Terwijl de meeste vakantiegangers je prima de topattracties van Egypte kunnen vertellen, kunnen er maar weinig een écht typisch Egyptisch gerecht noemen. Zonde! Laat de all inclusive patatjes eens links liggen en probeer een van deze zes gerechten. Je zult jezelf zeker afvragen waarom het zo lang heeft geduurd om kennis te maken met het lekkere eten van de farao’s.

eten en drinken in Egypte - koshari

Koshari

Koshari

In Egypte zijn ze zo dol op koshari, dat er restaurants zijn die zich volledig op dit gerecht storten. Het bestaat uit pasta, rijst, linzen, kikkererwten en gebakken uien, afgetopt met tomatensaus. Je kunt zelf nog hete saus en da’ka (azijn-knoflooksaus) toevoegen.

Molokhia

Molokhia

Hoewel molokhia in het oude Egypte meestal werd gegeten door de koningen, vind je het tegenwoordig in elke Egyptische keuken. De bittere, groene bladgroente wordt meestal geserveerd als dikke stoofpot, met rijst of brood. De traditionele molokhia aten ze met konijn, maar tegenwoordig wordt het meestal met kip gegeten.

Hoewel het gerecht misschien eenvoudig lijkt, weet elke Egyptenaar dat je er makkelijk een complete chaos van maakt. Wist je dat menig kok ‘groen, groen, groen’ zegt als de kruiden bij de groente wordt gedaan? Zo wordt het gerecht zeker een succes.

Fattah

Fattah

Egyptenaren houden van stevige, kleverige gerechten, en fattah is geen uitzondering. Hapklare stukjes pitabrood worden gebakken of gefrituurd tot ze krokant zijn en in een kommetje gedaan met gekookte rijst. Daar bovenop komt een royale hoeveelheid rundvlees. Nog een beetje knoflook-tomatensaus erbij en voilà; fattah.

Zorg wel – voordat je in bed rol bij Hotel Jungle Aqua Park of Hotel Jaz Lamaya – dat je bedgenoot minimaal een hapje van jouw fattah heeft genomen. Zo’n knoflookbommetje naast je in bed is niet altijd even smakelijk.

Egyptische falafel, ta’ameya

Yum, falafel, maar dan op z’n Egyptisch. Het enige verschil is dat Egyptische ta’ameya gemaakt wordt van tuinbonen, in plaats van kikkererwten. De tuinboontjes maken ta’ameya veel luchtiger en smeuïger dan falafel. 

Foul mudammas

Bonendipsaus (foul mudammas)

Foul wordt meestal gegeten tijdens het ontbijt, maar je kunt er prima op elk moment van de dag van genieten. Als je maar genoeg trek hebt. Terwijl foul mudammas eigenlijk gewoon gepureerde tuinbonen zijn, zijn het de toppings die het gerecht maken.

In Cairo wordt het meestal gemaakt met knoflook, komijn, citroen en tahin. Maar ook met tomatensaus, azijn, eieren en peterselie is het smullen. Het wordt altijd geserveerd met een flinke stapel warme pitabroodjes.

Egyptische pizza, fiteer

Pizza à la Egypte proberen? Bestel fiteer! Dit steengebakken brood bestaat uit tal van laagjes filodeeg en boter, en is zeker geen licht snackje. Fiteer wordt gevuld (in plaats van bedekt zoals onze pizza) en geserveerd in zowel hartige als zoete varianten.

Wat is jouw must try Egpytische gerecht? Vertel het ons in een reactie of schrijf een review over je vakantie in Egypte.

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

13 oktober - 2018

Reacties