Wat te doen in Alkmaar?

Redactie - 14 september 2018

Wat te doen in Alkmaar?

Redactie - 14 september 2018

Bij een weekendje of dagje weg in eigen land neigen we al snel naar de klassiekers, maar wat dacht je van één of meerdere dagen in het bruisende Alkmaar? De slogan van de stad luidt Alkmaar Prachtstad en dat is niet voor niets! Van kaasmarkt tot wandelen en van musea tot heerlijk winkelen: dít is er te doen in Alkmaar.

Wat te doen in Alkmaar

Wat te doen in Alkmaar? Je kunt letterlijk alle kanten op. Wacht dacht je bijvoorbeeld van:

  • Winkelen
  • Een stadswandeling maken
  • De beroemde kaasmarkt bezoeken
  • Een rondvaart over de grachten maken
  • Eten bij een gezellig restaurant

Shop ‘till you drop in Alkmaar

Alkmaar is écht zo’n stad waar simpelweg rondstruinen eigenlijk al genoeg is. Natuurlijk in combinatie met een heerlijke middag shoppen! Niet voor niets is Alkmaar in 2017 verkozen tot leukste winkelstad van Nederland. Grote modeketens zijn hier gevestigd, net zoals sfeervolle boetiekjes en lokale nijverheidswinkeltjes. In het oude stadsdeel vind je links en rechts van de winkelstraten ook een scala aan gezellige barretjes en restaurants. Dat kopje koffie of koud glas wijn is dus nooit ver weg.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws/alkmaar-verkozen-tot-leukste-nederlandse-stad-om-winkelen/”]

Maak een stadswandeling

Alkmaar heeft nog een groot voordeel: alles is op loopafstand van elkaar te bereiken. Dus ja, ook vanuit Hotel Amrâth Alkmaar sta je zo in het centrum! Vanuit de winkelstraten doorkruis je makkelijk het oude centrum en passeer je kleine sfeervolle straatjes. De oude gevels en gebouwen zijn niet alleen mooi om langs te lopen, het verhaal erachter is minstens zo interessant! Wil je meer te weten komen over deze boeiende stad? Tijdens een begeleide stadswandeling kom je op verrassend mooie plekjes en leer je leuke feitjes over Alkmaar. En natuurlijk tipt de gids je graag een sfeervol restaurant.

Bezoek de kaasmarkt

Alkmaar mag dan verkozen zijn tot leukste winkelstad, het zal altijd bekend staan vanwege die andere trekpleister: de beroemde kaasmarkt. Bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar de stad om deze traditie met eigen ogen te aanschouwen. Ook jij mag dit spektakel op het Waagplein natuurlijk niet overslaan! Trek gekregen in kaas? Loop dan even het nabijgelegen Waaggebouw in voor een bezoek aan het kaasmuseum. En neem natuurlijk een smakelijke souvenir mee naar huis!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-local/60-seconden-alkmaar-prachtstad/”]

Rondvaart over de grachten

Tijdens een rondvaart over de grachten ervaar je de stad op een hele andere, maar schitterende manier. Niet alleen zie je de stad letterlijk van een andere kant, je leert ook nog eens meer over de stad en historie. Mocht je denken dat een rondvaart duur is, dat is in Alkmaar niet het geval. Voor ieder budget is een passende boot te vinden. Plof neer op de relaxte bank met een ijskoud drankje en genieten maar! Wat zul je ’s avonds heerlijk slapen in Hotel Stad en Land. Reviewer Erna schreef: ‘Prima hotel. Vriendelijke mensen. Goede ligging vlakbij centrum en station. Kamers schoon en goed ontbijt. Een aanrader!’

Culinair genieten in Alkmaar

Een dagje of weekendje weg is natuurlijk niet compleet zonder tenminste één uitgebreide maaltijd in een gezellig restaurant. Dat treft, want in Alkmaar struikel je haast over de leuke en hippe tentjes. Visliefhebber? Dan zal de 1480 Food Bar je zeker bekoren. Heb je meer zin in Italiaans, dan zul je erg blij worden van restaurant Vito. Bij het zien van de kaart loopt het water je in de mond. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wijnkaart!

Ben jij al eens in Alkmaar geweest? Deel je tips met ons in de comments of, nog beter, laat een review wachter.