Jezelf dit jaar voorgenomen om vaker de veters te strikken voor een rondje hardlopen op een mooie plek? Dan heb je jezelf vast de volgende vraag gesteld: ‘Wat zijn de mooiste hardlooproutes in Nederland?’. Van Posbank tot Amsterdamse Waterleidingduinen en hardlopen op vliegbasis Soesterberg… Deze favorieten worden regelmatig genoemd:

  • De Amsterdamse Waterleidingduinen
  • Sallandse Heuvelrug
  • Vliegbasis Soesterberg
  • Nationaal Park de Veluwezoom (Posbank)

Hardlopen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Een groot favoriet van sportguru Lienke van Dear Good Morning: de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk. Je loopt hier in goed gezelschap van verschillende dieren zoals vogels, vossen en hertjes. Wat een rust, wat een ruimte! Extra leuk voor een sportief dagje uit als je een weekendje Zandvoort of Noordwijk doet dus. Boek maar alvast een leuk hotelletje, zoals Hotel De Koningshof of Vesper Hotel.

Aangezien het een beschermd natuurgebied is betaal je voor de Amsterdamse Waterleidingduinen wel €1,50 entreegeld, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je mag zelfs buiten de paden rennen.

Hardlopen over de Sallandse Heuvelrug

Kijk goed om je heen tijdens een hardlooprondje over de Sallandse Heuvelrug, want naast prachtige heides en oude bossen vind je er ook een grafheuvel van voor de laatste IJstijd. Die ligt er al een tijdje dus. Vanaf een startpunt kunt je een rondje maken van circa drie tot tien kilometer door de gekleurde pijlen op de routepalen van de door jou gekozen route te volgen. Voor de echte hardloopfanaten zijn er ontelbaar veel routes te volgen over de Sallandse Heuvelrug.

Beeld: Wikipedia | Ben Bender.

Hardlopen op vliegbasis Soesterberg

Op een steenworp afstand van Amersfoort ligt de voormalige vliegbasis Soesterberg. Klinkt niet heel prachtig, maar de landingsbaan van drie kilometer lang ligt echt midden in de mooie Nederlandse natuur. Het is niet alleen supergaaf om eens op een landingsbaan te rennen, maar het uitzicht is fantastisch. Een echte topper voor een snelle zes kilometer (heen en terug). Een betere hardlooproute om de strijd aan te gaan met je persoonlijke record is er niet.

Mocht je het asfalt toch willen verlaten, dan kun je zo de omliggende natuur in rennen. Hardlopen op de landingsbaan kan buiten het broedseizoen – van 16 augustus tot en met 14 maart.

Hardlopen in Nationaal Park de Veluwezoom (Posbank)

Nog zo’n prachtig gebied en favoriet van menig hardloopfan: Posbank, oftewel Nationaal Park de Veluwezoom. Wat is het fijn om te rennen over de paarse heide van de Veluwezoom. Natuurmonumenten heeft er speciaal voor hardlopers een gemarkeerde route uitgezet, maar er zijn ook tal van ‘onofficiële hardlooproutes’ die het proberen waard zijn. Het nationale park is heerlijk voor lange duurlopen. Je kunt er zoveel verschillende kanten op en je uitzicht is lekker gevarieerd. Tip! Parkeer bij paviljoen De Posbank en geniet ook van het uitzicht.

Wat is jouw favoriete hardlooproute? Deel je favoriet in een reactie.

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

21 februari - 2019

Reacties