Goed verborgen musea in Amsterdam

Redactie - 16 februari 2017

Goed verborgen musea in Amsterdam

Redactie - 16 februari 2017

Dacht je dat je alle Amsterdamse musea kende als je het Rijks, Van Gogh, Stedelijk en Nemo had gehad? Ha! Dacht ’t niet! Het is een grote hobby van mij om Amsterdamse musea te ontdekken. En dan dus niet the usual suspects, maar juist de kleine, onbekende pareltjes. Check hieronder de verborgen musea die ik zelf écht de moeite waard vind.

Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia

musea amsterdam

Beeld: edition.cnn.com

Aarnout Helb stelde enkele jaren geleden middenin Amsterdam een piepklein en uniek museum samen: het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia. Het museum telt slechts één museumzaal. Helbs inspiratie was dan ook een rariteitenkabinet. Saoedi-Arabische hedendaagse kunst, dat is waar het om draait in deze ruimte. “Het gaat me niet om Islamitische kunst te verzamelen, het gaat me ook niet om Arabische kunst, dit museum draait om Saoedi-Arabische kunst,” vertelt hij. Doordat Mekka in het land ligt, draait veel kunst om de stad. Een bijzonder plekje Saudi Arabië, middenin het Amsterdamse. Korte Leidsedwarsstraat 12 | wo – vrijdag 13:00 -17:00.

 

Electric Lady Land

musea amsterdam

Beeld: electric-lady-land.com

Verstopt in de Amsterdamse Jordaan, vind je het kleurrijkste museum van Nederland. Electric Lady Land barst van de fluorescerende kunst en dat kun je vanaf buiten al zien. Eenmaal binnen word je overspoeld door kleur. Een deel van dit kleine museum bestaat uit een fluorescerende omgeving waar bezoekers zelf deel uitmaken van de kunstwerken. In het andere deel is er een permanente tentoonstelling van fluorescerende mineralen, kunstwerken uit de jaren ’50 en andere lichtgevende objecten. Best…ehm…bijzonder! Tweede Leliedwarsstraat 5 |di – za: 13:00 – 18:00.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/top-10-kindvriendelijke-musea-europa/”]

Kattenkabinet

musea amsterdam

Beeld: drlill.com

Al ver voor de digitale kattenhype zijn opwachting maakte, opende dit museum zijn deuren. In 1990 richtte kattenliefhebber Bob Meijer het Kattenkabinet op, ter ere van zijn overleden rode kater. Zelf ben ik niet zo’n kattenfan (hoewel ik dan wel weer heel hard moet lachen om sommige kattenfilmpjes) maar toch heb ik me hier prima vermaakt. In het museum zijn allerlei schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen met een kattenthema te bewonderen. Dat levert een hoop mooie werken van onder andere Picasso en Toulouse-Lautrec op. Daarnaast bevindt het museum zich in een prachtig oud grachtenpand, afkomstig uit 1667. Alleen dat al maakt het eigenaardige museum een bezoekje waard. Zelfs voor kattenhaters. Herengracht 497 | ma-vrij 10:00 – 18:00 za-zo 12:00 – 17:00.

 

Hortus Botanicus

musea amsterdam

Beeld: wallpart.com

Zin in letterlijk wat kunst te snuiven? Dan moet je bij de Hortus Botanicus zijn. Geen schilderijen, maar hier staan al sinds 1638 de meest prachtige bomen, planten en bloemen van over de hele wereld. De Amsterdamse Hortus is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. De Hortus werd opgericht door het Amsterdamse stadsbestuur als ‘Hortus Medicus’, een kruidentuin voor artsen en apothekers. Al bijna vier eeuwen trekt de tuin bezoekers naar zijn bijzondere kassen en exotische planten. In de kassen is het lekker warm: fijn in de winter en als de Hollandse Zomer tegenvalt ook geen verkeerde plek om rond te dralen. Plantage Middenlaan 2A | ma – zo: 10:00 – 17:00.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/dagje-weg-dit-de-top-10-nederlandse-musea/”]

Museum Willet-Holthuysen

musea amsterdam

Beeld: amsterdamcitytours.com

Geïnteresseerd in hoe het leven was in het welgestelde deel van Amsterdam in de negentiende eeuw? In Museum Willet-Holthuysen sniffel je aan de sfeer in die tijd, in die kringen. In 1805 liet mevrouw Willet-Holthuysen dit grachtenpand na aan de stad Amsterdam, inclusief alle meubels en de kunstcollectie. Het huis is nu nog steeds in originele staat te bekijken, met een balzaal, een dinerzaal en een ‘blauwe kamer’. Loop  binnen en waan je voor even een welgestelde man of vrouw uit de negentiende eeuw. Herengracht 605 | ma-vrij 10:00-17:00 & za-zo 11:00-17:00. 

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/rijksmuseum-is-volgens-mooiste-kunstmuseum-nederland/”]

Micropia

musea amsterdam

Beeld: kossmanndejong.nl

Ben je benieuwd naar de miljoenen mini-diertjes die over je huid kruipen, via je mond naar binnen glijden en door de lucht dwarrelen als sneeuwvlokjes? Micropia zit in dierentuin Artis, maar is ook te bezoeken zonder de dierentuin in te hoeven. Het enige museum ter wereld waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Letterlijk genieten van verborgen parels dus. Brrrrr. Plantage Kerklaan 38-40 | zo-wo 09:00-18:00 & do-za 09:00-20:00.

Huis Marseille

musea aserdam

Beeld: 12-nl-was-hier.blogspot.nl

Weer zo’n plek waar je eigenlijk ook zónder de kunst al heel wat te bekijken hebt. Rond 1665 liet de Franse koopman Isaac Focquier een prachtig grachtenpand bouwen. Op de gevel van het huis bracht hij een steen aan met een afbeelding van de Franse stad Marseille. Het huis is zo veel mogelijk in originele staat gelaten en heeft een voor- en achterhuis, een binnenplaats en een tuin. In Huis Marseille is nu een fotografiemuseum gevestigd. Het museum heeft een grote collectie foto’s van hedendaagse fotografen en organiseert wisselende exposities van ander werk. Keizersgracht 401 | di-zo 11:00-18:00.

 

Ken je nog meer verborgen parels in de hoofdstad? Help dan anderen de juiste keuze te maken en review ze op Zoover