Dagje Texel? 12x zien en doen op het Waddeneiland

Redactie - 15 juni 2020

Dagje Texel? 12x zien en doen op het Waddeneiland

Redactie - 15 juni 2020

Deze week nemen we je mee in ons eigen mooie Nederland. Vergeet vliegticketstress en met handen en voeten duidelijk moeten maken dat de huurauto een vreemd geluid maakt. Ook in eigen land hebben we fantastische vakantiebestemmingen. Wil je eilandhoppen? Dan hoéf je niet naar Griekenland. Zet je kapiteinspet maar alvast op, wij nemen je mee naar de Waddeneilanden!

Dagje Texel? 8x zien en doen op het Waddeneiland

Foto gemaakt door Zoover-gebruiker Sylvia Baardemans

Een dagje Texel

Of je nu een week wil genieten van het eilandleven of dat er een fijn dagje weg in je agenda staat: Texel is een topbestemming. Het is ons grootste Waddeneiland en met 170 km2 aan land is er genoeg te ontdekken. Frisse lucht snuiven kun je hier als geen ander. Texel heeft brede zandstranden, duinen, graslanden en heide. Maar ook polders, kwelders en bossen. Voor je dagelijkse dosis natuur hoef je dus niet ver te zoeken. Het eiland is dan ook erg geliefd bij vogelspotters. Als je een beetje je best doet, kun je zomaar 100 verschillende vogelsoorten van je lijstje strepen.

Van je dagje uit op Texel toch stiekem een weekendje weg maken? Bekijk ons handige overzicht van campings op het eiland Texel.

Dagje Texel? 8x zien en doen op het Waddeneiland

Foto gemaakt door Zoover-gebruiker G.H. Edens

Wist je dat Texel uit meerdere dorpen bestaat? Den Burg is het grootste dorp en de hoofdstad van de gemeente. Het ligt dan ook midden op het eiland. Maar ook de dorpen Den Hoorn en ’t Horntje (waar je aankomt met de boot) worden veel bezocht.

Met de boot naar Texel

Texel is de eerste van de reeks Waddeneilanden en dat betekent dat het eiland vanaf de Noord-Hollandse plaats Den Helder heel makkelijk te bereiken is. Na 20 minuten varen sta je al op je vakantiebestemming. Doe lekker rustig aan. Geen haast om de boot te halen. Je vakantie begint immers al als je de deur thuis achter je dichttrekt. Maak er een geweldige roadtrip van, zonder paniek om de boot te halen. Die gaat namelijk tussen 6.30 uur en 21.30 uur ieder uur. Haal je ‘m net niet? Dan drink je toch een lekker kopje koffie? Het is vakantie!

Dagje Texel? 8x zien en doen op het Waddeneiland: Texel TESO boot

Beeld: Frans Kanters (via Facebook)

Ben je met de benenwagen? Dan betaal je maar €2,50 voor de overtocht. Je auto mag ook mee: makkelijk als je het hele eiland wilt verkennen. Zeker als je maar een dagje gaat. Een auto (met maximaal 9 personen) kost ongeveer €37,00 van vrijdag tot en met maandag. Plan je jouw eerste vakantiedag op dinsdag, woensdag of donderdag? Dan ben je een stuk voordeliger uit. Voor een autoretour hoef je dan maar €25,00 neer te tellen. Je eerste kopje koffie met lekkers heb je alvast bespaard!

Bezienswaardigheden en activiteiten

1. Fietsen op het eiland (of een iets luier alternatief)

Een fietseiland, zo wordt Texel ook wel genoemd. Lekker toeren door de natuur en knusse dorpjes. Zie je het al voor je? Af en toe stoppen bij een terrasje of even de fiets aan de kant gooien voor fotomoment. Een fiets huren kan overal, je kunt meteen vanaf de boot al op je huurfiets springen.

Daarnaast kun je ook bij Solexverhuur en Rijwielverhuur Veerhaven Texel een Solextoer boeken met z’n tweeën of als grotere groep. Vooral heerlijk als je het iets minder actief wilt aanpakken. Maak mooie tochten van 25 kilometer per uur over Texel en ga bijvoorbeeld naar het plassengebied Petten. Of doe een tochtje naar de Koog of Den Burg, waar vandaan de Texelse duinen maar op een kwartiertje rijden liggen.

Super tuf!

2. Vuurtoren Eierland beklimmen

Texel heeft een vuurtoren uit de boeken: eentje die felrood is geschilderd en overal bovenuit torent. Je kunt ‘m zelfs beklimmen en dat is zeker de moeite waard. Boven (45 meter boven zeeniveau) wacht namelijk een prachtig uitzicht op je. Op heldere dagen zie je niet alleen de prachtige natuur om je heen en de Noordzee en Waddenzee, maar ook buureiland Vlieland.

Foto gemaakt door Zoover-gebruiker Anja de Jong

3. (Strand)wandeling

Texel leent zich perfect voor een heerlijke wandeling. Of je nu besluit te wadlopen of de dag goed begint met een zilte strandwandeling: je geniet ongetwijfeld van de natuur. Met kinderen mag je het Sommeltjespad niet overslaan. Dit is een kindernatuurpad door het bos, waarbij de kids ‘Sommeltjes’ (een soort Texelse kabouters) moeten zoeken. Dikke pret!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/strandvakantie-texel-leukste-strandtenten/”]

4. Lammetjes knuffelen

Misschien wel de gezelligste activiteit die je kunt bedenken. Lammetjes knuffelen is zeker met kinderen een groot succes. Bezoek bijvoorbeeld de Schapenboerderij Texel.

5. Strandjutten

Op het strand spoelen allerlei bijzondere items aan, bijvoorbeeld van het vaste land of van boten, of misschien nog wel van veel verder! In Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora kun je al deze items in 1 hutje bekijken. Geef je ogen goed de kost hier!

Foto gemaakt door Zoover-gebruiker E van B

6. Plukken in de zelfpluktuin

De Zelfpluktuin op Texel is een leuk dagje uit voor het hele gezin! Pluk hier samen met de kids groenten, fruit en bloemen rechtstreeks uit de tuin. Na een mandje vol geplukt te hebben, ploffen pa en ma lekker neer op het terras en vermaken de kinderen zich in de speeltuin. De pluktuin is geopend van 1 mei tot eind oktober op maandag tot en met zaterdag.

7. Voor kaasliefhebbers

Bezoek Kaasboerderij Wezenspyk. Dat wordt smullen geblazen! Ontdek hoe ambachtelijke kaas gemaakt wordt, proef de kazen in de boerderijwinkel en geniet in het Kaascafé met uitzicht op het kerkje van Den Hoorn. Extra leuk is de boerderijtour waar je alles leert over kaas maken en het Texelse schaap.

8. Beach Food Festival

Maak je deze zomer de oversteek naar het Waddeneiland? Zet van vrijdag 26 juli t/m zondag 28 juli 2019 je tanden in al het lekkers van de Texelse chefs. Tientallen foodtrucks, strandhuisjes, zitzakken en parasols maken dit outdoor cooking festival tot een waar zomers feestje. Bezoek de beach spa, het proeftheater, de festivalmarkt en geniet van de cocktails, bijzondere wijnen en speciaalbieren. De Texelse chefs maken de lekkerste gerechten van lokale producten. Mooi meegenomen: toegang is gratis.

9. Glanzend zand: Back to the nature met een wadlooptocht

Dit is een feestje voor je zintuigen: een wadlooptocht. Je slipt naar de plek waar kokkels zich sluiten, de zeepieren zich laten zien en de lepelaars zich te goed doen aan alles wat lekker smaakt. Rederij de Vriendschap organiseert anderhalf uur durende tochten vanaf het gemaal bij de Cocksdorp. Loop op blote voeten voor het echte back to nature-gevoel of neem het risico om je schoenen te verliezen in de prut.

Glanzend zand

10. Mooie skuumkraag: Texels topbier proeven

Iedereen die al eens eerder op Texel is geweest, is waarschijnlijk al verslingerd aan een heerlijke Texelse Skuumkoppe. Een biertje dat je bij de eerste slok direct met je beide voeten op het eiland zet, aan zee, in de zon op een heerlijk terras. Zien hoe dit biertje gebrouwen wordt? Dagelijks zijn er rondleidingen door de brouwerij. Je ziet onder andere de koperen ketels, de ruimtes waar het bier rijpt, de vergistingsruimte en bottelarij. Na twee uur ben je niet meer te houden en kun je eindelijk genieten van een kleine proeverij. 

Mooie skuumkraag

11. Huis-, struin- en keukencafe: Bord leeg? Stop maar in je tas

In dit knusse koffie-café aan het dorpsplein in het Texelse Den Hoorn gaat de keuken al om 9 uur ’s ochtends open. Buiten op het zonovergoten terras kun je in de vroegte aanschuiven voor een kakelvers ontbijtje met ‘iets gezonds, iets warms en iets Texels’. Zit het terras vol? Geen reden om af te haken, want het huiskamercafé is zo gezellig druk ingericht dat je alles mee naar huis wilt nemen. En dat kan. De zebraprint-stoel waar je op zit, de kitscherige Maria-beeldjes op de bar, het bloemige theekopje waar je uit drinkt, de absurde lampenkap boven je hoofd: alles is te koop. 

Huis,- struin- en keukencafe

12. Zeehonden bekijken bij Ecomare

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten te bedenken op dit veelzijdige eiland. Denk aan zeehondenopvang Ecomare. Of ga op pad met Staatsbosbeheer, of wat dacht je van een tocht met een garnalenkotter? In onze video komen allerlei tips langs.

Ben jij weleens op Texel geweest en heb je tips? Deel ze in een reactie of laat een review achter. Wist je dat je naast accommodaties ook bezienswaardigheden en bestemmingen kunt beoordelen? Schrijf hier je review op Zoover en help andere vakantiegangers.