Ontdek Flevoland met deze mooie fietsroutes

Redactie - 14 maart 2020

Ontdek Flevoland met deze mooie fietsroutes

Redactie - 14 maart 2020

In de nieuwste provincie van ons land is van alles te ontdekken. Van het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa tot natuurreservaat de Oostvaardersplassen waar edelherten, paarden, wilde runderen en vele vogels levens. Flevoland kun je goed ontdekken tijdens een fietsvakantie. Met deze fietsroutes kom je alvast in de stemming!

Ontdek Flevoland met deze mooie fietsroutes

Fietsroute Oostvaardersplassen

Natuurlijk wil je genieten van de Oostvaardersplassen als je in Flevoland op de tweewieler stapt. Dit jonge natuurgebied tussen Almere en Lelystad is een bekend natuurreservaat en vogelparadijs waar vogels, zoals ganzen, lepelaars, aalscholvers en reigers overwinteren. Het natuurgebied is beschermd en daardoor beperkt toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Maar vanaf de fietspaden rondom het natuurgebied heb je geweldig uitzicht op het moerasgebied. Dus geniet al trappend van de ruige graslanden, bossen, waterplassen en natuurlijk de dieren die hier op een volledig natuurlijke manier leven. Zo kun je paarden, edelherten en vossen spotten tijdens een stevige fietstocht. Gaaf!

De exacte route vind je hier.

Start en finish: knooppunt 20 aan de Knardijk in Lelystad. Afstand: 51 km.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/nederland-fietsroutes-in-de-provincie-utrecht/”]

Ontdek Flevoland met deze mooie fietsroutes

Fietsen door een groots aaneengesloten loofbos

Fietsen onder een bladerdak van kastanjebomen, eiken, populieren en kersenbomen. Maar ook een route door mooie natuurgebieden met vogels, reeën, loofbomen en paddenstoelen. Klinkt goed! In Zeewolde kan het. Deze route leidt door Het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa, langs de Veluwerandmeren Nijkerkernauw en Buldernauw en natuurgebieden Het Hulkesteinse Bos en De Voorlanden.

De groene oase in Holsterwold is indrukwekkend. Het bos is jong, maar de bomen zien er eeuwenoud uit. Door de voedzame grond groeien ze hier namelijk sneller dan op andere plaatsen. Op zoek naar nog meer moois? Het drassige oerbos, De Stille Kern midden in Horsterwold, is dé perfecte plek voor een pauze. Trek wel je laarzen aan!

En wil je daarna eigenlijk helemaal niet meer naar huis? Groot gelijk! Reserveer een plekje op Camping Erkemederstrand. Ook Center Parcs De Eemhof is een aanrader. Of check ons handige overzicht met campings in Flevoland.

De exacte route vind je hier.

Start en finish: knooppunt 65 aan de Erkemederweg in Zeewolde. Afstand: 47 km.

Tip: Trek gekregen na deze stevige fietstocht? Dan weten wij dé plek om te smullen van een lekkere pannenkoek en een heleboel sprookjesachtige extra’s. Benieuwd? Check deze video!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/nederland-mooiste-fietsroutes-zuid-holland/”]

Ontdek Flevoland met deze mooie fietsroutes

Windmolenroute bij Urk

Bij Urk kun je een mooie fietsroute maken langs indrukwekkend veel windmolens. De tocht voert langs de windmolens ten noorden van Urk, de molens van boeren benedendijks en langs de oudste haven van Urk, de Oosthaven. In het centrum van Urk kijk je bovendien je ogen uit met de typische gevels en kerken. Vergeet ook het museum en het herdenkingsmonument voor omgekomen vissers niet. De tragiek van het vissersbestaan vind je terug in de leeftijden van de jongste en de oudste drenkeling.

Dat Flevoland zo rijk is aan molens komt niet alleen door de wind op het Markermeer en IJsselmeer, maar ook door de subsidies voor het opwekken van duurzame energie. Heel Flevoland telt inmiddels ruim 400 windmolens, het provinciaal bestuur heeft besloten dat er niet meer mogen bijkomen.

De exacte route vind je hier.

Zin gekregen om op de fiets te stappen, maar heb je Flevoland al gezien? Check deze fietsroutes in Gelderland!