Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Redactie - 3 januari 2018

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Redactie - 3 januari 2018

Koken op een kampvuur is altijd een goed idee. Het houdt je warm tijdens een frisse avond en maakt een zwoele zomeravond nóg knusser. Houtjes opgestapeld en lucifers paraat? Wij presenteren de lekkerste kampvuur klassiekers voor op je vakantieadres, of in je achtertuin.

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Benodigdheden

Naast hout of brikketen heb je iets nodig om in te koken. De meeste outdoorwinkels hebben tegenwoordig een groot assortiment aan buiten-kook apparatuur, zoals pie irons, dutch ovens, skillets en griddles. De volgende recepten smaken heerlijk als ze bereid zijn op een kampvuurtje. 

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/buiten-de-deur-koken/5x-handige-gadgets-om-buiten-deur-koken/”]

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Vergeten groenten-schotel

Vergeten groenten zoals pastinaak en topinanboeren zijn terug van weggeweest is het supermarktschap en lenen zich perfect voor een bereiding op vuur. Je kunt een pan als de dutch oven gebruiken of een kuil in de grond maken.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 Rauwe Biet
  • 2 Grote wortelen
  • 2 Pastinaken
  • 1 Knolselderij
  • 2 Schorseneren
  • 2 Topinanboeren (aardperen)
  • Een takje peterselie
  • Een scheut olijfolie
  • Een scheut balsamicoazijn
  • Zout en Peper naar smaak

Bereiden:

Was alle groenten voor je ze schilt en snijd daarna de groenten in formaat Vlaamse friet. Giet olie in de pan en hussel alle gesneden groenten door elkaar. Voeg peper en zout toe en doe de deksel op de pan. Bak de groente op een matig vuurtje in zo’n vijftig minuten goudbruin. Strooi de gehakte peterselie en wat balsamicoazijn over de groente en serveer lauw. Bij voorkeur op een gezellige camping in eigen land.

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Bonenstoofpot met rundvlees

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 Eetlepel olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 600 gram rundvlees
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 grote wortel, fijngehakt
  • 1 Prei, gesneden
  • 1 Eetlepel tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 200 g Butter Beans, vers of uit blik
  • 400 g Flageoletbonen (kleine lichtgroene boontjes)
  • 200 ml witte wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • verse Tijm

Bereiden:

Verhit de olie in de pan tot deze goed warm is. Bak het vlees aan alle kanten bruin in hete olijfolie en kruid met peper en zout. Voeg na 10 minuter de ui, knoflook, wortels en prei toe en bak aan tot ze zacht zijn. Voeg hierna alle andere ingrediënten toe, inclusief de bouillon en laat veertig minuten pruttelen. Als de stoofpot wat dikker is en de groenten gaar zijn is het gerecht klaar.

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Voor de kids: chili con carne a la kampvuur 

Kinderen kunnen ook koken op vuur! Met dit leuke, makkelijke recept maken ze makkelijk en snel hun eigen chili con carne.

Ingrediënten voor 10 personen:

  • 2 kilo half om half biologisch gehakt
  • 5 uien uien
  • boter
  • 5 blikken bruine bonen
  • 5 blikken mais
  • 3 doosjes champignons
  • 3 paprika’s
  • 2 flessen ketchup
  • zout en peper
  • snuf chilipoeder

Bereiden:

Braad het gehakt aan en doe het in een schaal. Snijd de uien, champignons en paprika’s en doe de bonen en mais ook in schaaltjes. Bewaar de blikken, hier maken de kinderen straks hun chili con carne in. Stal de schalen en kruiden uit op tafel. De kinderen kunnen hun lege blik vullen met de ingrediënten die ze zelf mogen kiezen. Help ze eventueel met het vullen en sluit de blikjes af met aluminiumfolie. Plaats de blikjes ongeveer twintig minuten tot een half uur in de hete as of op kolen. Tip: laat ze er een eigen broodje bij bakken met een zelf-gevonden stok, bijvoorbeeld in het bosrijke gebied bij Vakantiepark Hoog Vaals in Limburg.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws-onderzoek/top-10-best-gewaardeerde-campings-nederland/”]

Buiten de deur koken: kampvuur klassiekers

Wafels

Wafels van het kampvuur zijn easy peasy met een wafelijzer, vuurtje en standaard. Met onderstaand recept bak je heerlijke, verse wafels. Om het helemaal af te maken doe je er wat vers fruit, ijs of slagroom bij.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 1 volle eetlepel gist
  • 1 tl zout
  • 125 gram suiker
  • 150 gram gesmolten roomboter
  • 2 grote of 3 kleine eieren (los geklopt)
  • 3/4 liter volle melk

Bereiden:

Meng de bloem, gist, zout en suiker. Voeg de gesmolten boter, de losgeklopte eieren en de helft van de melk toe en roer dit tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe. Laat het beslag op een warme plek een uur rijzen. Bak de wafels in een goed ingevet wafelijzer boven het vuur goudbruin. Serveer met garnering. Bon apetit!

Welke kampvuur klassiekers bereid jij het liefst in de buitenlucht? Deel het in de comments!