De Grote Vijf Op De Veluwe: Het Edelhert

Redactie - 10 november 2016

De Grote Vijf Op De Veluwe: Het Edelhert

Redactie - 10 november 2016

Ons kikkerlandje lijkt in weinig opzichten op het indrukwekkende Afrika, maar dit hebben we met elkaar gemeen: onze eigen Big Five. Op tal van plaatsen in Nederland kun je wilde beesten in het echt zien. Staatsbosbeheer noemt ze “De Grote Vijf van Nederland”: reeën, zwijnen, bevers, edelherten en zeehonden. We gaan je de komende weken vertellen waar je ze kunt spotten.  Te beginnen met deel 1: het edelhert. De Grote Vijf Veluwe wandelen

Met een boswachter op zoek naar het edelhert op de Veluwe

Je vindt “De Grote Vijf Van Nederland” in verschillende natuurgebieden, van de Waddenzee en de Sallandse Heuvelrug tot de Oostvaardersplassen en Grevelingen. Het grootst en meest indrukwekkend is het edelhert. Deze bewonder je in de bossen van Gelderland.

Maar hoe kom je erachter waar de edelherten gelopen hebben en of de dieren in de buurt zijn? Boek een tocht met een professionele boswachter. De kans is dan een stuk groter dat je de echte edelherten tegenkomt. De dag begint met met een ontvangst door de boswachter van Staatsbosbeheer. Hij vertelt je alles over de wilde dieren op de Veluwe. Uiteraard krijg je ook alles te horen over het edelhert. Je stapt in een terreinwagen voor een avontuurlijke tocht door de bossen bij Ugchelen. Je vervolgt de tocht te voet verder over de Veluwe. De boswachter leert je hoe je de sporen van de edelherten herkent.

Na een dag in de frisse lucht ben je vast toe aan een stevige maaltijd. Gelukkig hoef je hier niet lang naar te zoeken. Je sluit de dag perfect af met een diner in Hotel-Restaurant Het Veluwse Bos.

Wellness Veluwse Bron

Wellness Veluwse Bron

Overnachten in de buurt van De Veluwe

Een safari naar het edelhert is de ideale aanleiding om een nachtje weg te boeken. De Veluwe zit boordevol leuke hotels en gezellige bungalowparken.

Toe aan wat ontspanning? Dan kunnen we zeker Wellness Veluwse Bron aanraden. Hier kom je helemaal tot rust in de sauna’s en geniet je van een heerlijke maaltijd. Vakantiegangers beoordelen deze accommodatie zelfs met een 8 op Zoover.nl.
Als je met je kids op pad bent, kijk dan eens naar het prachtige Landal Vakantiepark Veluwemeer. De verzorgde accommodaties en het vriendelijke personeel zorgen zeker voor een onvergetelijke kindvriendelijke vakantie.

Heb jij wel eens een overnachting op de Veluwe geboekt? Laat een review achter op Zoover.nl en inspireer andere vakantiegangers!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/de-mooiste-herfstwandelingen-van-nederland/”]

De Grote Vijf Edelhert fotograferen

Fotograferen op de Veluwe

Het allerbelangrijkste: vergeet je verrekijker en fotocamera niet! Herten zijn helaas geen grote fans van fotografen. Wanneer je de edelherten hebt gespot, benader de dieren dan bovenwinds. Zo kunnen ze je niet ruiken. Loop langzaam op de herten af en laat ze vooral niet schrikken. Edelherten zijn schuw, maar ook erg nerveus. Ze kunnen onverwacht reageren en zomaar hard wegrennen.

De beste periode om een edelhert te fotograferen is tijdens de bronst. Deze valt in de tweede helft van september. Het enorme gewei dat de mannetjes dan dragen is zeer indrukwekkend. Elk jaar werpt het hert het gewei af en groeit het groter en met meer vertakkingen terug.

Het edelhert laat zich vooral vroeg in de ochtend zien. ‘s Ochtends trekken de dieren vaak naar de graslanden om te kunnen grazen. De grootste kans op een mooie foto heb je daarom ‘s morgens aan de bosrand.

De grote Vijf Veluwe wandelschoenen

Praktische tips voor safari op de Veluwe

De kans dat je het edelhert gaat zien, is het grootst als de dieren niet doorhebben dat jij in de buurt bent. Zorg daarom voor kleding die niet ritselt. Je moet best een eindje lopen, goede wandelschoenen zijn een must. Herten hebben een uitstekend reukvermogen, draag dus geen sterke parfum of deodorant.

De safaritocht naar het edelhert is ook zeer geschikt voor kinderen. Dit is dé kans om op een speelse manier meer te leren over de natuur en dieren in eigen land. Kinderen vanaf zeven jaar zijn welkom om mee te gaan. Tot twaalf jaar betaal je voor je zoon of dochter € 27,50. Volwassenen betalen € 35,00.

Een tocht van 3,5 uur kan voor de allerkleinsten best vermoeiend zijn. Onze tip: neem de kids mee naar een pannenkoekenrestaurant op de Veluwe. Hier kunnen ze weer even opladen voor de autorit naar huis begint.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/de-drie-kleurrijkste-herfstbossen-van-nederland/”]

De Grote Vijf zeehond

Spot de andere Grote Vijf in Nederland

Het edelhert is de grootste, maar niet de enige van De Grote Vijf in Nederland. Bij Staatsbosbeheer boek je safari’s om alle dieren op te sporen.

Benieuwd geworden naar alle andere speurtochten naar The Big Five? Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie en kun je direct een tour boeken. Je krijgt bij iedere safari een stempel in je “Grote Vijf-paspoort”. 

Heb jij de Grote Vijf al eens gespot? Laat het ons weten in de reacties!