Gratis Uitjes In De Kerstvakantie

Redactie - 21 november 2016

Gratis Uitjes In De Kerstvakantie

Redactie - 21 november 2016

Twee weken kerstvakantie vullen met leuke uitjes voor de kids kan een dure grap zijn. Daarom hebben wij de beste gratis uitjes in de kerstvakantie voor je op een rij gezet. Zo blijft er aan het einde van de dag geld over voor extra warme chocolademelk met slagroom. Of een extra wijntje!

Aapjes bij Stichting AAP

Aapjes kijken is altijd een leuke bezigheid. Mocht je de Apenheul te duur vinden om met het hele gezin te bezoeken, dan kun je altijd nog naar de apen op de Apeneilanden van Stichting AAP. Deze apen zijn vroeger mishandeld en verwaarloosd, maar vinden nu samen met andere uitheemse zoogdieren een veilig thuis bij Stichting AAP in Almere. De apen kun je bezoeken op de Apeneilanden en je kunt een ‘Rondje AAP’ doen. Langs het Apenhuis, de quarantaine en het Chimpansee-complex loopt een wandelpad zodat je de dieren kunt bekijken als ze buiten zijn. Elke vrijdag, zaterdag en zondag mag je een kijkje nemen achter de schermen bij Stichting AAP.

gratis uitjes in de kerstvakantie

Magische kerstmarkten

Proef de echte kerstsfeer op een sprookjesachtige kerstmarkt in Nederland. Honderden kraampjes, twinkelende lichtjes, vrolijke kerstmuziek en prachtige kerstdecoratie betoveren je direct. De meeste kerstmarkten staan er tot de feestdagen, maar sommige staan er de hele vakantie. Valkenburg heeft de grootste overdekte kerstmarkt van Europa die zich bevindt in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Deze ondergrondse gangen zijn prachtig versierd en je kunt er nog snel een kerstcadeau op de kop tikken. Maar ook in veel steden en dorpen bij jou in de buurt wordt een kerstmarkt gehouden.

Gratis uitjes in de kerstvakantie: helpen bij de boer

Bij veel boerderijen mag je in de pluktuinen zelf groente en fruit plukken. Er is vast wel een boerderij bij jou in de buurt waar jij samen met de kids wat peren mag plukken voor een kleine prijs. Van het geplukte fruit kun je thuis samen de heerlijkste gerechten maken. Daarnaast zijn er genoeg boerderijen die gratis rondleidingen verzorgen. Bij Kaas en Klompenboerderij Simonehoeve in Katwoude bijvoorbeeld kun je achter de schermen zien hoe de boer op ambachtelijke wijze kaas en klompen maakt. De rondleiding inclusief uitleg en proeverijen van kaas, koekjes en vruchtenwijn is altijd gratis.

gratis uitjes in de kerstvakantie

Vliegtuigen spotten en fotograferen

Vind jij het geweldig om een vliegtuig van dichtbij te zien? Het kijken naar en het fotograferen van vliegtuigen is een makkelijke manier om te ontspannen, zonder dat het ook maar een cent hoeft te kosten. Ga naar één van de spottersplekken op Schiphol zoals het Panoramaterras, daar heb je een perfect uitzicht op de platforms en de vliegtuigen. Uiteraard kun je ook naar de kleinere luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Houd je camera maar in de hand want je schiet hier de prachtigste plaatjes van vliegtuigen. Vergeet niet te zwaaien naar de passagiers die misschien op weg zijn naar exotische bestemmingen.

Haven bezoeken

Imposante containerschepen varen aan je voorbij terwijl jij geniet van prachtige uitzichten. Een dagje een haven bezoeken is ontzettend leuk en leerzaam. Zo kun je vanaf het strand van Hoek van Holland grote zeeschepen naar de haven zien varen. Vanaf hier vertrekt ook de Stena Line naar Engeland. Een bezoek aan de Maasvlakte kun je combineren met het informatiecentrum FutureLand. Hier kom je op een interactieve manier meer te weten over bijvoorbeeld het baggeren op zee en het opspuiten van een nieuw haventerrein. Bovendien kun je een rondrit maken met de FutureLand Express om de containerterminal te zien. Zowel voor jong en oud is hier genoeg te beleven.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/vijf-mooiste-havens-nederland/”]

Het Klimduin en de Schoorlse Duinen

Als het zonnetje schijnt, dan is het in de kerstvakantie ook heerlijk om een frisse neus te halen. Ga wandelen, fietsen of ravotten bij het Klimduin en de Schoorlse Duinen. Het Klimduin is een 51 meter hoge duin in het centrum van het kustplaatsje Schoorl. Kinderen vermaken zich hier prima: kuilen graven, schatgraven, zandkastelen bouwen en van boven naar beneden rollen. De hoge duin grenst aan een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er zijn verschillende routes die je leiden langs de mooiste plekken. Heeft het gesneeuwd? Het Klimduin is de ideale plek om met de slee vanaf te roetsjen. Kortom: genoeg mogelijkheden voor een dagje uit.

gratis uitjes in de kerstvakantie

Schaatsen op ijsbanen

In de kerstvakanties vinden de leukste kerstuitjes plaats. Van kerstcircussen en midwinterfestivals tot schaatsen op de mooiste en grootste ijsbanen in de buitenlucht. Misschien heb je deze winter wel het geluk dat je op de grote plas bij jou in de buurt kan schaatsen. Mocht er geen natuurijs zijn, dan hebben genoeg steden en dorpen een kunstijsbaan aangelegd. Voor een paar euro kun je al de hele dag schaatsen. Veel ijsbanen, vooral in dorpen, zijn zelfs gratis. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld gratis schaatsen op de ijsbaan in Borne. Zo houd je genoeg geld over om op te warmen met een beker warme chocolademelk.

Het Glazen Huis in Breda

Het Glazen Huis is inmiddels een traditie die niet meer weg te denken is en vindt ieder jaar vlak voor de feestdagen plaats. Honderdduizenden Nederlanders komen in beweging om het goede doel een steuntje in de rug te geven. Dit jaar staat het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda. 3FM Serious Request vraagt dit keer aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: een longontsteking. Steun de DJ’s die zes dagen lang opgesloten zitten en het goede doel door ze aan te moedigen en als je portemonnee het toelaat, kun je een steentje bijdragen. Elke dag komen er artiesten live spelen in het Glazen Huis. Als je een plekje vooraan hebt kunnen bemachtigen, kun je genieten van de beste optredens. Dit uitje kun je combineren met een stedentrip naar Breda. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden en musea in deze stad die gratis zijn.

Welke gratis uitjes in de kerstvakantie zou jij ons nog meer aanraden? Laat het ons weten in de reacties.