Het noorderlicht is je vast en zeker bekend. Die spectaculaire groene, dansende gloed in de lucht, die je wel eens op foto’s van IJsland of Noorwegen ziet. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? Wat is het zuiderlicht? Het is iets lastiger te spotten, maar als je op de juiste tijd op de juiste plaats bent, zie je een spektakel dat je nooit meer vergeet.

View this post on Instagram

The amazing, incredible, beautiful, stunning and all the other words I cant think of Aurora Australis! I was on top of a mountain, surrounded by a sea of fog in every direction watching the amazing southern lights dance through the night sky and for a moment it truly felt like heaven on earth. 🌟 🌟 🌟 #amazingearthshots #astrophotography #amazingearth #nightsky #auroranewzealand #beautifulearth #milkywaychasers #earthcapture #earthpix #auroraaustralis #amazingcaptures #amazing_earth #uniladadventure #nzherald #astrophoto #bbcearth #dphoto #starrynight #ig_newzealand #longexpo #natgeo #night_shooters #newzealandfinds #earth_official #OurPlanetDaily #southernlights #ig_nz #RealMiddleEarth #aurora #PoweredbyRIVER

A post shared by Larryn | New Zealand (@shadowandshadenz) on

Wat is het zuiderlicht?

Het noorderlicht en het zuiderlicht zijn in principe hetzelfde lichtverschijnsel, alleen op een andere plek op aarde waar te nemen. Simpel uitgelegd worden het noorderlicht en het zuiderlicht veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Deze deeltjes botsen met atomen uit de atmosfeer, waardoor energie vrijkomt. Het gekleurde poollicht dat hierbij ontstaat lijkt te dansen aan de hemel.

Waar vind je het zuiderlicht?

Voor het zuiderlicht – ook wel aurora australis genoemd – moet je afreizen naar afgelegen eilanden op het zuidelijk halfrond of zelfs naar Antarctica. Een van de makkelijkst bereikbare plekken is het Australische eiland Tasmanië. Het is natuurlijk wel aardig wat uurtjes vliegen vanuit Nederland, maar de andere plekken zijn nog verder weg. Zoals het Nieuw-Zeelandse Steward Island en plaatsen in het afgelegen zuiden van Argentinië. Deze plekken zijn geschikt, omdat het dunbevolkt is en hierdoor de lichtvervuiling beperkt is. De grootste kans om het zuiderlicht te zien heb je op Antarctica. Het nadeel is dat de temperatuur op deze plek in de winter tot ver onder het vriespunt daalt. Voor de gemiddelde vakantieganger is dit geen optie.

Wanneer kun je het zuiderlicht zien?

Het zuiderlicht is het best waar te nemen tijdens onze zomer, op het zuidelijk halfrond is het dan namelijk winter. Tussen maart en september heb je de meeste kans. Helaas gooien wolken regelmatig roet in het eten. Het zuiderlicht is alleen te bewonderen tijdens een hele heldere nacht. Ook is het belangrijk dat er weinig lichtvervuiling is op de plek waar je naar het zuiderlicht gaat kijken. Vermijd dus grote steden!

Vluchten naar het zuiderlicht

Vliegen naar het zuiderlicht? Ja, dat kan! Begin 2017 organiseerde luchtvaartmaatschappij Air New Zealand voor het eerst een vlucht naar het zuiderlicht. Opstap- en landingsplaats van de Boeing 767: Dunedin in Nieuw-Zeeland. De uitverkochte vlucht met 134 passagiers vloog zo’n acht uur rond, waarvan vier uur het zuiderlicht te zien was. De filmpjes en foto’s die gemaakt zijn door de passagiers zijn spectaculair. Kijk maar naar bovenstaande foto van expeditieleider Ian Griffin. Vanwege het succes organiseerde Air New Zealand ook een tweede en uitverkochte zuiderlichtvlucht. De derde vlucht staat gepland voor 11 april 2019. Je moet hiervoor wel diep in je buidel tasten: de goedkoopste stoelen worden verkocht voor ruim 2800 euro. Maar dan heb je ook wat.

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Eleni

Redacteur

16 maart - 2019

Reacties