6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben

Erika - 9 december 2022

6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben

Erika - 9 december 2022

Terwijl de meeste vakantiegangers je prima de topattracties van Egypte kunnen vertellen, kunnen er maar weinig een écht typisch Egyptisch gerecht noemen. Zonde! Laat de all inclusive patatjes eens links liggen. Dit zijn 6 Egyptische gerechten moet je geprobeerd hebben. Je zult jezelf zeker afvragen waarom het zo lang heeft geduurd om kennis te maken met het lekkere eten van de farao’s. Bovendien is Egypte heel het jaar door geschikt voor een zonvakantie. Zelfs in de wintermaanden geniet je hier van heerlijke hoge temperaturen en de gerechten. Dé perfecte winterzon bestemming dus!

1. Foul mudammas, een heerlijke bonendipsaus

Foul mudammas wordt meestal gegeten tijdens het ontbijt, maar je kunt er prima op elk moment van de dag van genieten. Als je maar genoeg trek hebt, want het zit vol met eiwitten. Het gerecht bestaat simpelweg uit gewone gepureerde tuinen, maar het zijn de toppings die het gerecht zo lekker maakt! In Cairo wordt het meestal gemaakt met knoflook, komijn, citroen en tahin. Maar ook met tomatensaus, azijn, eieren en peterselie is het smullen. Het wordt altijd geserveerd met een flinke stapel warme pitabroodjes.

2. Eén van de lekkerste Egyptische gerechten, Molokhia

Hoewel molokhia in het oude Egypte meestal werd gegeten door de koningen, vind je het tegenwoordig in elke Egyptische keuken. De bittere, groene bladgroente wordt meestal geserveerd als dikke stoofpot, met rijst of brood. De traditionele molokhia aten ze met konijn, maar tegenwoordig wordt het meestal met kip gegeten. Hoewel het gerecht misschien eenvoudig lijkt, weet elke Egyptenaar dat je er makkelijk een complete chaos van maakt. Wist je dat menig kok ‘groen, groen, groen’ zegt als de kruiden bij de groente wordt gedaan? Zo wordt het gerecht zeker een succes!

Molokhia, Egyptisch gerecht

3. Ta’ameya, een Egyptische falafel

Lekker, falafel, maar dan op z’n Egyptisch. Normaal gesproken wordt de falafel gemaakt van kikkererwten en het enige verschil is dat Egyptische ta’ameya gemaakt wordt van tuinbonen. De tuinboontjes maken het gerecht veel luchtiger en smeuïger dan falafel en is één van de bekendere streetfood gerechten in Egypte. Dus dit gerecht moet je geproefd hebben! Verder zitten er andere heerlijke ingrediënten en in zoals koriander, komijn, peterselie en ui en wordt het afgetopt met sesamzaadjes.

4. Fattah

Egyptenaren houden van stevige, kleverige gerechten, en fattah is geen uitzondering. Hapklare stukjes pitabrood worden gebakken of gefrituurd tot ze krokant zijn en in een kommetje gedaan met gekookte rijst. Daar bovenop komt een royale hoeveelheid rundvlees. Nog een beetje knoflook-tomatensaus erbij en voilà; fattah. Zorg wel dat je bedgenoot minimaal een hapje van je fattah heeft genomen. Zo’n knoflookbommetje naast je in bed is niet altijd even smakelijk. We garanderen je dat het één van de lekkerste Egyptische gerechten is!

Fettah, Egyptisch gerecht

5. Probeer de Egyptische pizza, Feteer meshaltet

Pizza à la Egypte proberen? Bestel dan het Egyptische gerecht Feteer meshaltet! Dit steengebakken brood bestaat uit tal van laagjes filodeeg en boter, en is zeker geen licht snackje. Feteer meshaltet wordt gevuld (in plaats van bedekt zoals onze pizza) en geserveerd in zowel hartige als zoete varianten. Het gerecht komt uit de tijd van de oude Egyptenaren, waarin feteer meshaltet een offergave was voor de Egyptische goden. Dat beloofd wat!

6. Koshari

In Egypte zijn ze zo dol op koshari, dat er restaurants zijn die zich volledig op dit gerecht storten. Het is daarnaast een populaire streetfood, Een lekker pittig vegatarisch gerecht, met onder andere pasta, rijst, linzen, kikkererwten en gebakken uien, afgetopt met tomatensaus. Je kunt zelf nog hete saus en da’ka (azijn-knoflooksaus) toevoegen.

koshari, Egyptisch gerecht

Op zoek naar meer inspiratie?

Hebben de gerechten je al helemaal lekker gemaakt voor een winterzonvakantie naar Egypte? Zoover heeft een groot aanbod aan accommodaties in Egypte. Deze bestemming kent namelijk vele luxe resorts en hotels. Geen zin om nergens over na te denken? Dan is een all inclusive accommodaties echt een aanrader! Ook zijn er genoeg kindvriendelijke accommodaties waar je samen met je gezin kan genieten van een winterzonvakantie. Kan je niet wachten om naar Egypte te vertrekken? Bekijk hieronder het aanbod naar deze bestemming.