De drie kleurrijkste bossen van Nederland

- 16 oktober 2013

De drie kleurrijkste bossen van Nederland

- 16 oktober 2013

Nederland stikt van de mooie bossen, die zich goed lenen voor een wandeling. Dit kan het hele jaar door, maar misschien is het in de herfst wel het mooiste vanwege alle prachtige kleuren. Wij geven je de drie toppers.

Gele Siberische naaldwouden… in Drenthe

Eigenlijk hoort de boom thuis in de koude taigawouden van Siberië en op de besneeuwde hellingen van de Alpen. Maar juist omdat de lariks zo goed bestand is tegen de elementen is deze mooie boom ook in Nederland geplant. Het is daarmee de enige Nederlandse naaldboom die ’s winters haar naalden verliest. Vóór die tijd kleuren de korte, zachte naaldjes eerst oranjegeel. Zo ontstaan van afstand in het dennenbos mooie kleurvlakken.

5179516652_d9b7d2285c_b
Alhoewel lariksen verspreid over de Nederlandse zandgronden voorkomen – bijvoorbeeld ook op de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe – zijn de bomen het mooist te bewonderen in Drenthe. Bij de bebossing van de heidegronden zocht men daar namelijk speciaal een boom die goed bestand was tegen wind, regen en vorst. Uiteindelijk werd op de Drentse vlakten maar liefst 5000 hectare lariksbos geplant. Het bos is inmiddels volwassen, wat betekent dat je in de Drentse herfst onder tientallen meters hoge geelgekleurde kruinen kunt lopen – en je ondertussen diep in Rusland kunt wanen!

Rare jongens, die Romeinen

De bossen ten oosten van Nijmegen zijn de enige echte kastanjebossen van Nederland. Als je het leuk vindt om zelf kastanjes te poffen is dat dus de beste plek om ze te rapen. Dat moet vanzelfsprekend ook in de herfst. Langs de randen van de Nijmeegse stuwwal staan hoge kastanjebomen exemplaren, afgewisseld met groot uitgegroeide beuken. De Romeinse kastanjes zijn te herkennen aan de grote puntvormige bladeren, die in oktober doorschijnend geel worden. Een goede wandelroute loopt van de oude ruïnes van het Valkhof in Nijmegen richting de dorpen Ubbergen en Beek. In het ‘kastanjedal’ staat een reusachtig exemplaar, de Kabouterboom – met een leeftijd van maar liefst 800 jaar de oudste boom van Nederland.

Roodgekleurde hellingen… in Zuid-Limburg

Het heuvelland van Limburg staat bekend om z’n hellingbossen. Het bos groeit er niet op de vlakke bovenkant van de heuvels en ook niet in de beekdalen, maar wel in de steile stroken daartussen. Het zorgt er voor dat je er iets kunt doen dat in Nederland eigenlijk heel zeldzaam is: bos van de bovenkant bekijken.

Lopend of fietsend over de heuvels of door de bredere dalen kun je dan op afstand tegen het bladerdek aankijken – de beste manier om herfstkleuren te zien. Het loofbos bestaat uit gewone beuken, rode beuken, eiken en acacia’s, een wat zuidelijker boomsoort. Ze hebben elk hun eigen kleuren. In het Zuid-Limburgse landschap kun je genieten van de mooiste kleuren!

Wat is jouw favoriete bos?