De buitenlucht maakt hongerig en helemaal als je de hele dag actief bent geweest in de sneeuw. Heb je ’s avonds geen zin om weg te gaan, maar is uitgebreid koken ook teveel gevraagd? Deze stevige wintersportgerechten zet je in een handomdraai op tafel. Lekker en je krijgt er weer volop energie van.

koken wintersport

Fonduen is altijd goed op wintersport

Of je nu op wintersport bent in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland: fonduen is altijd een goed idee. Het is gezellig, het vult goed en ook fijn: je hebt het zo klaargemaakt. Warm 400 ml droge witte wijn op in een pan, voeg knoflook en citroensap toe, roer daar een mix van 300 gram Emmentaler en Gruyere-kaas door (of een pittige Roquefort, als je daar van houdt) en doe er wat maïzena, peper en zout bij. En nu dippen maar, met lekker vers stokbrood, vlees of groenten!

Een stevige stamppot na het skiën

We zouden geen Nederlanders zijn als we bij een stevige maaltijd niet meteen aan stamppot zouden denken. Op een koude winteravond gaat er niets boven een bord dampende boerenkool, zuurkool of andijvie. En handig: een lekker boerenkoolstamppotje is zo gemaakt. Zet geschilde aardappels net onder water in een grote pan. Leg de boerenkool er bovenop en breng het water aan de kook. Laat het geheel een klein half uurtje koken op laag vuur. Bak ondertussen spekjes uit, braad verse worst of maak een rookworst klaar. Als de aardappelen klaar zijn, voeg je 50 gram boter en 150 ml melk toe. Lekker stampen, spekjes toevoegen, op smaak brengen met wat zout en peper en klaar!

koken wintersport

Maak een volle soep

Ook heerlijk na een koude dag: een stevige, goed gevulde soep. Je kunt natuurlijk erwtensoep met geroosterd brood maken, maar goulashsoep is ook een aanrader. Dit gerecht kun je overal bestellen op de pistes in Oostenrijk, maar zelf maken is ook geen probleem. In een klassieke goulashsoep horen onder andere rundvlees, uien, eventueel spekblokjes, aardappelen, knoflook en paprikapoeder. Een compleet recept vind je onder andere hier.

koken wintersport

Een goed gevulde pasta is dé wintersportmaaltijd

Met een groot bord pasta doe je weer volop energie op. Fijn als je de volgende dag weer fris en energiek de piste op wilt. Met pasta kun je natuurlijk alle kanten op, maar spaghetti bolognese is altijd lekker. Kies voor een variant met volop groenten, zoals paprika, champignons, ui en winterpeen. Gehakt erbij, Parmezaanse kaas erover en klaar ben je. Ook lekker: maak er een stokbroodje met knoflookboter bij. Dat heb je best verdiend na een hele dag op de ski’s.

koken wintersport

Fijne appartementen Oostenrijk

Wil je af en toe zelf koken tijdens de wintersport, dan is het natuurlijk handig om in een appartement te verblijven. In alle wintersportgebieden vind je volop goede appartementen, zoals in het prachtige skigebied Kirchberg in Oostenrijk. Appartement Stocklbauer krijgt van jullie bijvoorbeeld een 9,5, dankzij de ruime, perfect onderhouden appartementen. Ook een aanrader: Appartement Kalswirt, dat jullie een 9 geven voor de goede prijs-kwaliteitverhouding. Hier kun je prima je eigen potje koken, maar de leuke restaurants van Kirchberg zijn ook vlakbij.

Heb jij tips voor stevige wintersportgerechten die je makkelijk zelf kunt maken? Laat het weten in de comments!

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

3 februari - 2018

Reacties