dan vooral dit stukje even, want culinair is hier iets bijzonders aan de hand…

Daar hoog in de bergen

De keuken van Trentino, of Trentino-Alto Adige zoals de regio die zowel in de Alpen als de Dolomieten ligt officieel heet, is namelijk zowel Italiaans als Oostenrijks. Dat zorgt voor een aparte culinaire combinatie met invloeden uit verschillende keukens. En in de bergen wordt van oudsher ook nog eens stevig gegeten, op light versies kwamen de bewoners de dag niet door. Machtig is het sleutelwoord. So be prepared!

Na een stevige maal zo je tent inrollen? Bekijk hier ons overzicht van alle campings in de regio!

[article href=’http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-beste-campings-italie/’]

Lekker stukje speck

Om maar meteen goed te beginnen met een van de bekendste specialiteiten van Trentino: speck. Niet meteen zo vet als je denkt bij de naam, het is een gerookte ham, vooral afkomstig uit Val Venosta. Uitgebeend en gehalveerd wordt-ie opgehangen en gepekeld met kruiden en specerijen. Daarna wordt hij gerookt, minstens acht maanden opgehangen en gegeten als antipasto. Met donker brood of roggebrood. Het moet wel een beetje vullen natuurlijk.

Jodelahietie, knödeln!

Knödeln, de bekende deegballen die we allemaal wel kennen van wintersportvakanties in Oostenrijk, zijn in Trentino ook niet van het menu weg te denken, en dan met name in het Alto Adige-gedeelte van de regio. Er zijn allerhande variaties mogelijk: met stukjes lever of spek, roggebrood en prei. Je eet ze in de soep of bij vlees en groenten. Dat zet zoden aan de dijk als je lekker hongerig bent.

Pasta met zuurkool

Move on bolognese en carbonara! Pasta heet in Alto Adige spätzli en wordt gecombineerd met rundvleesgerechten als pikante rundergoulash en zuurkool of een stoofpotje met uien, wijn en azijn. Crauti, zuurkool, ze kunnen hier niet zonder, dat zul je merken. Het wordt gegeten bij stoofpotjes en varkensvlees. In Trentino is polenta populair onder invloed van Veneto. Het wordt gegeten bij varkensvlees, kaas, stokvis of een stoofpotje van wilde paddenstoelen. Aardse smaken. Waarvan je graag nog eens een keer opschept.

Appels alom…

Heb je het over toetjes in deze Italiaanse regio, dan heb je het over appels. Alto Adige brengt namelijk de meeste appels voort. En ze kunnen er mee toveren: bakken, frituren, er bestaat zelfs appelrisotto… Laat je vooral verleiden! En vergeet niet om er een glaasje Trentodoc Spumante bij te drinken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/trentino-een-grote-wijnproeverij/”]

Heb jij nog culinaire of andere tips voor Trentino? Laat dan hieronder een review achter.