De Bretonse keuken: van blauwe kreeft tot chique hotdogs

Redactie - 28 mei 2018

De Bretonse keuken: van blauwe kreeft tot chique hotdogs

Redactie - 28 mei 2018

De inwoners van Bretagne weten wel wat lekker eten is. Ze houden van boter, veel boter. En het liefst gezouten met hun Fleur de sel. Zoet en zout komen hier samen en dat resulteert in smaakvolle streekproducten en -gerechten uit de Bretonse keuken.

Fleur de sel

Verwar dit niet met grof zeezout, Fleur de sel is een zoutbloem en smaakt minder zout dan fijn keukenzout. Het is krokant en smelt op je tong, het perfecte zout om gerechten mee te garneren. En dat is ook precies waar Fleur de sel voor bedoeld is. Het zout wordt langs de westkust van Frankrijk met de hand geschept in Guérande. Dit kan alleen op windvrije dagen, want dan vormt zich een flinterdun laagje zoutbloem op het wateroppervlak. Je kunt je voorstellen dat dit Bretonse zout dan ook niet goedkoop is.

Bretonse caramels beurre salé

Eet deze lekkernij op eigen risico, want we kunnen niet voorkomen dat je hierna verslaafd bent… Deze karamelsnoepjes met gezouten boter en een snufje Fleur de sel zijn een begrip in Bretagne en je kunt ze dan ook in veel winkels kopen. Caramels beurre salé kun je ook in de vloeibare versie eten, bijvoorbeeld over een crêpe.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/5x-mooiste-dorpjes-bretagne/”]

Bretagne: de boterstreek

Bretagne staat bekend als echte boterstreek: de Fransen verwerken boter in veel gerechten. Het liefst beurre salé, gezouten boter. Verder maken ze er beurre demi-sel dat halfgezouten boter betekent en beurre doux, boter met weinig zout. De locals zijn gek op boter en maken er de lekkerste producten van, zoals caramels beurre salé, maar ook kouign amann (boterkoek) waar bijna een heel pakje gezouten boter in gaat. Met beurre demi-sel maken ze sablés bretons: boterige zandkoekjes.

Crêpes en galettes uit de Bretonse keuken

Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan crêpes, nietwaar? In Bretagne zijn deze flinterdunne pannenkoekjes ook een populair gerecht. Ze worden gegeten als ontbijt, snack of avondeten en er zijn verschillende versies verkrijgbaar. De crêpe is een zoete pannenkoek, gemaakt van tarwemeel en meestal geserveerd met zoet beleg zoals chocola, poedersuiker of jam. De hartige variant wordt gemaakt van boekweitmeel (glutenvrij) en deze wordt galette genoemd. Zo’n galette beleggen ze in de Bretonse keuken met spek, kruidenkaas en zelfs zalm. Le galette-saucisse is een Bretonse snack: een gegrild worstje met peper en daaromheen wordt een galette gewikkeld. Zie het als een chique variant op ‘ons’ worstenbroodje, zoals alleen de Fransen dat kunnen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/oesters-van-bretagne/”]

Fruits de mer

Als je als streek omringd bent door zee, dan is het natuurlijk logisch dat zeevruchten regelmatig op het menu staan. Van kokkels tot oesters en van Sint-Jakobsschelpen tot kreeft: liefhebbers zullen hier smullen. Over kreeft gesproken, in Bretagne is Le Homard Bleu heel populair. Een donkerblauwe kreeft die in vele Bretonse restaurants geserveerd wordt.

Overnachten in Bretagne

Logeren in Frankrijk tijdens je zomervakantie doe je bijvoorbeeld bij Bed and Breakfast Blavet-Vacances, de b&b wordt door jullie beoordeeld met een 9,2 en je kunt hier ook lekker eten. Kampeerliefhebbers kunnen hun tent opzetten op camping Le Châtelet, met uitzicht op zee! Houd je van wat meer luxe, dan is een vakantiehuis iets voor jou. Zoals vakantiehuis La Clé de Taulé, in een rustige omgeving en vlakbij het strand.

Laat je zelf ook een review achter bij je favoriete Bretonse vakantieadres? Daarmee inspireer je andere vakantiegangers!