Redactie - 15 november 2017
[zcontent href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]
Zwijnensoepje, anyone? Behalve tientallen droompistes en knusse chalets heeft het Oostenrijkse skiwalhalla Sankt Anton am Arlberg ook gevaarlijk lekkere restaurants. Je kunt er de lekkerste Gröstls en Bauernplatte krijgen en ook voor een good old Knödel zit je hier helemaal goed. Smul met ons mee met deze vijf lekkerste gerechten uit Sankt Anton.
Voordat Sankt Anton am Arlberg werd ontdekt als skiparadijs van Tirol, was het vooral op zichzelf aangewezen. Even snel naar de supermarkt voor een instant soepje zat er niet echt in voor de locals. Dus zat er weinig anders op dan zelf aan het kokkerellen te slaan. Het resultaat? Een geheel eigen keuken vol lokale groentes, de lekkerste kazen en veel vlees.
Maak tijdens je wintersportvakantie in Sankt Anton dan ook gerust extra veel tijd vrij voor enorme lunchtafels en winterse diners. Te beginnen met een authentiek Arlberger hooisoepje, één van de lekkerste gerechten uit Sankt Anton. Inderdaad, hooi. Droog gras. Schijnt supergoed te combineren met een flinke dosis lavendel en wat plakjes wildzwijn. Guten Appetit!
Toch wat hooggegrepen, zo’n hooisoepje? Ga dan gewoon voor een traditionele Knödelsoep. De knödel – a.k.a. de Oostenrijkse gehaktbal – wordt in deze regio meestal gemaakt van varkensvlees en vervolgens lekker lang in de soep gedompeld. Het resultaat is een smeuïge bal. Die héél goed samengaat met een flinke pul bier. Of twee.
De Stelze is de Oostenrijkse versie van de Schweinshaxe. Je kent ‘m wel, die Duitse varkenspoot omringd door aardappelpurree en – uiteraard – sauerkraut. De Oostenrijkse Stelze is extra knapperig en een stuk pittiger. Behalve gedroogde pepers, krijg je er hier ook vaak een pittige mosterd bij.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-oostenrijk-top-5-accommodaties/”]
Net als in de rest van Tirol hoef je in Sankt Anton nooit ver te lopen voor een typische Gröstl. Bovendien kun je dit gerecht erg goed zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een pan, een paar gekookte aardappels, een portie spek en een ui. Alles in de pan, lekker laten braden en klaar! Voor de finishing touch kun je ‘m nog toppen met een gebakken eitje en een handjevol peterselie. Daarmee is de Gröstl ook perfect als eenpansgerecht tijdens het kamperen. Meer tips over koken tijdens het kamperen in de sneeuw? Check ook onze blog met tips voor een Oostenrijkse winterbbq.
Brettljause is niet alleen één van de lekkerste gerechten uit Sankt Anton en omstreken, het is vooral een essentieel onderdeel tijdens het borrelen na een dag op de piste. Met een bord Brettljause vergeet je namelijk direct dat je stiekem snakte naar bitterballen. Heb je een goede te pakken, dan is de spek flinterdun gesneden, het brood vers gebakken en de worstjes heerlijk gekruid.
Wil jij deze lekkerste gerechten uit Sankt Anton zelf proeven? Check de volgende accommodaties en ga voor een wintersportvakantie in Sankt Anton.
Heb jij overnacht in een van deze hotels in Sankt Anton? Voeg ook jouw review toe!