Terwijl de meeste vakantiegangers je prima de topattracties van Egypte kunnen vertellen, kunnen er maar weinig een écht typisch Egyptisch gerecht noemen. Zonde! Laat de all inclusive patatjes eens links liggen en probeer een van deze zes gerechten. Je zult jezelf zeker afvragen waarom het zo lang heeft geduurd om kennis te maken met het lekkere eten van de farao’s.

Verwacht geen verfijnde gerechten of culinaire hoogstandjes in de Egyptische keuken, maar simpele maaltijden die bestaan uit producten die komen uit en rondom de Nijl. Dat betekent groenten die groeien in woestijngebied en verse vis in de kustplaatsen zoals Port Ghalib.

De keuken komt overeen met die in het Midden-Oosten, aangevuld met invloeden vanuit Zuidoost-Europa. Er wordt weinig vlees gegeten, vanwege religieuze overwegingen én vanwege de prijs. Verschillende milde en pittige kruiden en specerijen brengen het eten op smaak.

 

6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben: koshari

Koshari

1. Koshari

In Egypte zijn ze zo dol op koshari, dat er restaurants zijn die zich volledig op dit gerecht storten. Het bestaat uit pasta, rijst, linzen, kikkererwten en gebakken uien, afgetopt met tomatensaus. Je kunt zelf nog hete saus en da’ka (azijn-knoflooksaus) toevoegen.

6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben: Molokhia

Molokhia

2. Molokhia

Hoewel molokhia in het oude Egypte meestal werd gegeten door de koningen, vind je het tegenwoordig in elke Egyptische keuken. De bittere, groene bladgroente wordt meestal geserveerd als dikke stoofpot, met rijst of brood. De traditionele molokhia aten ze met konijn, maar tegenwoordig wordt het meestal met kip gegeten.

Hoewel het gerecht misschien eenvoudig lijkt, weet elke Egyptenaar dat je er makkelijk een complete chaos van maakt. Wist je dat menig kok ‘groen, groen, groen’ zegt als de kruiden bij de groente wordt gedaan? Zo wordt het gerecht zeker een succes.

6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben: Fattah

Fattah

3. Fattah

Egyptenaren houden van stevige, kleverige gerechten, en fattah is geen uitzondering. Hapklare stukjes pitabrood worden gebakken of gefrituurd tot ze krokant zijn en in een kommetje gedaan met gekookte rijst. Daar bovenop komt een royale hoeveelheid rundvlees. Nog een beetje knoflook-tomatensaus erbij en voilà; fattah.

Zorg wel – voordat je in bed rol bij Hotel Jungle Aqua Park of Hotel Jaz Lamaya – dat je bedgenoot minimaal een hapje van jouw fattah heeft genomen. Zo’n knoflookbommetje naast je in bed is niet altijd even smakelijk.

4. Egyptische falafel, ta’ameya

Yum, falafel, maar dan op z’n Egyptisch. Het enige verschil is dat Egyptische ta’ameya gemaakt wordt van tuinbonen, in plaats van kikkererwten. De tuinboontjes maken ta’ameya veel luchtiger en smeuïger dan falafel. 

6 Egyptische gerechten die je geprobeerd moet hebben: Foul mudammas

Foul mudammas

5. Bonendipsaus (foul mudammas)

Foul wordt meestal gegeten tijdens het ontbijt, maar je kunt er prima op elk moment van de dag van genieten. Als je maar genoeg trek hebt. Terwijl foul mudammas eigenlijk gewoon gepureerde tuinbonen zijn, zijn het de toppings die het gerecht maken.

In Cairo wordt het meestal gemaakt met knoflook, komijn, citroen en tahin. Maar ook met tomatensaus, azijn, eieren en peterselie is het smullen. Het wordt altijd geserveerd met een flinke stapel warme pitabroodjes.

6. Egyptische pizza, fiteer

Pizza à la Egypte proberen? Bestel fiteer! Dit steengebakken brood bestaat uit tal van laagjes filodeeg en boter, en is zeker geen licht snackje. Fiteer wordt gevuld (in plaats van bedekt zoals onze pizza) en geserveerd in zowel hartige als zoete varianten.

Extra tips van Zoover reviewers:

(7.) Goedgevuld ontbijt

Het ontbijt is vaak zeer voedzaam en vullend: bonen, eieren, groenten en tahin (sesampasta) en wordt vaak met de handen gegeten. Je drinkt er een sterke koffie (ahoea), thee (chay) of karkadee (thee van hibiscusbloesem) geserveerd in kleine glazen of kopjes bij. Good to know: Egyptenaren gebruiken alleen de rechterhand tijdens het eten.

(8.) Mezze

Een maaltijd in Egypte begint vaak met een selectie kleine hapjes (mezze) waaronder olijven, tahin (sesampasta), baba ganoush (aubergine-dip), hoemmoes (puree van kikkererwten) en wara’a einag (gevulde wijnbladeren) met pitabrood en salades.

(9.) Gevulde duif

Hoewel vlees in Egypte vooral bij bijzondere gelegendheden gegeten wordt, zijn kebab- en koftagerechten typische specialiteiten. Net als gevulde duif. Zo ook in restaurant Alfi Bey in Cairo, dat al ruim zestig jaar bekend staat om z’n Egyptische specialiteiten.

(10.) Streetfood

Op elke straathoek kun je een portie koshari (zie tip 1) scoren. Dit lekker pittige, vegatarische gerecht met onder andere linzen, gebakken ui, rijst, pasta en tomatensaus is van oorsprong een maaltijd waar alle restjes in opgenomen werden. Ook leuk: breng een bezoekje aan de chaotische, bruisende Hurghada Market, waar je streetfood shopt tussen de locals.

(11.) Fesikh

Als de Egyptenaren Sham El Nessim – het begin van de lente – vieren is de fesikh niet aan te slepen. Fesikh is door de zon gedroogde, gegiste en gezouten vis. Het maken van goede fesikh is een kunst, want er is een dunne lijn tussen gisting en verrotting. Er belanden elk jaar dan ook mensen in het ziekenhuis na het eten van de vis. De geur schrikt menige Europese toerist af, maar de Egyptenaren zelf zijn er dol op.

Wat is jouw must try Egpytische gerecht? Vertel het ons in een reactie of schrijf een review over je vakantie in Egypte.

Nieuw! Boek je zonvakantie veilig en betrouwbaar bij Zoover. Boek nu je vakantie voor deze zomer met geldteruggarantie, dan weet je zeker dat je de juiste keus maakt.    

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

13 mei - 2020

Reacties