Nooit Meer Naar Huis: 9 Redenen Voor Een Vakantie In Zweden

Redactie - 31 mei 2016

Nooit Meer Naar Huis: 9 Redenen Voor Een Vakantie In Zweden

Redactie - 31 mei 2016

Scandinavië is een deel van Europa dat voor zomervakanties al snel over het hoofd wordt gezien. Bij zon, zee en strand denk je natuurlijk niet snel aan Stockholm of Malmö. Maar er zijn genoeg redenen waarom je toch een keer aan Scandinavië zou moeten denken bij het boeken van je volgende vakantie. Laten we beginnen met een vakantie in Zweden!

9 redenen voor een vakantie in Zweden

Zweden is zo veel meer dan Ikea en knäckebröd! Deze negen redenen om je volgende vakantie in Zweden door te brengen zullen je dat snel duidelijk maken.

1. Pauze nemen is een nationale traditie

zweden fika koffie

Een kopje koffie is in Zweden niet zomaar een kopje koffie. In Zweden is de fika een onderdeel van het dagelijkse leven. Fika betekent zo veel als ‘een kopje koffie drinken’, maar het is veel meer dan snel even een paar slokken en door. Een fika is echt een kleine pauze die je bijvoorbeeld neemt van je werk, en die je specifiek met vrienden, collega’s of familieleden doorbrengt. Tijdens de fika geniet je niet alleen van de koffie, maar meestal ook van iets lekkers ernaast. Dat is meestal iets zoets, zoals een koekje of een heerlijke Zweedse kanelbulle, een kaneelbroodje dat nog het meest wegheeft van een soort bolus.

De fika kan in een café of restaurant plaatsvinden,  maar je kunt ook gewoon thuis of op je werk van je momentje genieten. In veel bedrijven zijn er zelfs speciale ruimtes voor ingericht. Zweedse werknemers nemen minstens één keer per dag zo’n pauze. Gezellig en veel mensen denken dat dit een positieve invloed heeft op de werksfeer! Meedoen met de fika moet voor Nederlanders niet zo’n probleem zijn, want wij drinken nog steeds meer koffie dan alle andere landen ter wereld: ruim twee koppen per persoon per dag.

2. De Zweden hebben altijd zin om met je te praten

zweed bellen

De Zweden staan erom bekend dat ze ontzettend gastvrij zijn. Ze wijzen je graag de weg en zijn nooit te beroerd om een praatje te maken. Ze vinden het zelfs zo leuk, dat er sinds april dit jaar een nationaal telefoonnummer bestaat. Als je +31 852 085 000 belt, krijg je een willekeurige Zweed aan de lijn. Daar kun je dan vervolgens even mee babbelen. Misschien wil je wel wat meer weten over de traditie van de fika, of wil je je voor je vakantie naar Zweden even laten adviseren door een local. Het zou zelfs zo maar eens kunnen gebeuren dat je de premier aan de lijn krijgt. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de taalbarrière, want bijna iedereen in Zweden spreekt goed Engels.

Overigens heeft Zweden ook een officiële twitteraccount, @Sweden, die elke week door een ander wordt gerund. Die account bestaat al sinds 2011, en elke week wordt er iemand uit Zweden geselecteerd om vanaf @Sweden te tweeten. Waar de tweets over gaan, mogen ze helemaal zelf weten. Je kunt dus zowel op social media als met de telefoon altijd met iemand uit Zweden praten!

4. Ze nemen de politiek niet zo serieus

parlementsgebouw stockholm

Het is al meerdere keren voorgekomen dat Donald Duck tijdens een parlementsverkiezing in Zweden stemmen heeft gekregen. In 1991 werd er zelfs ruim 1500 keer op hem of op de Donald Duck-Partij gestemd, en werd de partij de negende van het land. Hoe dat precies kan? In Zweden kun je bij de parlementsverkiezingen zelf een naam op het biljet schrijven, als je de andere keuzes niet goed genoeg vindt. Donald Duck is als proteststem ooit op het biljet terecht gekomen, en sindsdien wordt er bij elke verkiezing altijd wel door een paar mensen op hem of op de partij gestemd.

Overigens is Donald Duck in wel meer opzichten behoorlijk populair in Zweden: hij maakt al jaren een vast onderdeel uit van de Kersttraditie. Op 24 december, de dag voor Kerstmis dus, zit half Zweden om drie uur ’s middags voor de buis om te kijken naar Kalle Anka, zoals Donald Duck in Zweden wordt genoemd. Sinds 1959 wordt deze kerstspecial al onafgebroken uitgezonden, elk jaar op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Het is zo’n belangrijke traditie geworden dat het Nordiska Museet in Stockholm er zelfs een deel van zijn collectie aan heeft gewijd!

5. Er zijn speciale feestdagen voor eten

zweedse kanelbullar

Zweden kent nog een aantal bijzondere feestdagen. Naast Kerstmis en Pasen wordt er het midzomerfeest gevierd, en tijdens de Walpurgisnacht van 30 april op 1 mei wordt de komst van de lente ingeluid met grote kampvuren en luidkeels gezongen liedjes. Maar nog bijzonderder zijn misschien wel de feestdagen die helemaal in het thema staan van bepaalde etenswaren. In Zweden houden ze van eten, en daar wordt geen geheim van gemaakt. Een aantal dagen per jaar mag je ongegeneerd de hele dag door genieten van de lekkerste dingen.

Zo is 25 maart bijvoorbeeld de Dag van de Wafel of Våffeldagen. Dan worden er, je raadt het al, de hele dag door wafels met slagroom en aardbeien gegeten. Als je van zoetigheid houdt kun je ook in oktober naar Zweden gaan: de vierde is namelijk kanelbullens dag, oftewel kaneelbroodjesdag. Op deze dag hoef je niet te wachten tot het tijd is voor de fika; die lekkere broodjes eet je gewoon de hele dag door. Hou je meer van schaaldieren? In augustus kun je best een uitnodiging verwachten voor een kräftskiva, oftewel een kreeftenfeestje in de tuin. Tijdens zo’n feest eet je vers gevangen rivierkreeften en drink je een lekker koud biertje.

6. De lucht is er fris en gezond

baby slaapt in sneeuw

Zweedse ouders hebben er totaal geen problemen mee om hun kinderwagen buiten te laten staan als ze bijvoorbeeld een café in gaan voor een fika met vrienden of kennissen. Logisch, want zo’n kinderwagen is meestal alleen maar onhandig in een klein café. Maar wist je dat Zweedse vaders en moeders hun kinderwagen met kind er nog in buiten laten staan? Zelfs als het tien graden vriest zie je de kinderwagens buiten naast elkaar staan, terwijl de ouders zelf lekker aan het genieten zijn van een kopje koffie in het warme café. Ook thuis worden kinderen eerder op het balkon of in de tuin te slapen gelegd dan in een bed.

Waarom ze dat doen? Simpel: ze geloven dat de frisse, koude lucht gezond is voor een baby. Het zou hun afweersysteem sterker maken, en door de warme dekens in de kinderwagen hebben ze het in ieder geval niet koud. Zelfs op kinderdagverblijven worden jonge kinderen buiten gezet als het tijd is voor hun middagdutje. Op sommige kleuterscholen zijn er zelfs klassen die de hele dag buiten doorbrengen. Zo wordt het al jaren gedaan. Misschien komt het daardoor dat de gemiddelde levensverwachting in Zweden maar liefst 82 jaar is! Die heerlijke frisse lucht is een goede reden om jouw volgende vakantie in Zweden door te brengen.

7. De huizen zijn er super schoon

zweeds huis

Let op als je door je nieuwe Zweedse vakantievrienden thuis wordt uitgenodigd. Bij binnenkomst moet je namelijk meteen je schoenen uittrekken. Andermans huis binnentreden met je schoenen aan wordt door mensen uit Zweden als bijzonder onbeleefd gezien. Je schoenen uittrekken getuigt juist van respect voor het huis van je vrienden, en voor hun eigendommen. In Nederland ken je misschien ook wel mensen die het fijn vinden als je niet met je schoenen aan hun huis binnengaat, maar in Zweden is dat echt bij iedereen zo.

Waar deze traditie precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Veel mensen denken dat het ligt aan het feit dat je in Zweden nogal snel een boel viezigheid mee naar binnen neemt, omdat er zo veel natuur is. En ja, modder op je nieuwe tapijt, dat vindt natuurlijk niemand leuk. Schoenen uit bij de voordeur, dus. Wel zo prettig, zo’n schoon huis! Dit geldt overigens alleen voor woonhuizen. In restaurants en in de kroeg mag je je schoenen gewoon aan houden (zolang het maar geen dansschoenen zijn).

8. Je mag overal kamperen (dus ook in andermans achtertuin)

kamperen zweden

In Zweden mag je overal kamperen. Ja echt, overal. Allmansrätten, noemen ze het, oftewel het allemansrecht. Iedereen in Zweden heeft het recht om van de natuur te genieten, en daarvoor moet het te allen tijde mogelijk en toegestaan zijn om particuliere grond te betreden. Heeft je buurman een mooie grote achtertuin, met een plas waar je altijd al eens in hebt willen zwemmen? Daar hoef je zijn toestemming niet voor te vragen! Volgens het allmansrätten mag je overal fietsen, wandelen, zwemmen, varen, en je mag zelfs bloemen, paddestoelen en bessen plukken, mits deze niet beschermd zijn. Je mag zelfs op die prachtige plek kamperen, voor één nachtje.

Dat betekent dat je in Zweden overal in de natuur mag kamperen. Dat allemaal onder één voorwaarde: dat je de natuur met rust laat. Je mag niets vernielen of verstoren. Jagen en vissen zijn dus verboden. Let van tevoren wel goed op voordat je op de eerste de beste plek je tentje opzet; in de Zweedse bossen komen een aantal diersoorten voor die je niet graag tegen wilt komen als je ’s nachts even je tent moet verlaten om je behoefte te doen.

9. Je wordt er altijd warm onthaald

omhelzing

Stel je voor: je bent op vakantie in Göteborg. In een café raak je aan de praat met een vriendelijke Zweedse man. Je stelt je aan hem voor, hij doet hetzelfde en jullie praten een tijdje over koetjes en kalfjes. Tien minuutjes, zoiets. Dan sta je op om te gaan. De man staat op en in plaats van je een hand te geven, pakt hij je bij je schouders vast en geeft je een knuffel. Huh? Zo goed bevriend ben je in die tien minuten toch niet geworden? Grote kans dat je deze man nooit meer gaat zien – waarom ineens die warme omhelzing?

Tja, de Zweden zijn nou eenmaal knuffelaars. Waar Nederlanders elkaar vaak begroeten met drie kussen op de wang of, in het geval van mannen, met een stevige handdruk, zul je in Zweden raar aangekeken worden als je iemand op zijn of haar wang probeert te zoenen. De knuffel is hier de enige manier om je vrienden te begroeten. Zweden zetten aan het eind van een smsje of appje zelfs “kram”, wat ‘knuffel’ betekent, in plaats van de x-jes waar wij normaal gesproken onze berichtjes mee afsluiten. Je zult je tijdens je vakantie in Zweden dus gegarandeerd welkom voelen!

 

Heb jij nog leuke tips voor een vakantie in Zweden?

Vertel het me in een reactie!