Onontdekte topbestemming: Oman

- 1 december 2011

Onontdekte topbestemming: Oman

- 1 december 2011

In het zuidoosten van het Arabisch schiereiland ligt het prachtige Oman. Het gastvrije Arabische land staat garant voor een onvergetelijke en betoverende vakantie. Ontdek de prachtige natuur, de gezellige sfeer op de markten en de historische forten van het altijd warme land. Voor een rustige vakantie in een wonderschone omgeving ga je naar Oman!

Vakantiebestemming

Oman heeft een kustlijn van 1.700 kilometer aan de Arabische Zee en de Golf van Oman. Door deze strategische ligging lag Oman vroeger te midden van vele handelsroutes. Nu vind je langs de kust nog meerdere oude forten die dienden ter bescherming van het land. Het gunstige klimaat zorgt voor afwisselende en zeldzame flora en fauna. Zo vind je in Oman wierookbomen, idyllische oases en veel fruitsoorten. Eén van de zeldzaamste bewoners van Oman is de groene zeeschildpad. Aan de kust kun je maar zo een dolfijn of een walvis spotten. Het landschap van Oman bestaat uit woestijnen, ruige bergen, witte stranden en schilderachtige dorpjes.

Een prachtige bestemming voor wie eens wat anders wil. Het landschap is erg afwisselend: ruige bergen, ongerepte stranden en erg mooie wadi’s. aldus een Zooverbezoeker.

Tips en trips in Oman

Grand Mosque: Eén van ’s werelds grootste moskeeën is te vinden in de Omaanse hoofdstad Muscat. De Grand Mosque beslaat 416.000 vierkante meter en is sinds 2001 in gebruik. Bij binnenkomst wordt je aandacht gelijk getrokken door de veertien meter lange kroonluchter bestaande uit Swarovski kristallen en het handgemaakte Perzische kleed van 4.200 vierkante meter.

Al Jalali Fort: Oman verdedigde zich vroeger tegen vijanden vanaf de forten langs de kust. Veel van deze forten zijn nog te bezoeken, waaronder het Al Jalali Fort in Muscat. Dit eeuwenoude fort ligt aan de historische haven van de hoofdstad.

Ras al Hadd: Een bezoek aan het schildpaddenreservaat van Ras al Hadd is een unieke en onvergetelijke ervaring. Ruim 20.000 schildpadden leggen hier hun eieren aan het strand. Het spektakel begint wanneer de eieren uitkomen en je mag aanschouwen hoe de babyschildpadden hun weg naar de zee zoeken. Het reservaat kan enkel ’s avonds en onder begeleiding van een gids worden bezocht.

Geitenmarkt van Nizwa: Het traditionele stadje Nizwa is vooral bekend vanwege de drukbezochte geitenmarkt. Elke vrijdag komen handelaars uit alle hoeken van het land hier hun geiten verkopen. De markt is erg populair onder de plaatselijke bevolking maar ook zeker een leuk uitstapje voor toeristen.

Vrouwenmarkt in Ibra: In het plaatsje Ibra is dagelijks een markt waar de meest  uiteenlopende spullen te verkrijgen zijn. Elke woensdag vindt hier de vrouwenmarkt plaats. In een overdekte hal verkopen vrouwelijke marktlieden de leukste hebbedingetjes en handigste producten speciaal voor vrouwen. De producten variëren van parfums en wierook tot kleding en accessoires.

Witte stranden van Salalah: Aan de zuidkust van Oman ligt het tropische Salalah. De temperaturen liggen hier doorgaans hoger dan in de rest van het land. Door het afwijkende klimaat groeien hier onder andere kokosnoten en bananen. De uitgestrekte, witte stranden aan de Indische Oceaan zijn een aanrader voor strand- en zonliefhebbers. De kust van Salalah leent zich ook uitstekend voor duikers, jetskiërs en zeilers.

Wadi Bani Khalid: In de grootste woestijn van het Midden Oosten ligt Wadi Bani Khalid. Deze prachtige wadi heeft betoverende watervallen, kabbelende meertjes en schitterende natuur.

Dune bashen in de woestijn: ‘Dune bashen’ is het met een auto met vierwielaandrijving door de duinen scheuren. Een spectaculaire ervaring in de Wahabi Sands, de woestijn van Oman. De soms wel 200 meter hoge zandduinen zorgen ervoor dat je kriebels in je buik krijgt.

Praktische informatie

De aangenaamste periode om naar Oman te gaan is tussen november en maart. De temperatuur ligt dan overdag tussen de 25 en 30 graden. In de zomer is het met temperaturen van boven de 40 graden vaak te warm om comfortabel te reizen. Van vrouwen die een moskee bezoeken wordt verwacht dat ze armen, benen en haren bedekken. Vanaf Schiphol is het ongeveer acht uur vliegen naar de hoofdstad Muscat. Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Muscat, dus houd er rekening mee dat je moet overstappen of een tussenstop hebt. In Oman is het drie uur later dan in Nederland. Betalen doe je met de Omani Rial.