Nieuwe Exposities Die Je Kunt Bezoeken Tijdens De Herfstvakantie

Redactie - 6 oktober 2016

Nieuwe Exposities Die Je Kunt Bezoeken Tijdens De Herfstvakantie

Redactie - 6 oktober 2016

Het leek wel gisteren dat de kinderen wekenlang vrij waren van school, maar inmiddels is de herfstvakantie alweer in aantocht. Ga je niet op reis naar een zonnige bestemming als de Turkse Rivièra of de Costa Brava, maar wil je wel leuke dingen doen met je kinderen in eigen land? Ga een dagje uitwaaien op het strand, bezoek een herfstmarkt in een andere stad of bewonder oude schatten in een interessant museum. Speciaal voor jou en je familie hebben we een lijstje gemaakt met nieuwe exposities in de herfstvakantie.

nieuwe exposities herfstvakantie

LEGO World 2016 in de Jaarbeurs

Wil je nog steeds eens met de kinderen naar Legoland in Denemarken, maar is dat voor nu nog te ver, te duur of te lang weg? Ga dan naar LEGO World in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Vanaf 18 oktober is dit LEGO festijn zeven dagen te bewonderen. Maar liefst tweeëntwintig volle vrachtwagens zijn naar Utrecht gereden voor een hele dag speelplezier voor de kinderen. En pa en ma? Die kunnen zich vergapen aan de kunstig gebouwde LEGO sculpturen.

Nieuwe exposities herfstvakantie: T.rex Trix in Naturalis

Altijd al een dinosaurus van dichtbij willen zien? Bij Naturalis in Leiden sta je oog in oog met een immens grote T.rex. De Tyrannosaurus rex, genaamd Trix, werd in 2013 gevonden in Montana. Deze gigantische vleesetende dino is nu van heel dichtbij te bewonderen in het Leidse museum. Het bijzondere is dat deze T.rex helemaal compleet is, dus inclusief schedel. Nooit eerder werd een T-rexschedel tentoongesteld omdat deze loodzwaar is. Bovendien is Naturalis het enige museum naast Noord-Amerika dat een T.rex in zijn collectie heeft. Ouders en kinderen kijken hun ogen uit bij deze tentoonstelling. Het is zelfs mogelijk om een fossiel op te graven en te vergelijken met andere botten van vroeger en nu.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/vijf-mooiste-havens-nederland/”]

Brainwaves in het Maritiem Museum

Ben jij een echte scheepsliefhebber? Dan ga je naar de nieuwe expositie Brainwaves in het Rotterdamse Maritiem Museum. In deze expositie staan high tech maritieme innovaties centraal. Maak kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw en ontdek hoe je van een briljant idee een briljant product maakt. Kinderen kunnen in dit museum op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en zijn vrienden. Wanneer je toch in Rotterdam bent, vergeet dan geen bezoekje te brengen aan de (echte) grootste haven van Europa.

100 jaar Schiphol bij Aviodrome

Altijd al benieuwd geweest hoe dat kleine weilandje met een schuurtje is uitgegroeid tot een ‘miljoenenstad’ met meer dan 60 miljoen passagiers per jaar? De nieuwe expositie 100 jaar Schiphol valt haast bij iedereen in de smaak: vliegtuigliefhebbers, fans van Schiphol en reisfanaten. Het Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad brengt de afgelopen honderd jaar chronologisch in beeld met sprekende foto’s, korte teksten en projecties. Kom je tijdens 15 t/m 23 oktober naar het luchtvaartmuseum, dan staat Aviodrome ook in het teken van ruimtevaart. Neem dan absoluut eens deel aan de nieuwe astronautenopleiding.

nieuwe exposities herfstvakantie

Penselen in het Rijksmuseum in de Teekenschool van het Rijksmuseum

Lopen jouw kinderen altijd verveeld door het museum? Zijn ze al in de volgende kamer terwijl jij nog een interessant schilderij aan het bekijken bent? Dan moet je in de herfstvakantie zeker een bezoek brengen aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar is de nieuwe expositie Penselen in het Rijksmuseum waar kinderen leren naar kunst te kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. Bovendien kun je in de Teekenschool samen met de kinderen workshops en cursussen volgen op het gebied van kunst, geschiedenis en fotografie.

Nieuwe exposities herfstvakantie: Jan van Haasteren in het Nederlands Stripmuseum

Op de valreep is in de herfstvakantie nog net het werk van Jan van Haasteren te bekijken in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. De bekende striptekenaar tekent al jarenlang humoristische, kleurrijke platen met veel detail. Nu kun jij ontdekken hoe een Van Haasteren puzzelplaat tot stand komt. De meest spectaculaire prenten komen voorbij en je kunt zelfs een kijkje nemen in het schetsboek van de meester. Terwijl jij zijn werk bekijkt, doen de kinderen mee met een puzzeltocht of tekenen ze op de speciale lichtbak.

Apekop alias Mat 64 in het Spoorwegmuseum

Ruim vijftig jaar was de Mat 64, ook wel Apekop genoemd, een begrip op het Nederlandse spoor. Deze verouderde trein mag sinds kort genieten van zijn pensioen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht mag één treinstel aan de collectie toevoegen. Het markante treinontwerp, dat vanaf de zestiger jaren op het gehele Nederlandse spoorwegnet zichtbaar was, is niet meer. Gelukkig kun je hem nog wel bewonderen in het Spoorwegmuseum. Ook kan je hier in ‘stalen monsters’ een spannende reis maken door het museum. In het stoomtheater zijn dagelijks voorstellingen die je kunt bijwonen.

nieuwe exposities herfstvakantie

De Bakker in Vorm bij Nederlands Bakkerijmuseum

De geuren van vers brood en koek dringen je neus in; een uitje naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is een (heerlijk) genot voor jong en oud. Op de eerste verdieping van het museum is de tentoonstelling De bakker in Vorm te zien. Daar ligt een rijke collectie aan bakvormen van vroeger naast elkaar. Zo zie je allerlei verschillende soorten vormen voor het maken van pudding, marsepein, ijs en chocolade. Deze zijn onder andere gemaakt van gestanst blik, gips en hout. Bovendien staat het museum in de herfstvakantie in het teken van De speurtocht naar Speculaas. Bakkers laten zien hoe zij gevulde speculaas maken. Uiteraard mogen de kinderen (en jij misschien ook) zelf een speculaaspop maken en versieren.

Gevonden! Het laatste schuttersstuk in Museum Prinsenhof Delft

Ruim tweehonderd jaar lang was ‘ie onvindbaar, maar nu is hij te bezichtigen. Het vijfde schuttersstuk van Jacob Delf II is de nieuwste aanwinst van Museum Prinsenhof in Delft. Het schilderij met de titel Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniel Fransz. van der Brugge (ja, dat is de hele titel) behoort tot een reeks met vier andere Delftse schuttersstukken. Na ruim tweehonderd jaar zijn alle schuttersstukken samen te zien in deze expositie.

Ken jij nog andere interessante nieuwe exposities die je kunt bezoeken tijdens de herfstvakantie? Laat het ons weten in de reacties.