Nederland: 10x de mooiste tuinenroutes

Redactie - 12 mei 2018

Nederland: 10x de mooiste tuinenroutes

Redactie - 12 mei 2018

Eindelijk staan alle planten en bloemen weer in bloei! Op en top van het Hollandse natuurschoon genieten? Haal je fiets uit de schuur of trek je wandelschoenen aan: dit zijn de mooiste tuinenroutes van Nederland.

Tuinenroutes Nederland

Van professioneel aangelegde oases tot de moestuin van de buurvrouw, tijdens deze routes krijg je een uniek kijkje in de Nederlandse flora. Breng een bezoek aan de tuinen bij de Amsterdamse grachtenpanden of kijk achter de schermen van de grote kwekerijen.

Tuinendag Utrecht

1.Open Tuinendag in Utrecht

Op 30 juni 2018 kun je in Utrecht in maar liefst vijftig tuinen een kijkje nemen. Elke tuin in de historische binnenstad heeft een uniek karakter. Ontdek groene oases en indrukwekkende staaltjes tuinarchitectuur. Leuk detail van de editie van dit jaar: je kunt ook de monumenten waarbij de tuinen horen bezoeken!

Wanneer? 30 juni 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

2. De Betuwse Tuinenroute

Tijdens de Betuwse Tuinenroute stellen bewoners hun tuin open voor nieuwsgierige natuurliefhebbers. Ga bijvoorbeeld naar de tuin van Bas en Ine Tromp. Een grote, parkachtige wandeltuin met mooie vergezichten en veel groen.

Of bewonder de tuin van Marjolein Vermonden, een romantische cottage tuin met veel rozen, vaste planten borders en eenjarigen. Wandel over het snipperpad en ontdek leuke doorkijkjes naar weilanden en de ponyweide.

Wanneer? Zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018/Zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/lente-betekent-genieten-eigen-land/”]

3. De Groene Route

De Groene Route in Noord-Holland staat in het teken van milieu- en diervriendelijk tuinieren. Je kunt binnenkijken bij particulieren, maar je bent ook welkom bij grote kwekers en professionele tuinontwerpers. Bijvoorbeeld bij Versicolor Tuin en Ontwerp, waar je een plantenparadijs van maar liefst 2500 vierkante meter ontdekt.

Wanneer? De Groene Route duurt zes weekenden, met elk een ander thema:

26 en 27 mei: Voel de kracht van het voorjaar
21 juni: Ervaar het licht van de langste dag
23 en 24 juni: Hoor de zomersymfonie
14 en 15 juli: Proef de rijkdom van de zomer
4 en 5 augustus: Bekijk de kleuren van de nazomer
8 en 9 september: Ruik de geuren van de herfst

Tuinenroutes Nederland

4. Tuinieren in Flevoland

Vier bijzondere tuineigenaren stellen tijdens ‘Tuinieren in Flevoland’ hun tuinen open. Bewonder hun unieke zelf ontworpen en – aangelegde boerderijtuinen. Elke tuin heeft een uniek eigen karakter. Denk aan speciale plantencollecties, elegante vijvers en strak geschoren hagen. De sfeer van deze route? Rust en ruimte in een gemoedelijke sfeer. Tip: ga op de fiets en ontdek alle tuinen op een dag.

Wanneer? 9 en 10 juni 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Tuinenroutes Nederland

5. Open Tuinenroute Midden-Brabant

Al sinds 2005 organiseren enthousiaste amateur hoveniers de Open Tuinenroute Midden-Brabant. Dit jaar kun je acht tuinen bezoeken, op fietsafstand van elkaar. Bezoek bijvoorbeeld Hof ‘t Einde van Tiny en Beppie van Esch. De voortuin is een strak gazon met grote buxusbollen. Achter het huis is de tuin veel losser en het staat er vol met kleurrijke bloemen.

Of ga eens langs bij Landgoed Het Witte Kasteel. Hier vind je een bijzondere combinatie van een kruiden-, moes- en bloementuin. En er is zelfs een fruitboomgaard.

Wanneer? 21 mei, 30 juni & 1 juli en 18 & 19 augustus 2018.

6. Open Tuinen Dagen Amsterdam

Altijd al willen weten wat er achter de historische grachtenpanden ligt? Op de Open Tuinen Dagen ontdek je een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam. Verken de kleine oases van rust in de drukke binnenstad. Je kunt binnenkijken bij instellingen en particulieren.

Wanneer? Vrijdag 15 t/m zondag 17 juni 2018.

Van je dagje uit een weekendje weg maken in de hoofdstad? Dit zijn jullie overnachtingstips:

  • Hotel The Toren. Volgens R. de Kruijf ‘mooi centraal gelegen, van alle gemakken voorzien. En een heerlijk ontbijt!’
  • Hotel Estherea. Anny schrijft in haar review: ‘Sfeer, personeel, locatie, service, kamer, alles was top!

Tuinenroutes Nederland

7. De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern is het grootste tuininspiratiepark van Nederland. Je kijkt er niet alleen je ogen uit, maar krijgt er ook alle info over tuinieren, tuinaanleg en de laatste trends. Laat je inspireren door meer dan 200 verschillende tuinen. Of neem de kids mee om te klauteren en te klimmen op het Ontdekkingseiland!

Wanneer? Elke dag geopend van maart tot november van 10.00 tot 17.00/18.00 uur.

Tuinenroutes Nederland

8. Tuinroute Oldebroek

In de omgeving van Oldebroek ga je langs drie heel bijzondere tuinen. Bijvoorbeeld Kijk- en Theetuin Ons Joppe, vol kleurrijke borders en unieke vaste planten. De tuin is maar liefst 1400 vierkante meter groot en heeft een unieke verzameling salvia’s en dahlia’s.

Wil je alle tuinen bezoeken? Vraag bij een van de opengestelde tuinen om een wandel-, fiets-, of autoroute.

Wanneer? Iedere donderdag van 17 mei tot 13 september 10.00 uur tot 17.00 uur.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/5-x-leukste-voorjaarsmarkt-nl/”]

9. Gelderse Tuinenroute

Zes enthousiaste eigenaren heten je van harte welkom in hun zelf aangelegde tuinen. Elke tuin heeft zijn eigen uitstraling. De Tuin van Beukenhof is strak en modern, en er is tijdens de open tuinendag een prachtige beeldententoonstelling. De Wilgenkamp is opgedeeld in verschillende delen, waardoor er onder andere een rozentuin en moestuin is ontstaan.

Dit jaar beleeft de Gelderse Tuinenroute zijn lustrum, dat wordt gevierd met allerlei extra activiteiten in de tuinen.

Wanneer? 29 en 30 juni van 10.00 tot 17.00uur.

Tuinenroutes Nederland

10. Rondje Tuinen Twente

Pluk zelf een boeket, bewonder de grassentuinen en geniet van de zon op het terras. Tijdens Rondje Tuinen Twente kan het allemaal! Ga bijvoorbeeld langs bij De Lindetuinen in Den Ham, waar je je eigen bloemen uit de tuin mag halen. Of bekijk de tuin van de familie Harms vol met bloemen, grassen, vijvers en gezellige zithoeken.

Wanneer? 9 en 10 juni/7 en 8 juli/11 en 12 augustus/8 en 9 september 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Heb jij al een tuinenroute op de planning staan? Deel je tips in de reacties!