Topculinair: 5 overheerlijke Duitse specialiteiten

Redactie - 20 juni 2019

Topculinair: 5 overheerlijke Duitse specialiteiten

Redactie - 20 juni 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week zetten we Duitsland in de spotlights. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Duitsers weten wel wat lekker is! Naast een inspirerende cultuur, bijzondere geschiedenis en een gevarieerd landschap kan Duitsland trots zijn op haar keuken. Het land bevat 300 sterren- en gourmetrestaurants met de traditionele typisch Duitse keuken. En laten we de wijnen en bieren niet vergeten. Dit zijn de topspecialiteiten van Duitsland. Geniet je mee?

Specialiteit 1: Schwäbische maultaschen

Een gerecht met een geschiedenis! Over de oorsprong van Schwäbische Maultaschen, afkomstig uit het zonnige zuidwesten van Duitsland, gaan vele legendes. Een van de beroemde legendes is dat de cisterciënzer monniken van het klooster Maulbronn – vandaar maultaschen – in de vastentijd ook vlees wilden eten. Stiekem verstopten ze het vlees in deeg, zo kon de Heer niet meekijken.

Specialiteit 2: Thüringer rostbratwurst

De worst! Toch het eerste wat in je opkomt als je aan de Duitse keuken denkt. Het recept voor deze specifieke Thüringer Rostbratwurst is al 600 jaar oud. Het recept is geheim, behalve de ingredienten varkensvlees, majoraan, komijn en knoflook. 3000 slagers in Thüringen laten niks los over de verdere samenstelling. De worst is 150 gram, moet op houtskool worden gegrild en is natuurlijk niet compleet zonder echte Thüringer mosterd. Heerlijk na een wandeling door het schitterende Nationaal Park Hainich of het Thüringer Woud!

Specialiteit 3: Lübecker marsepein

In het noorden van Duitsland aan de Oostzee ligt de Hanzestad Lübeck. Vroeger genoten de rijken en machtigen van de inmiddels wereldberoemde lekkernij: Lübecker marsepein. In de Niederegger Marzipan-Salon kun je alles te weten komen over de geschiedenis van deze specialiteit. Spoiler: de Lübeckers hebben marsepein niet uitgevonden, maar wel geperfectioneerd.

Specialiteit 4: spreewaldgurken

Wederom een geheim recept! Spreewaldgurken zijn een hartig-kruidig tussendoortje op ieder moment van de dag. Gek op fietsen? Volg dan de 260 kilometer lange ‘Gurkenradweg’, hier wordt precies uitgelegd hoe de augurken van veld in pot terechtkomen. Gelukkig is proeven ook een belangrijk onderdeel van de tocht! Het Spreewald, een UNESCO-biosfeerreservaat op 1 uur afstand van Berlijn, verken je het beste vanaf het water tijdens een kanotocht.

Specialiteit 5: wijn & bier

Duitsland telt ruim 5000(!) verschillende soorten bier die worden geproduceerd in 1.300 brouwerijen. Zo’n grote diversiteit vind je nergens anders ter wereld. En dat terwijl volgens het Deutsche Reinheitsgebot bier alleen de klassieke ingrediënten water, mout, hop en gist mag bevatten. Proef ze zelf in een van de gemütliche Duitse biergartens.

En nu wijn. Vandaag de dag zijn er zo’n 80.000 boeren zo’n 102.000 hectare grond verbouwen en telt het land 13 wijnregio’s. Ontdek de wijngebieden te voet op een van de vele wijnwandelroutes. Rheinhessen is de grootste wijnregio van het land en zeker een wijnreisje waard.