Met het vallen van de eerste herfstblaadjes en een dalende temperatuur krijgen we vanzelf zin in stevige, warme maaltijden. Heerlijke soepen, stamppotten of geurende ovenschotels: met deze gerechten breng je de herfst op je bordje. Ideaal om thuis te bereiden, of op een fijne vakantiebestemming!

Zoete aardappel-paprikasoep

Een rijkelijk gevulde soepkom is niet alleen lekker wanneer het weer kouder wordt, soepen zijn ook nog eens supergezond! Zeker wanneer je een maaltijdsoep bereidt met zoete aardappel. Ook wanneer je niet zo van zoet houdt, kun je met gebruik van kruiden een heerlijk soepje op tafel toveren waar iedereen gegarandeerd van zal smullen. Daarnaast is een pan soep eenvoudig te bereiden, wat het ook ideaal maakt tijdens een vakantie in bijvoorbeeld Duitsland of Noorwegen.

Recept Zoete aardappel-paprikasoep:

Ingrediënten:

  • 1 kg zoete aardappelen (ongeveer 2 stuks)
  • 2 rode paprika’s
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 150 ml kokosmelk

Snipper de ui en bak deze samen met de knoflook in een met olie gevulde pan goudbruin. Snijd ondertussen de zoete aardappelen en paprika’s in kleine blokjes. Doe dit in een pan met ongeveer 1100 ml water totdat deze kookt. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes boven de pan. Laat het vervolgens koken totdat de zoete aardappel zacht is geworden. Pureer het geheel tot slot met een staafmixer en garneer naar behoefte met koriander, chilipoeder of andere kruiden. Eet smakelijk!

Pompoenstamppot

Tijdens een flinke wandeling in het herfstachtige bos begint je maag zacht te knorren. En al helemaal met het vooruitzicht op een lekkere stamppot! Met deze luchtige, maar toch goed vullende pompoenstamppot haal je écht de herfst op je bordje. Bijkomend voordeel: je hoeft er niet eens zo gek lang voor in de keuken te staan! Ook ideaal dus tijdens een weekendje weg of in een leuk vakantiehuis tijdens de herfstvakantie.

Recept pompoenstamppot:

  • 1 flespompoen
  • 500 gram aardappelen
  • 1 uit
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 rookworst
  • Optioneel: geitenkaas of feta

Verwarm de oven op 190 graden en schil de pompoen. Besprenkel de stukjes pompoen met olijfolie en laat deze vervolgens een half uur in de oven garen. Schil vervolgens de aardappelen en kook ze in een kwartiertje gaar. Snipper de ui en bak deze samen met de knoflook tot ze goudbruin kleuren. Verwarm de rookworst apart en snijd deze in plakjes. Stamp de aardappelen fijn en doe vervolgens alles bij elkaar. Voeg tot slot, indien gewenst, de geitenkaas of feta toe. Smullen maar!

Herfst op je bordje: quiche!

Tja, in een overzicht van herfstgerechten mag een ovenschotel of hartige taart natuurlijk niet ontbreken. Net zoals bij soepen en stamppotten zijn ook bij ovenschotels de mogelijkheden eindeloos. Maar het is tenslotte vakantie, dus gaan we voor gemak met een heerlijke paddenstoelen quiche. Past mooi bij het herfstthema!

Ingrediënten paddenstoelen quiche:

  • Bladerdeeg voor hartige taart
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram paddenstoelen (naar keuze)
  • 75 gram geraspte (gruyere)kaas
  • 3 bosuitjes
  • 150 ml slagroom
  • Een handje rucola of spinazie

Verwarm de oven op 180 graden en breng de velletjes deeg aan in een vuurvaste schaal. Bak 250 gram champignons en 250 gram paddenstoelen (naar keuze) ongeveer 5 minuten in een met olie verhitte pan. Hak en bak 3 bosuitjes ongeveer een minuutje mee met de paddenstoelen en champignons. Giet het mengel in de deegvorm. klop 3 eieren, meng deze met de slagroom en verspreid deze vervolgens mooi bij het paddenstoelenmengsel. Garneer het geheel tot slot met de kaas en zet de quiche 35 minuten in de oven totdat deze gaar is.

Wat zijn jouw favoriete herfstgerechten?

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

4 oktober - 2018

Reacties