Aapjes Kijken? 11 Toffe Dierentuinen In Europa

Redactie - 11 mei 2016

Aapjes Kijken? 11 Toffe Dierentuinen In Europa

Redactie - 11 mei 2016

De WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen is volop in het nieuws. Jullie laten via reviews op Zoover.nl weten dat het park nog niet optimaal is en er nog genoeg ruimte voor verbetering is. Er zijn natuurlijk nog veel meer prachtige dierentuinen. Daarom hebben wij 11 Europese dierentuinen voor je uitgelicht. Er zijn namelijk ruim 250 dierentuinen in Europa waar je dieren uit de hele wereld kunt bekijken. Voor een safari hoef je echt niet per se het vliegtuig in te stappen!

 

11 prachtige dierentuinen in Europa

Wist je bijvoorbeeld dat je de reuzenpanda in meerdere dierenparken in Europa kunt ontmoeten? Of dat je in Lapland de Zweedse Big 5 kunt bewonderen? In deze dierentuinen in Europa valt ontzettend veel te ontdekken!

 

1. Chester Zoo in Upton by Chester, Engeland

chester zoo

In Upton by Chester vind je één van de grootste dierentuinen van Engeland: Chester Zoo. Deze dierentuin werd geopend in 1931 en is maar liefst 51 hectare groot. Bijzonder aan dit mooie dierenpark is dat er bij het ontwerp niet werd gekozen voor de traditionele gietijzeren hekken om een scheiding te vormen tussen mens en dier, maar voor de grachten en greppels die we tegenwoordig nog steeds in veel dierentuinen in Europa zien. Dit was voor die tijd uniek, en Chester Zoo werd al snel een populaire trekpleister waar bezoekers oog in oog konden staan met allerlei wilde dieren.

Vandaag de dag vind je in dit dierenpark maar liefst 20.000 dieren van vijfhonderd verschillende diersoorten. Chester Zoo heeft onder andere het grootste orang-oetan verblijf van alle dierenparken in Europa, en een prachtige vlindertuin. En wat deze dierentuin pas echt tof maakt is dat hij gerund wordt door een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het beschermen van bedreigde diersoorten.

2. Zoo Berlin in Berlijn, Duitsland

beer berlijn dierentuin

Om de dierentuin met de meeste verschillende diersoorten ter wereld te bezoeken, hoef je alleen maar bij onze oosterburen op bezoek te gaan. Deze dierentuin ligt namelijk in Berlijn, en was de allereerste dierentuin die in Duitsland werd geopend. In 1844 gingen de poorten voor het eerst open, en in 1913 volgde de opening van het beroemde aquarium, dat apart te bezoeken is. Zoo Berlin is al jaren de drukst bezochte dierentuin in Europa, en dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat het één van de oudste dierentuinen ter wereld is.

Zoals gezegd heeft Zoo Berlin de meeste verschillende diersoorten van alle dierentuinen ter wereld; maar liefst 1500 soorten zijn hier vertegenwoordigd. Je kunt je wel voorstellen dat je in deze dierentuin gerust een dagje zoet bent! De dieren worden voor het oog van het publiek gevoerd, en de verzorgers geven graag uitleg over de verschillende soorten dieren die er wonen. Een bijzonder dierenpark, dat zeer de moeite waard is.

3. Pairi Daiza in Cambron-Gasteau, België

reuzenpanda pairi daiza

Pairi Daiza, in het Belgische Cambron-Gasteau (bij Brugelette), is ooit begonnen als vogelpark. Al snel groeide het aantal bezoekers en kwamen er steeds meer dieren bij. Vandaag de dag is Pairi Daiza de populairste dierentuin van België, en de foto verraadt al een beetje waar veel van die bezoekers voor komen: de panda’s! De dierentuin heeft in 2014 twee reuzenpanda’s geleend van China. Deze schattige dieren zullen vijftien jaar lang in het park wonen. Speciaal voor de panda’s is er een mooi nieuw verblijf gebouwd, met onder andere een bamboebos en een grot.

Naast het pandaverblijf heeft Pairi Daiza ook nog eens de grootste Chinese tuin van Europa, waar je onder andere mooie kraanvogels en nog meer panda’s kunt bewonderen: rode panda’s om precies te zijn. In het Chinese theehuis kom je even lekker bij, voordat je doorloopt naar de witte tijgers, Indische olifanten en indrukwekkende roofvogels. Op de uitkijkpost kom je oog in oog te staan met de giraffen. Een bijzondere dierentuin, en dat allemaal ‘gewoon’ bij onze zuiderburen!

4. Lycksele Djurpark in Lycksele, Zweden

lynx lycksele zoo zweden

In Lapland, in het noorden van Zweden, vind je het Lycksele Djurpark in de stad Lycksele. Dit is een hele bijzondere dierentuin; hier vind je geen leeuwen, olifanten of tijgers. Het Lycksele Djurpark is namelijk een dierentuin die zich volledig richt op Zweedse diersoorten. Er wonen vijfentwintig verschillende diersoorten in verblijven die precies lijken op hun natuurlijke leefomgeving. Lycksele Djurpark is het meest noordelijke dierenpark van Zweden, dus trek je dikke jas aan als je hier naartoe wilt!

Het park is ontzettend groot, dus de dieren hebben meer dan genoeg ruimte om lekker hun gang te kunnen gaan. Je kunt hier de Zweedse Big Five zien: de beer, de wolf, de eland, de veelvraat en de lynx. Verder is het heerlijk wandelen door de natuur in het park, en met Kerst lijkt het Lycksele Djurpark net een ansichtkaart. Zo’n unieke dierentuin vind je nergens anders in Europa! Wil je deze dierentuin bezoeken? Zorg dan dat je van tevoren online je kaartje koopt, want ze doen alleen aan vooraf geplande bezoeken.

5. Avifauna in Alphen aan den Rijn, Nederland

ijsvogel avifauna alphen aan de rijn

Het oudste vogelpark ter wereld ligt gewoon in Nederland, namelijk in Alphen aan de Rijn. Het is op een bijzondere manier ontstaan: in 1949 vroeg de burgemeester aan de heer Van den Brink om zijn landgoed te openen voor het publiek. Deze heer Van den Brink had een bijzondere verzameling vogels, die de inwoners van het dorp dus konden bewonderen toen hij zijn land openstelde. Dit was zo’n groot succes, dat hij besloot om een vogelpark te beginnen. Het park werd geopend in 1950 en na enkele jaren werd het overgenomen door de heer Van der Valk, bekend van de hotelketens.

Vogelpark Avifauna is dus een fantastisch dierenpark voor de vogelliefhebber: er wonen meer dan 1500 vogels. Zeldzame vogelsoorten zoals de secretarisvogel, de kiwi en de kolibrie zijn er samen te bewonderen. Natuurlijk worden er dagelijks shows gehouden met grote roofvogels, zoals de Amerikaanse zeearend, en laten de kleurrijke ara’s graag hun veren aan je zien.

6. Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Nederland

beekse bergen luipaard

We blijven nog even in eigen land, want Nederland telt genoeg bijzondere dierentuinen waar je je ogen uitkijkt! Zoals ik eerder al zei hoef je voor een safari niet naar Afrika, want dat kan ook gewoon in Noord-Brabant, en wel in Hilvarenbeek. In deze gemeente vlakbij Tilburg ligt namelijk Safaripark de Beekse Bergen, dat qua oppervlakte het grootste dierenpark van Nederland is. Als je op zoek bent naar bijzondere dierentuinen in Europa, hoef je helemaal niet zo ver te zoeken! Je kunt de dieren van Afrika gewoon in eigen land ontdekken.

In Safaripark de Beekse Bergen kun je met je eigen auto over de uitgestrekte vlaktes met dieren rijden. Schrik niet als een tijger je ineens de weg verspert; de dieren komen in dit park wel heel dichtbij. Je kunt er ook voor kiezen om er met de bus of met de boot op uit te gaan. Zo zie je de leeuwen, giraffen en luipaarden steeds van een andere kant. En natuurlijk mag je ook gewoon wandelend het park verkennen. Er is zo veel te zien dat je er geen genoeg van zult krijgen. Safaripark de Beekse Bergen heeft niet voor niets al meerdere keren een Zoover Award voor het beste dierenpark van Nederland gewonnen!

7. Zoo Praha in Praag, Tsjechië

zoo praha przewalski paard

Ook in de hoofdstad van Tsjechië ligt een dierentuin die veel bezoekers trekt. Zoo Praha in Praag bestaat al sinds 1931, en heeft een prachtige ligging langs de rivier de Moldau. Het heuvelachtige landschap geeft dit park een bijzondere uitstraling. In dit park van ongeveer zestig hectare wonen maar liefst 630 verschillende diersoorten. De verblijven zijn prachtig ingericht; zo is er onder anderen een overdekt regenwoud nagemaakt waarin het tropisch warm is.

De dierentuin van Praag heeft een belangrijke rol gespeeld bij het behoud van het Przewalskipaard. Dit paard werd lange tijd met uitsterven bedreigd, maar onder andere dankzij de fokprogramma’s van Zoo Praha is het Przewalskipaard gelukkig nog in het echt te bewonderen. Sinds 2011 heeft Zoo Praha zelfs al twaalf Przewalskipaarden teruggebracht naar hun natuurlijke leefomgeving in Mongolië. Daar was het paard al sinds 1966 niet meer in het wild gezien. Ook in de dierentuin in Praag zelf kun je dit mooie paardenras natuurlijk nog steeds bewonderen.

8. Tiergarten Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk

rode panda tiergarten schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn in Wenen is één van de meest bijzondere dierentuinen in Europa. Het is namelijk het oudste nog bestaande dierenpark ter wereld! Deze dierentuin werd in 1752 voor het eerst opengesteld. Het was toen een menagerie; een verzameling exotische dieren die verbonden was aan een hof. In dit geval werd het opgericht door keizer Frans Stefan, en werden de dieren tentoongesteld in de tuin van het keizerlijk paleis Schönbrunn in Oostenrijk. Daar is vandaag de dag nog steeds de huidige dierentuin gevestigd. Je kunt je wel voorstellen dat dit een bijzonder dierenpark is!

Net als Pairi Daiza is Tiergarten Schönbrunn één van de weinige dierenparken ter wereld waar je reuzenpanda’s in het echt kunt zien. In Wenen vind je er maar liefst vier, waarvan Fu Long de eerste op natuurlijke wijze verwekte panda was die in Europa werd geboren. Ook het aquarium is een populaire trekpleister. Ondanks het feit dat de dierentuin al ruim 260 jaar bestaat, is de inrichting voorzien van allerlei moderne technische snufjes. Fantastisch dat deze dierentuin nog steeds bestaat!

9. Московский зоопарк in Moskou, Rusland

dierentuin moskou fennek

Ook de dierentuin van Moskou is één van de oudste dierentuinen in Europa. Het was zelfs de eerste dierentuin van Rusland; hij bestaat al sinds 1864! Je vindt dit mooie dierenpark midden in het centrum van de stad. In 2014 is het park helemaal gerenoveerd, en zijn er een aantal nieuwe dierenverblijven bij gekomen. Ruim duizend diersoorten zijn er vertegenwoordigd, en naast de grote volière en het mooie aquarium kun je ook een bezoekje brengen aan het nachtdierenverblijf of het insectarium, waar je allerlei soorten spinnen, schorpioenen, vlinders en andere kruipers kunt zien.

De hele dag door worden er door de dierentuin van Moskou verschillende rondleidingen georganiseerd waaraan je tegen een kleine vergoeding kunt deelnemen. Ook worden er lezingen gehouden voor jong en oud, waarin je alles wordt verteld over je favoriete dier. Op de website van de dierentuin staat precies aangegeven wanneer de dieren gevoerd worden, zodat je goed kunt zien hoe dat precies in zijn werk gaat. De witte walvissen maken er een echte show van!

10. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Nederland

neushoorn diergaarde blijdorp

In 1857 werd in Rotterdam de Verening Rotterdamsche Diergaarde opgericht. Leden van de vereniging hadden exclusief toegang tot de Rotterdamsche Diergaarde, een tuin met fazanten en watervogels die een paar maanden eerder was opengegaan. Al snel begon de Diergaarde flink te groeien, en na een grote reorganisatie, en een verhuizing naar de huidige locatie, werd deze in 1938 toegankelijk voor iedereen. Een slimme keuze, want sindsdien is het bezoekersaantal alleen maar blijven stijgen. Ongeveer anderhalf miljoen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan deze dierentuin!

Diergaarde Blijdorp, zoals de dierentuin inmiddels al een tijdje heet, is ingericht per werelddeel, dus je maakt hier een mooie reis rond de wereld. Een bijzonder hoogtepunt is het Oceanium, een enorm aquarium dat in 2001 werd geopend, en waar de haaien letterlijk boven je hoofd langs zwemmen. Je kunt er verschillende rondleidingen volgen, en er worden bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals fotografieworkshops. Bovendien is Diergaarde Blijdorp niet alleen een dierentuin, maar ook een botanische tuin. Ook voor de plantenliefhebber is Blijdorp dus een leuk dagje uit. In de broeikassen groeien onder andere koffieplanten en teakbomen, die normaal gesproken alleen in de tropen voorkomen.

11. London Zoo in Londen, Engeland

london zoo aapje

In het mooie Regent’s Park ligt de grote dierentuin van Londen. Ook deze dierentuin is bijzonder, want het was de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld. In 1826 werd de Zoological Society of London opgericht, die verantwoordelijk was voor het onderhouden van de collectie, in de eerste instantie bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Langzamerhand begon het aantal dieren en planten flink te groeien, en in 1847 ging de London Zoo ook open voor het publiek.

Vandaag de dag vind je er ruim 750 verschillende diersoorten en meer dan 17.000 dieren. London Zoo staat vooral bekend om de enorme groep apen die in de dierentuin woon. Van gorilla’s en orang-oetans tot doodshoofdaapjes en keizertamarins, ze spelen en slingeren hier de hele dag rond. Ook de Sumatraanse tijgers zijn een indrukwekkend hoogtepunt. En als je het reptielenhuis bezoekt, bestaat de kans dat je het eerder hebt gezien: daar is namelijk een scène uit Harry Potter & the Philosopher’s Stone opgenomen!

 

 

Welke dierentuinen in Europa bezoek jij het liefst?

Vertel het me in een reactie!