Vier geweldige Waddeneilanden zijn al de revue gepasseerd. Inclusief tientallen doetips voor het besteden van een fijne (vakantie)dag op één van de Nederlandse Waddeneilanden. Nu zijn we – helaas, helaas – bijna uitgehopt. Laten we samen doorhoppen naar het laatste eiland in de serie, Schiermonnikoog, en dompel je onder in alles wat ‘Schiers’ is.

Dagje uit op Schiermonnikoog

Jezelf weer opladen in de natuur

Schier is heerlijk om je hoofd leeg te maken en je batterij op te laden. Een dagje uitwaaien en één worden met de natuur. Maak een lange strandwandeling. Verken het eiland op de fiets (met een beetje tempo in de benen lukt dat echt wel in een dag, maar dan niet op een kindertandem) of ga wandelend op ontdekkingstocht via kleine zandweggetjes, de duinen en het kilometerslange, breedste strand van Europa. ‘Met warme jas en stevige wandelschoenen aan begint het uitwaaien pas echt!’ volgens de Schieren. Schiermonnikoog is dan ook een echt wandeleiland. Proef de zilte lucht op je lippen en merk hoe stress en zorgen afdrijven. Ultiem relaxen kan hier als geen ander.

Dagje uit op Schiermonnikoog

Een heuse wandelmaand

Ook na de zomer valt er genoeg te ondernemen! In november is het wandelmaand. Een maand vol leuke wandelingen en excursies, met of zonder gids. Denk aan een wandeling met de boswachter of langs gezellige restaurants, kroegjes en bijzondere plekken: inclusief lekkere hapjes en drankjes. Yummy, welverdiend na flink doorgestapt te hebben.

Dagje uit op Schiermonnikoog

Beeld: Jan-Tuin.nl

Het hele jaar door wadlopen

Hebben we nou tientallen tips over de Waddeneilanden gedeeld zonder het over wadlopen te hebben? Een bijzondere manier van wandelen op het wad, bij laagwater. Maar laag water betekent niet dat je droge voeten zult houden. Rugzak boven je hoofd, oude kleding aan en gaan! Wadlopen is iets wat je echt gedaan móet hebben. Vooral – door het waterspektakel – leuk in de warmere maanden. Maar op Schiermonnikoog worden ook heuse wadzwerftochten georganiseerd in de winter! Oh, en als je langs de Balg kunt wandelen, doen. Het is de favo hangout van de knuffeligste lokale inwoners: zeehondjes.

Dagje uit op Schiermonnikoog

Yoga op het strand

Over uitrusten en tot jezelf komen gesproken: wat dacht je van een yogalesje op het strand? Zorg dat wat vast zit in je lijf en hoofd weer gaat stromen, net als de Waddenzee. Bij goed weer wordt er volop aan zee gezonnegroet en sta je tijdens de downward dog met handen en voeten in het zand. Heerlijk! Ook in de koudere maanden kun je de dag goed beginnen met een yogasessie van Yoga Schiermonnikoog, maar dan wel in een zaaltje.

Uitkijkpunten vanaf de bunker of vuurtorens

Met zijn ruim 27 meter is het een imposant ding: de Wassermanbunker op Schiermonnikoog. Dit overblijfsel van het Schleidorp uit de Tweede Wereldoorlog is zeker een bezoek waard en ook het uitzichtpunt bovenop wil je niet missen. Het is het hoogste punt van Schiermonnikoog, dat zorgt voor prachtige vakantiekiekjes. Over hoogste punten gesproken, als je op één van de twee vuurtorens (de witte Zuidertoren of de rode Noordertoren) staat, kun je natuurlijk nóg verder kijken.

Schiermonnikoog - de Marlijn

Beeld: Pol de Bruin

Je vingers aflikken bij een visje

Bij een ultieme vakantiedag hoort natuurlijk smikkelen en smullen. Dat kan volgens de echte Schierkenners het beste bij strandpaviljoen De Marlijn of Noderstraun. Een dansje wagen doe je bij Tox Bar. Hoewel Schiermonnikoog best klein is, hebben ze er écht genoeg restaurants en cafés om uit te kiezen.

Na een romantisch diner of een gezellige avond tafelen met de familie is het natuurlijk helemaal niet leuk om weer naar huis te gaan. Boek lekker een nachtje bij Pension: Westerburen.

Stap vroeg op de boot naar Schiermonnikoog

#tipvanZoover: neem de boot van 09.30 uur en vaar pas lekker om 19.30 uur weer naar het vaste land. Zo heb je een lange dag om van het eiland te genieten. Boot terug naar het vaste land gemist? Rol in bed bij Herberg Rijsbergen.

Heb jij nog leuke tips voor Schiermonnikoog? Deel ze in een reactie of schrijf een review over dit leuke Waddeneiland.

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

18 juni - 2017

Reacties