Wijnvakantie in Europa? Toscane, Bordeaux en andere uitgelicht

Redactie - 18 mei 2016

Wijnvakantie in Europa? Toscane, Bordeaux en andere uitgelicht

Redactie - 18 mei 2016

Houd je van wijn en wil je eens meer weten over deze drank? Ga dan eens op wijnvakantie in Europa!

Bezoek de streek waar jouw lievelingschampagne vandaan komt of laat je verrassen door nieuwe smaken. Een voordeel van een wijnvakantie is dat wijngaarden veelal in prachtige gebieden liggen waar het klimaat ook nog eens aangenaam is!

In onderstaand artikel komen tien verschillende streken naar voren voor heerlijke wijnvakanties in Europa. Ga jij de luxe van de Champagne achterna? Of kies je toch voor de nieuwe verfrissende witte wijnen van Santorini?

 

10 Prachtige Wijnvakanties in Europa

Deze streken staan in willekeurige volgorde en hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen.

1. De Champagne, Frankrijk

Wijnkelder Champagne Frankrijk

De regio Champagne is één van de bekendste wijnstreken van Europa. Deze streek staat vooral bekend om zijn mousserende wijnen: de champagne, die overigens echt alleen champagne genoemd mag worden als deze ook daadwerkelijk uit deze streek afkomstig is. Het is een interessante drank en daarom is het ook erg leuk om eens een bezoek te brengen aan deze streek.

Om echt te begrijpen wat champagne zo bijzonder maakt is het aan te raden de wijngaarden en dorpjes in deze streek te bezoeken. Wat dacht je van een rondleiding bij een champagnehuis? Het centrum van de champagnewijnen is Epernay. In deze plaats ligt dan ook de beroemde Avenue de Champagne. Hier vind je grote champagnehuizen van onder andere Moët & Chandon en Mercier. In de verschillende huizen langs deze straat kun je een rondleiding krijgen en de champagne proeven. Laat je meevoeren door de kilometers lange kelders waar de sprankelende champagne ligt te wachten om geproefd te worden.

Naast Epernay is ook Reims een prachtige stad in dit gebied die je eigenlijk niet zou mogen overslaan. Deze historische stad is de thuisbasis van verschillende champagnehuizen waar je rondleidingen kunt krijgen. In deze stad vind je onder andere de kathedraal Notre-Dame van Reims. Eens per jaar wordt op de kathedraal een gratis klank- en lichtspel geprojecteerd dat je meeneemt door de tijd.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/10-opmerkelijke-feitjes-frankrijk/”]

2. De Douro-vallei, Portugal

De Douro-vallei Portugal WIjnvakanties

In de buurt van Porto vind je deze prachtige vallei waar de Douro-wijnen (tafelwijnen) en de bekende portwijnen geproduceerd worden. De Douro-vallei is een als Werelderfgoed erkend cultuurlandschap en kenmerkt zich door vele vergezichten en de wijngaarden die zich op terrassen tegen de bergen aan bevinden.

Vooral de port is een belangrijk product uit deze streek. De druiven die voor port worden gebruikt worden hier in grote aantallen geteeld en vervolgens naar de porthuizen vervoerd. Er zijn maar weinig boeren die daadwerkelijk zelf de port produceren. Als je de port wilt proeven en meer wilt leren over de productie ervan, dan kun je in Vila Nova de Gaia terecht. Daar vertellen ze je echt álles en mag je de port ook zelf nog even keuren!

In de streek merk je al snel dat alles in het teken staat van de druiventeelt. Ook kun je Lamego bezoeken, een van de mooiste steden van Noord-Portugal! Ook de liefhebber van oudheidkunde komt in deze streek aan zijn trekken, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan Castelode Numão.

3. Toscane, Italië

Toscane Wijnvakanties

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/de-beste-pizzerias-van-italie/”]

Misschien dacht je dat Frankrijk wijnland nummer één is, maar het is misschien leuk om te weten dat Italië en Frankrijk deze titel allebei wel verdienen. In het centrum van Italië ligt Toscane. Het gebied is erg geliefd onder toeristen en kent veel verschillende soorten natuurlandschappen: van de uitgestrekte stranden aan de kust en de ruige kliffen tot aan de vele wijngaarden. Toscane is bijna net zo groot als Nederland en er valt dus genoeg te ontdekken!

Denk bijvoorbeeld eens aan de bekende steden Florence, Livorno en Siena die allemaal in deze streek te vinden zijn. Voor de echte wijnliefhebber is Toscane een fijne streek om te bezoeken. Er zijn veel wijnen die in deze streek geproduceerd worden die als het op kwaliteit aankomt het hoogste label (DOCG) of de één na hoogste kwalificatie (DOC) hebben.

De mooiste tijd om Toscane te bezoeken is in de maand september. Je bent er dan net vóór of precies tijdens de druivenpluk en kunt de wijnranken vol zien hangen met hun grote trossen druiven. Dit is niet alleen een mooi gezicht, een leuke bijkomstigheid is dat er in deze periode tal van oogstfeesten in de regio zijn. Tijdens deze feesten kun je zelf proeven hoe lekker de wijnen uit deze streek zijn.

4. Istrië, Kroatië

Istrië Wijnvakanties

Je had vast niet zo snel aan Kroatië gedacht als bestemming voor je wijnvakantie, of wel? De kuststreek van Istrië behoort tot de koplopers wat betreft de kwaliteit van de wijnen die er geproduceerd worden. In het verre verleden namen onder andere de Grieken de wijnranken mee naar Istrië. Sindsdien is door hard werken de streek uitgegroeid tot een bekende wijnstreek en komen er wijnen van topkwaliteit vandaan.

Er zijn twee verschillende bodemsoorten te vinden in Istrië: rode aarde en witte aarde. De rode aarde is uitstekend geschikt voor de druivensoorten waar rode wijn mee gemaakt wordt, en de witte aarde, je raadt het al, voor de druiven van de witte wijn. Dat is nog eens iets wat je zonder ezelsbruggetje kunt onthouden!

Mocht je in oktober naar Istrië gaan, dan is het niet alleen de wijn waar je aandacht aan zou moeten besteden. In deze periode is het truffelseizoen in volle gang, en alles staat hier dan ook in het teken van! Leuke plaatsen om te bezoeken zijn Pula en Porec.

5. De Bordeaux, Frankrijk

Bordeaux Wijnvakanties

Naast de Champagne is de Bordeaux ook één van de bekendste wijngebieden ter wereld. Het klimaat van de Bordeaux is gematigd en ook al is het er niet erg warm in de zomer, koud is het er in de winter gelukkig ook niet! De druivenrassen Cabernet Sauvignon en de Merlot gedijen hier goed en leveren wijnen van een uitstekende kwaliteit op.

In de gehele streek is maar vijftien procent van de wijnproductie voor de witte wijnen bestemd. De meest geplante druiven voor deze wijnen zijn de Sémillon en de Sauvignon. De Bordeauxwijnen hebben als gezamenlijk kenmerk dat het krachtige wijnen zijn die volgens de traditionele vinificatiemethoden worden geproduceerd en op hout worden gerijpt.

Beroemde wijnstreken in de Bordeaux zijn onder andere Médoc, Graves, Entre-Deux-Mers en Saint-Emmilion. Daarnaast is het behalve de streek ook de stad Bordeaux zelf die prachtig is. Het centrum van deze stad staat op de Werelderfgoedlijst.

6. La Rioja, Spanje

La Rioja Wijnvakanties

In La Rioja heerst nog echt het idee van rustig aan doen en optimaal genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Hieronder valt natuurlijk ook het genieten van een goed glas wijn. De regio is de kleinste van Spanje, maar zeker niet de minste. In dit ‘kleine’ gebied zijn maar liefst vijfhonderd wijnhuizen te vinden, en er komen een aantal goede kwaliteitswijnen vandaan.

Deze streek ademt de druiven, wijngaarden en de wijnen zo, dat iedere oogst gevierd wordt. De belangrijkste gebieden voor de wijnproductie hier zijn Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Veel van de verschillende wijnhuizen hebben hun deuren geopend voor bezoekers en ze leggen je graag alles tot in de puntjes uit.

Naast de wijnhuizen is ook de hoofdstad Logroño een bezoek meer dan waard. In de stad vind je een prachtige kathedraal uit de dertiende eeuw: Iglesia de Santiago el Real. Dit is naast een mooie kathedraal ook nog eens de oudste uit deze regio (met de ‘gewone’ kerken ook meegerekend). Een belangrijke wijnstad is Haro. Hier vindt ieder jaar het wijnfestival plaats en er is een wijnmuseum dat je kunt bezoeken.

7. Piëmont, Italië

Piëmonte Wijnvakanties

Turijn is wellicht de bekendste stad die in dit gebied ligt. Door alle industrie rondom de stad is het soms lastig te zien dat dit één van de belangrijkste wijngebieden in Italië is. Piëmont dankt zijn naam aan de Alpen waar het tegenaan ligt. De naam van de stad betekent namelijk ‘aan de voet van de bergen’.

Net als in Istrië zijn ook in deze streek de truffels een populaire trekpleister naast de wijnen. Tweederde van de wijnen die hier geproduceerd worden is rood. De belangrijkste druif is de Nebbiolo. Van de wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn er vier bekroond met de hoogste kwaliteitsprijs (Barolo, Barbaresco, Gattinara en Ghemme).

Leuk om te bezoeken is de stad Alba die volledig omringd wordt door wijngaarden. De wijnen uit deze regio behoren tot de beste wijnen van Italië. Bezienswaardigheden in deze stad zijn de kathedraal, de gotische kerk en de barokke kerk.

8. Santorini, Griekenland

Santorini Wijnvakanties

Hoewel je Santorini misschien vooral kent van de typerend Griekse witte huisjes en de adembenemende zonsondergang, is deze streek ook bekend door zijn wijnen. Nog niet zo lang geleden waren er alleen nog her en der wat druivenranken op het eiland te vinden. Sinds een jaar of tien neemt de productie echter toe en kun je weer velden vol druivenranken zien.

Om het bezoek aan de verschillende wijnhuizen te vergemakkelijken hoef je, als je met de auto rondrijdt, alleen maar de borden “wine roads” te volgen. Het grootste wijnhuis is Santo Wines, dat bij Megalochori ligt. Je kunt hier op een groot terras genieten van de meest bekende wijnen van dit huis.

Het leuke aan het bezoeken van Santorini is dat het eiland nog niet zo erg bekend is om zijn wijnen. Leer deze jonge wijnen kennen en laat je verrassen door deze nieuwe kant van dit mooie eiland. Wist je trouwens dat de witte wijnen van Santorini ook wel de Griekse eilanden in een fles worden genoemd?

9. De Moezel, Duitsland

Moezel Wijnvakanties

De Moezel is een rivier in Duitsland en in het gebied waar deze rivier doorheen loopt vind je de bekendste wijnstreek van Duitsland. In tegenstelling tot de bekende wijnstreken in Frankrijk en Italië worden hier meer witte dan rode wijnen geproduceerd. Dit heeft te maken met de verschillende druivensoorten en met de omstandigheden waarin zij het beste gedijen.

De meest voorkomende druivensoort in het gebied rondom de Moezel is de Rieslingdruif. Deze druif is goed voor 60% van de gewassen. Deze streek kent ook de steilste helling waar wijnstokken op groeien. De wijngaard op deze helling heeft een hellingspercentage van maar liefst 65% en is te vinden in Bremm. Over het algemeen worden er in deze streek zes verschillende soorten wijn geproduceerd. De Kabinetwijnen (8% alcohol), Spätlese, Auslese, Beerenauslese (15% alcohol), Trockenbeerauslese (20% alcohol) en de Eiswein. Deze laatste wijn wordt gemaakt van druiven waar een aantal keer de nachtvorst overheen is geweest. De vorst versterkt de eigenschappen van de druif waardoor er een intense wijn kan worden gebotteld.

10. De Loire, Frankrijk

Loire Wijnvakanties

De Loire wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd. Het is gebied is zo groot dat het verschillende klimaten en bodemsamenstellingen kent. Dit heeft tot gevolg dat er een grote verscheidenheid aan druiven geteeld kan worden en dat er net zo veel verschillende wijnen worden geproduceerd. Zo is de Loire na de Champagne de grootste producent van mousserende wijnen.

Het gebied is op te delen in vier wijnregio’s namelijk Nantes, Anjou-Saumur, Touraine en Orléanais. In de regio Nantes is het landschap groen en zacht golvend en wordt het beïnvloed door het zeeklimaat. De enige druif die in deze regio gebruikt mag worden is de Melon de Bourgogne. Anjou-Saumur kent een Atlantisch zeeklimaat en heeft veel verschillende bodemsoorten waardoor er veel variatie is in druivenrassen en wijntypen. In Touraine zijn ook veel verschillende bodemsoorten zoals klei, kiezelzand en leisteen. Tot slot staat de Orléanais bekend om zijn droge witte druiven van de Sauvignondruif.

 

Wat een mazzel dat we zo veel prachtige wijngebieden in Europa hebben! Of je nu kiest voor Frankrijk, Italië of Duitsland, erg ver weg hoef je niet hoef je niet te gaan voor een heerlijke wijnvakantie in Europa. Pak de auto, het vliegtuig of de trein en verdiep je in de herkomst van de heerlijke wijnen die je normaal gesproken pas in de supermarkt tegenkomt.

Nog een tip aan het einde: bezoek de wijnstreken eens in september of oktober wanneer er geoogst wordt en er overal oogstfeesten zijn. Erg leuk om eens mee te maken!

 

Ken jij nog bijzondere wijnstreken die het bezoeken meer dan waard zijn?

Of heb je nog tips voor wijnvakanties in Europa?

Laat het ons weten in de reacties!