Wandelen In Tanzania: Van Masaï Naar Kilimanjaro

Redactie - 19 oktober 2016

Wandelen In Tanzania: Van Masaï Naar Kilimanjaro

Redactie - 19 oktober 2016

Wij nemen je mee op een bijzondere reis naar één van de prachtigste landen in Afrika. Ben je op zoek naar een avontuurlijke manier van reizen? Ga dan op reis naar Tanzania. Een ideale bestemming om te ontsnappen aan het gure herfstweer en de koude winterperiode in Nederland. Verken de wildernis en natuur te voet met een wandelsafari in Tanzania.

Wandelen in Tanzania, van Masai naar Kilimanjaro

Wandelen in Tanzania

Wandelen in de Serengeti

Met een meerdaagse wandelsafari ontdek je het prachtige Serengeti Nationaal Park. De kans is groot dat je tijdens het wandelen veel grote dieren ziet. Maar je kunt hier ook genieten van de vele kleine wonderen in dit park. Het gebied waarin je loopt noemen ze ook wel de “Serengeti wildernis zone”. Dit is een speciaal afgebakend gebied voor wandelaars waar je niet mag rijden met auto’s. Ideaal om je jeepsafari even te onderbreken! Je loopt door glooiende heuvels, mooie valleien en langs schitterende rivieren en beekjes. Hier voel je je echt alleen op de wereld omdat het zo ongelooflijk rustig is. In de Serengeti wandel je altijd met een professionele wandelgids. Slechts een handjevol bedrijven heeft toestemming om in dit gebied te mogen wandelen. Laat je dus voordat je gaat wandelen in Tanzania goed informeren!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/de-mooiste-herfstwandelingen-van-nederland/”]

In de periode juli en oktober is dit gebied fantastisch vanwege de massale migratie van wilde beesten. En te voet heb je de grootste kans om de oversteek van wilde dieren dichtbij mee te maken. Een prachtig gebied en daarom met stip op 1 in ons overzicht van wandelen in Tanzania!

Wandelen in Tanzania

Wandelen in Arusha

Arusha National Park is één van de kleinste natuurgebieden van Tanzania, met een spectaculair afwisselende natuur. Let tijdens het wandelen op de vele soorten vogels, giraffen, buffels en impala’s. In het noordoosten kleuren de ondiepe Momella meren prachtig roze door de ontelbare flamingo’s in het broedseizoen. In het westen zie je ruige hoge bergen, kraters en meren. Hier ligt ook de Meru krater en de op één na hoogste berg van Tanzania, Mount Meru (4565m). Heb je geen tijd voor een dagenlange tocht naar de Kilimanjaro? Dan is deze berg een uitstekend alternatief. Mount Meru heeft één wandelroute die start vanaf de Momella gate. Tijdens de beklimming kijk je uit over de Grote Riftvallei en Mount Kilimanjaro. Prachtig! Weliswaar een klein park maar absoluut de moeite waard als je gaat wandelen in Tanzania.

Wandelen in Tanzania

Wandelen op de Kilimanjaro

De ultiem uitdagende trektocht heeft natuurlijk als eindbestemming de Kilimanjaro in Tanzania. Een beklimming van deze Afrikaanse reus is een onvergetelijke ervaring!

Tip: Combineer je beklimming met een strandvakantie naar Zanzibar!

De Kilimanjaro (5895 m) is de grootste vrijstaande berg van Oost-Afrika met een prachtig witte besneeuwde top. Deze gigantische reus torent maar liefst vijf kilometer uit boven de savannes van Tanzania. In het groen gekleurde bergbos op de berg leven antilopen, buffels en olifanten. Nog hoger begint een heidelandschap, waar reusachtige lobelia’s groeien. En ga je nog hoger de berg op dan tovert het kleurrijke landschap van de Kilimanjaro zich om tot een maanlandschap met slechts mossen. Deze laatste begroeiing maakt vervolgens plaats voor een schitterend ijs- en sneeuwtapijt.

Er zijn zes routes naar de top van de Kilimanjaro, met verschillende moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden. De meeste mensen nemen de makkelijkste hike, de Marangu Route ofwel Coca-Cola Route van 5 à 6 dagen. Deze tocht brengt je naar Gilman’s Point dichtbij de rand van de krater (5685 m). Wil je verder hiken, dan moet je rekening houden met een pittige tocht naar de Uhuru Peak, de echte top van de Kilimanjaro. Ben je echt een ervaren klimmer dan kies je natuurlijk voor een zwaardere route, bijvoorbeeld de Umbwe Route van 5 tot 7 dagen. Tijdens je wandeling naar de top overnacht je onderweg in een van de trekkershutten langs de routes.

Wandelen in Tanzania

Kraterrand wandeling, Ngorongoro

Het Ngorongoro conservatie gebied is één van de natuurwonderen van onze wereld. Bekend door de Ngorongoro krater, ’s werelds grootste intacte caldera; een ingestorte vulkaankegel. De naam ‘Ngorongoro’ is afgeleid van het geluid dat wordt gemaakt door de bellen om de nekken van het Masaï vee. Tijdens de twee uur durende sensationele afdaling naar de kraterbodem heb je een adembenemend uitzichten op de krater. In de verte zie je de dieren al op de kraterbodem lopen. En met een verrekijker kun je olifanten langs de grenzen van Lerai Forest zien. Je loopt hier in het Arusha gebied, waar je nog veel meer mooie wandelingen kunt maken.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/ontdekken/last-minute-naar-de-herfstzon-je-beste-opties/”]

Wandelen in Tanzania

Wandelen langs zoutmeer Lake Eyasi

Lake Eyasi is een zoutwatermeer op ongeveer 1000 meter hoogte, ten zuidoosten van de Serengeti. De wanden van de grote riftvallei, gevormd door vulkanische activiteit, stijgen ver uit boven het meer. Lake Eyasi is niet het gebied voor het grote wild, er leven vooral vogelsoorten. Een prachtig gebied om één of twee dagen door te brengen tussen je jeepsafari’s door en om te genieten van prachtige rustgevende natuur en wandelsafari’s.

Wandelen in Tanzania

Wandelen naar de Masai

Ver van de bewoonde wereld en ver van de gebaande toeristische paden ligt het afgelegen en bizarre Lake Natron. Het meer ligt in het noordoosten van Tanzania en deels in Kenia. Gelegen aan de voet van de enige actieve vulkaan in de omgeving, Oldonyo Lengai, ofwel Berg van God (Masaï). Het landschap is buitenaards en met de actieve vulkaan op de achtergrond een genot voor het oog. Lake Natron is één van de vele alkaline meren van Tanzania. In het meer leven veel soorten schaaldieren en voor kleine roze gekleurde flamingo’s is het meer één van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld.

Bij Lake Natron wandel je in het hart van de Masaï stam door authentieke Masai dorpjes en een adembenemend landschap. Hier ontdek je zelf hoe de Masaï, met hun eeuwenoude levenswijze en rituelen, in dit ruige landschap en in extreem hoge temperaturen (over)leeft. 

De kleuren van as, gras, soda, roze flamingo’s en rood alkaline water maken deze plek totaal anders dan de rest van Tanzania! Laat je voorafgaand aan je reis goed informeren over deze wandelsafari. Je mag namelijk alleen met een Masaï gids door dit gebied wandelen. Ga je wandelen in Tanzania zet deze bizarre plek dan op je bucketlist!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/de-big-7-spotten-in-zuid-afrika/”]

Wandelen in Tanzania

Safari Saadani Nationaal Park

Saadani Nationaal park is het kleinste en minst bekende reservaat van Tanzania.Voor de grote groepen dieren kun je beter naar de Serengeti afreizen. De big five kom je namelijk niet tegen in Saadani. Maar het is wel het enige park waar je én langs het strand kunt wandelen én ook jeep- en bootsafari’s kunt maken. Het park ligt op vier uur rijden ten noorden van Dar-es-Salaam. Vliegen doe je al in 20 minuten vanaf Dar-es-Salaam of Zanzibar.

Welke wandelroute mag volgens jou niet ontbreken als je gaat wandelen in Tanzania? Laat het ons weten in de reacties! Ga jij zelf een bezoek brengen aan een van deze prachtige nationale parken in Tanzania? Laat een review achter op Zoover.nl van jouw favoriete bestemming. Zo help je andere vakantiegangers de beste optie vinden!