Redactie - 23 april 2018
Deze weken draait het op ons blog om bucketlistvakanties! Met deze week Europese droombestemmingen. En jij kunt weer €5.000 euro vakantiegeld winnen. Laat ons weten welke bucketlistvakantie bovenaan jouw lijstje staat en maak kans! Wij weten in elk geval wel wat wij zouden doen met €5.000: een van de vele mooie fjorden cruises langs de kust van Noorwegen!
Inhoudsopgave
Staan ze nog niet op je vakantiebucketlist, de Noorse fjorden? Dan brengen we daar nu vast verandering in. Want jeetje mina! Wat zijn ze adembenemend mooi, die diepe inhammen waar immens steile kliffen – tot soms wel 1.400 meter hoog – uit rijzen. Ze zijn ontstaan doordat gletsjers zich terugtrokken en het zeewater landinwaarts sloeg. De meeste fjorden vind je aan de westkust van Noorwegen. En hoe zie en ervaar je die beter dan met een fjorden cruise?
De MS Koningsdam – van de Holland Amerika Lijn – vaart meerdere routes langs de Noorse fjorden. De 22-daagse ‘Norse Legends and Voyage of the Midnight Sun’ is de meest uitgebreide fjordentocht. Je vertrekt in Amsterdam en vaart dan via de westkust helemaal naar de Noordkaap en weer terug.
Vakantieganger Fredo vond zijn vakantie op de MS Koningsdam een 10 waard. ‘Deze cruise naar de Noordkaap was zoals voorgaande cruises geweldig. Een heel mooi schip, met super aardig personeel. Het eten was in elk restaurant lekker.’
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/noorse-fjorden-ontdekken-maak-cruise-vijf-highlights/”]
Wat zie je allemaal op deze cruisetocht? Te veel om op te noemen, dus we houden het bij wat hoogtepunten. Ten eerste Geiranger. Dit prachtige dorpje ligt hoog op een heuvel bij de indrukwekkende Geirangerfjord. Vooral de watervallen die met volle kracht de fjord instorten zijn een enorm spektakel. Maar je kunt niet te lang blijven kijken: er liggen nog tientallen fjorden op je te wachten!
Het toffe van deze cruise is dus dat je helemaal naar de Noordkaap vaart. Ga je tussen midden mei en eind juli, neem dan je oogmaskertje maar mee. In Honningsvag (het laatste dorp voor de Noordkaap) gaat de zon dan namelijk niet onder. Het uitzicht vanaf de Noordkaap is magistraal en nergens mee te vergelijken.
Op de terugweg naar Amsterdam stop je bij het schattige dorpje Flåm. Het ligt aan het einde van de Aurlandsfjord. Heel tof, je kunt hier een rit maken met een van de steilste treinbanen ter wereld. Je glijdt tussen de rotsen, fjorden en de zee en stijgt tot wel 2.700 meter boven de zeespiegel. Ook hier weer: adembenemend uitzicht gegarandeerd!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/noorse-fjorden-cruise/”]
Jullie zijn ook enthousiast over andere cruiseschepen die fjorden cruises aanbieden. Zoals de MS Finnmarken van de Noorse rederij Hurtigruten. Kees had er een fantastische reis mee: ‘Mooi schip met vriendelijk en behulpzaam personeel en een goede keuken met uitgebreide buffetten. De uitzichten tijdens de reis zijn schitterend.’
Van dezelfde rederij vaart ook het schip Trolljfjord langs de Noorse fjorden. Vakantieganger André vond het een 9 waard en roemde de overzichtelijkheid van dit schip. Het gebrek aan vermaak aan boord was voor hem geen gemis: ‘Bij deze rederij is geen entertainment inbegrepen, maar door de prachtige vergezichten op de fjorden is dit ook niet nodig.’
Cruiseganger Hugo koos voor zijn tocht langs de Noorse fjorden het Duitse cruiseschip de Aida Luna. En dat beviel hem goed: ‘Prachtige vakantie. Alles tot in de puntjes georganiseerd en het eten is top. Dit is de 4e en zeker niet de laatste keer dat wij met de AIDA mee zijn geweest.’
Heb je €5.000 te besteden? Dan kun je een prachtige fjorden cruise maken. Maar zoals je ziet: er zijn best veel aanbieders. Het loont dus echt om ze met elkaar te vergelijken. Dan hou je nog wat geld over voor excursies of een versgebakken stuk zalm aan land. Ook niet verkeerd!
Wat is volgens jou de mooiste fjord van Noorwegen? Laat een reactie achter onder deze blog!