Er zijn maar weinig landen die zulke sfeervolle kerstmarkten kunnen neerzetten als onze Oosterburen. Bij een bezoek aan een gezellige Duitse kerstmarkt kom je er niet met slenteren alleen. Deze dingen móet je proberen wanneer je een Duitse kerstmarkt bezoekt.

1. Sla je slag met kerstversieringen

Een Duitse kerstmarkt is dé plek om originele kerstversieringen op de kop te tikken. En dan hebben we het niet over de dertien in een dozijn ballen en slingers die je in Nederland in elke winkel tegenkomt, maar échte traditionele handgemaakte versieringen. Tip: het liefst versier je je huis natuurlijk zo vroeg mogelijk. Bezoek dan ook tijdig een of meerdere Duitse kerstmarkten, bijvoorbeeld die van Aken of Düsseldorf, zodat je nog een flink aantal weken van de versieringen kunt genieten.

2. Waag je op het ijs

Wat staat naast de kerstversieringen, houten blokhutjes en sfeervolle verlichting nog meer synoniem voor de kerst- en winterperiode? Precies: schaatsen! En gelukkig zijn er ook meerdere Duitse kerstmarkten die over een heuse schaatsbaan beschikken. De kerstmarkten van Keulen, Düsseldorf en Hamburg staan hier bekend om. Een erg leuke activiteit tijdens je dagje uit!

3. Absolute must-do: drink een glaasje Glühwein

Een kerstmarkt is natuurlijk niet compleet zonder ten minste één glaasje glühwein. (Doe dit bij voorkeur natuurlijk nà het schaatsen.) Een goede plek om deze te proeven is op de kerstmarkt van het onder Nederlanders populaire Oberhausen. Deze markt is niet alleen groot en sfeervol opgezet, maar er is ook genoeg te doen voor kinderen. Zo is er een ijsbaan, draaimolen en een treintje. En terwijl de kids zich naar hartenlust uitleven, geniet jij in alle rust van je glaasje glühwein. De kerstmarkt van Oberhausen biedt vermaak voor het hele gezin!

4. Lokale lekkernijen in Duitsland

Honger zul je tijdens een bezoek aan een Duitse kerstmarkt niet snel krijgen. Wel zul je moeite hebben om te kiezen uit al dat lekkers! Wanneer je liefhebber van poffertjes bent, moet je zeker een portie Kaiserschmarren proberen. De dikke stukken pannenkoek, gevuld met krenten en bestrooid met een flinke laag poedersuiker, is een waar feest voor de zoetekauw. Ook een zogeheten Liebesapfel, ofwel een appel met een laagje suiker of vaak ook chocola, zul je veelvuldig tegenkomen. Van welke Duitse lekkernij ga jij watertanden?

Zoover tipt overnachtingen

Combineer je bezoek aan een Duitse kerstmarkt met een of meerdere overnachtingen en maak er een echt uitje van. Van plan om de levendige kerstmarkt van Düsseldorf te bezoeken? Het lokale Hotel National is dan een prima keuze. Reviewer Bert vat het mooi samen: ‘Hotel National biedt veel voor relatief weinig geld. Vriendelijke service, schone en ruime kamers, en een zeer royaal ontbijtbuffet.’ Of het modern ingerichte Hotel Zum Eisenhammer in Oberhausen. Niet alleen ligt dit hotel gunstig ten opzichte van de kerstmarkt, Legoland en een dierentuin, het hotel biedt ook de mogelijkheid om op zondag later uit te checken.

Nog meer geweldig leuke accommodaties in de buurt van kerstmarkten zijn:

Wat is jouw favoriete kerstmarkt en waarom? Deel jouw ervaringen met ons in de comments of in een review.

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

22 november - 2018

Reacties