De 5 beste wijnstreken van Europa: schenk maar in!

Redactie - 22 augustus 2017

De 5 beste wijnstreken van Europa: schenk maar in!

Redactie - 22 augustus 2017

De zon zien opkomen over de glooiende, groene heuvels die bezaaid zijn met middeleeuwse dorpjes en omringd worden door rijen rijpende druiven. Dat kan alleen in Europa, waar families al generaties – eh, eeuwen – lang wijngaarden kweken en verzorgen. In deze vijf Europese wijnstreken weet je zeker dat je glas nooit leeg staat.

Beste wijnstreken Europa - Toscane

1. Wijnstreek Toscane – Italië

Toscane is vooral bekend om de wereldberoemde Chianti Classico, maar wijn van de Montepulciano-druif is ook smullen! Bezoek voor een onvergetelijk glas Castello del Trebbio. Vroeger een paleis, tegenwoordig een wijnmakerij. Ideaal te combineren met een citytrip naar het broeiende Florence en een nachtje logeren bij Hotel Brunelleschi.

Ook als niet-wijnliefhebber geniet je trouwens van het Toscaanse landschap vol groene en heuvelachtige wijngaarden. Dikke prima dat typisch Toscaanse uitzicht. Overnachten in deze bijzondere natuur? Check hier alle campings in Toscane op een rij!

Nog een leuk weetje over de wijndrinkende Italianen: je zou denken dat ze in Frankrijk de meeste glazen achterover slaan. Toch? Niets is minder waar! In het gezelschap van de paus wordt wat af gepimpeld. De meeste wijn in Europa wordt in ’t Vaticaan gedronken.

Beste wijnstreken Europa - La Rioja

2. Wijnstreek La Rioja – Spanje

Aan de voet van de Pyreneeën light La Rioja, de bekendste wijnstreek van Spanje. Heerlijk om vanaf de camping te ontdekken! Wist je dat hier al in de tijd van de Romeinen grote hoeveelheden wijn werd gemaakt? Wauw, dan moeten ze er inmiddels wel érg goed in zijn! Je begint je vakantiedag natuurlijk niet direct met wijn, dus gelukkig is er ook genoeg te doen in de omgeving. Sowieso móet je een dagje die adembenemende bergen in. Al is het alleen voor het uitzicht of het wijntje als beloning achteraf. Deze wijnstreek ligt trouwens ook in de buurt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en een aantal prachtige kathedralen en kloosters die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/wellness/wijntherapie-in-frankrijk-badderen-in-le-vin/”]

Beste wijnstreken Europa - Portugal

3, Wijnstreek Douro-vallei – Portugal

Er zijn heel wat wijnen die de naam port dragen, maar er is maar één plek waar je ’the real deal’ krijgt. En dat is in de Douro-vallei. De druiven die gebruikt worden voor de zoete portwijnen worden gekweekt langs de Douro-rivier in Noord-Portugal. Nieuwsgierig hoe die Tawny of Ruby in jouw glas komt? Boek een stedentrip naar Porto en reserveer een rondleiding bij een porthuis. Bij voorkeur eentje waar je ook portjes samen met chocolade kunt proeven. Wie wil dat nou niet? Boek ook direct een hotelletje in dé portstad, zoals Aparthotel Clube Pinhal Da Foz.

Beste wijnstreken Europa - Bordeaux

4. Wijnstreek Bordeaux – Frankrijk

Met meer dan 48.000 hectare aan wijngaarden is Bordeaux de grootste wijnregio in het land dat het meeste wijn produceert. Die Fransen schenken wel bij hoor, als de bodem in zicht is! Als echte wijnliefhebber moet je toch echt wel naar het dorpje Saint-Émilion. Het ligt ongeveer veertig kilometer vanaf Bordeaux op de helling van de rivier de Dordogne. Dit middeleeuwse plaatsje wordt echt geroemd om de wijngaarden.

Tussen de wijngaarden kamperen? Graag! Dat kan bij Camping Yelloh! Village Saint-Emilion.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-local/wijn-pimpelen-in-de-rhone-alpes-wijntips-voor-lyon/”]

Beste wijnstreken Europa - Portugal

5. Moezel – Duitsland

De rivier de Moezel (Mosel in ’t Duits) loopt dwars door de gelijknamige Duitse wijnregio. Verstrooid over de steile heuvels vind je niet alleen de mooiste kastelen, maar ook wijngaarden vol Rieslings in spé. De rieslingdruif is namelijk dol op het koelere weer en is al sinds de vijftiende eeuw niet weg te slaan uit dit gebied. Slenter ook door de lieve stadjes in de omgeving en plan een wandeling in de groene natuur. Vanuit dit deel van Duitsland rijd je trouwens ook heel makkelijk naar Frankrijk en Luxemburg. Ideaal dus voor een combi-vakantie of een lange roadtrip. Maar boek wel even een hotelletje als je ‘wining & dining’ op de planning hebt staan. Bijvoorbeeld in Bernkastel-Kues bij Hotel Kölchens.

Welke wijnregio zou jij nog weleens willen bezoeken? Laat het ons weten in een reactie!