Ga jij binnenkort naar Kroatië op vakantie? Bereid je dan voor op heerlijke smaakexplosies. Wij selecteerden 5 toppers uit deze spectaculaire keuken! 

1. Karper aan het spit 

Dit is echt voor de stoere mensen in de keuken! Op de rechteroever van de Donau in Kroatië wordt volgens de experts de lekkerste karper bereidt. Speciale kruiden en aan het spit draait de karper uren boven het vuur. Genieten maar! 

2. Japan & Kroatië = CROshimi 

Volgens Kroaten de verbeterde versie van de Japanse sashimi, namelijk de CROshimi. Ja ja, de Croation sashimi. De best gewaardeerde zeevruchten, zoals de staart van de Kvarner-garnaal wordt geserveerd op aromatische, wilde eetbare planten uit de streek. De perfecte olijfolie maakt het gerecht compleet.  

3. Štrukl

Zout of zoet en gekookt, gebakken of geroosterd. Het kan allemaal bij de strudel zoals die in Kroatië wordt gegeten. Gek genoeg wordt deze gemaakt van verse kaas en room. De Kroatische strudel staat garant voor een smaakexplosie.  

4. Zure kers morel 

Het is volgens de inwoners van Zadar in Dalmatië de lekkerste kerst ter wereld. En wist je dat wetenschappers dit hebben bevestigd? De maraska is de eindbaas als het gaat om aromatische stoffen. Een beroemd dessert is een sorbet van maraska met een likeur van dezelfde kers. Optimaal als deze geserveerd wordt in een ruimte waar de geur van maraska aanwezig is.  

5. Pršut

Je kunt kiezen tussen de Dalmatische en de Istrische ham. Beiden worden gedroogd aan de bora, dit is een noordoostelijke wind. Het rijpen duurt minimaal een jaar. Het verschil tussen de hammen: de Istrische prsut wordt gerijpt met laurier, rozemarijn, peper en knoflook en de Dalmatische met een mix van bloem en reuzel en tot slot langzaam gerookt met koude rook. Bijzonder, toch? 

Ben jij in Kroatië geweest? Schrijf een review op Zoover en help andere vakantiegangers met jouw beoordeling.  

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Redactie

Redacteur

21 juni - 2018

Reacties