5x lekkernijen in Kroatië

Redactie - 4 juli 2019

5x lekkernijen in Kroatië

Redactie - 4 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Elke week zetten we een ander land in het zonnetje, deze week is dat Kroatië. Schrijf in deze periode een review en maak kans op een reischeque t.w.v. €400.

Op zomervakantie naar Kroatië en gek op eten? Dan heb je de perfecte trip geboekt! Van snacks tussendoor tot overheerlijke zoetigheden.. Wij zochten de meest smakelijke en bijzondere lekkernijen voor je uit.

Chocolade smullen in Kroatië

Chocolade, wie houdt er niet van? En vlak buiten Split wordt misschien wel de lekkerste van heel Kroatië gemaakt. In bakkerij Nadalina wordt de chocolade van rauwe cacaoboon tot eindproduct helemaal zelf gemaakt. Van pure chocolade bonbons met lavendel tot repen met gedroogde vijgen en zelfs een chocolade elpee die je echt af kunt spelen. Je koopt de chocolade in een speciaalzaak in het centrum van Split. Of pak nog wat van deze lekkernij mee in de shops op het vliegveld.

Leuk weetje: een paar jaar geleden haalde deze bakker het Guinness Book of Records met de grootste chocoladereep van de wereld!

Je buik helemaal rond gegeten? Puf uit in Hotel President. Vlak bij het historisch centrum van Split en er wordt ‘s ochtends een heerlijk uitgebreid ontbijt geserveerd.

Ambachtelijke honing

Voor op je boterham of door de yoghurt, voor de lekkerste honing zit je in Kroatië helemaal goed. In Dalmatië  vind je verschillende organic farms, waarvan één volledig gespecialiseerd is in deze zoete stroop. De honing wordt helemaal biologisch geproduceerd. Door de bijzondere planten in de omgeving, maken de bijen de allerlekkerste. Het familiebedrijf voegt eigen specialiteiten toe, zoals walnoten en gedroogde vijgen. Je koop de honing in de lokale supermarkt of vraag ernaar in een van de restaurants in Split.

Taarten en cakes in Split

In het centrum van Split zijn nog meer zoete lekkernijen te krijgen. Ga naar patisserie O’š kolač voor de allerlekkerste taartjes. Eigenaresse Tea Mamut deed inspiratie op aan de culinaire school in de Verenigde Staten. Ze keerde terug naar haar geboortestad om traditionele Kroatische taarten met een eigen twist te bakken. Het resultaat: een super hippe pasty shop met luxe producten. Bijvoorbeeld cake met olijfolie en lavendel en koekjes met amandelen en lokale specerijen. Een must eat voor zoetekauwen!

Kroatian style pizza

De Kroaten zijn zo trots op soparnik, dat ze beweren dat de Italiaanse pizza op deze lokale specialiteit gebaseerd is. De snack wordt gemaakt met deeg en gevuld met een soort groene kool en heel veel knoflook. Na het bakken in de houtoven wordt de pizza overgoten met een flinke lading olijfolie. Doe je riem maar een gaatje losser, deze snack is superzwaar! Maar wel echt overheerlijk…

Kroatie groene pasta

Kroatische pasta

Misschien wel dé Kroatische specialiteit en haast in elk restaurant te krijgen: linguine s pestom. Dat is inderdaad pasta met pesto, maar smaakt toch heel anders dan thuis. De pasta en de pesto worden overal vers bereid met ingrediënten uit de streek. Als kers op de taart wordt het gerecht overgoten met geschaafde amandelen. Heerlijk als stevige lunch of als licht hoofdgerecht bij het diner. Zeker proberen!