Deze bijzondere plekken dreigen langzaam te verdwijnen

Redactie - 11 maart 2020

Deze bijzondere plekken dreigen langzaam te verdwijnen

Redactie - 11 maart 2020

Altijd al eens in de Dode Zee willen drijven of snorkelen boven het Het Groot Barrièrerif? Veel bijzondere plekken dreigen langzaam te verdwijnen. Zoover tipt enkele van de meest bijzondere plekken die de natuur ons biedt.

Een van de bijzondere plekken: De Dode Zee

Al eeuwenlang is het mineraalrijke water van de Dode Zee bekend vanwege de geneeskrachtige werking van het water dat acht tot tien keer zo zout is als het water van de oceanen. Het laagste punt van de aarde, gelegen tussen Israël en Jordanië, is dan ook een populaire plek voor wellness en ontspanning. Toch droogt deze zoute waterplas in rap tempo op. Het toch al lage waterniveau zakt sinds de jaren ’70 bijna een meter per jaar doordat beide landen het water uit de zee wegpompen voor drinkwater en irrigatie, terwijl er vrijwel geen aanvoer van nieuw water is. Deskundigen zeggen dan ook dat dit natuurwonder binnen honderd jaar volledig opgedroogd kan zijn.

Tip: verblijven in Jordanië? Vanuit Hotel Kempinski Aquaba boek je eenvoudig excursies naar de mooiste plekjes van dit boeiende land! Reviewer Ben is er erg over te spreken: ‘Geweldig hotel waarop niets valt aan te merken. We hebben behoorlijk veel gereisd en goede hotels gezien maar dit hotel overtreft alles!

Het Glacier National Park, Montana (Verenigde Staten)

Van de meer dan 150 gletsjers die in 1850 op de bergtoppen van het Glacier National Park lagen zijn er nog maar 26 over. De grote gletsjers kunnen tegen 2030 zelfs volledig verdwenen zijn. Dit komt door de opwarming van de aarde waardoor de temperatuur jaarlijks bijna 1,5 graden warmer wordt. De gletsjers smelten permanent waardoor er in de zomer veel minder koel water de beekjes en meren instroomt en het water te warm blijft. Dit heeft een verwoestend effect op aantal vis en andere diersoorten.

bijzondere plekken

Het Amazonegebied

Het Amazonegebied is de laatste jaren regelmatig in het nieuws, maar niet per se in positieve zin. Het Amazonegebied strekt zich uit over maar liefst negen landen in Zuid-Amerika. Het Amazonegebied bevat ongeveer de helft van alle tropische regenwouden van de hele wereld. Maar het gaat niet goed met die regenwouden. In de laatste vijftig jaar is er al bijna twintig procent verdwenen. Aanrader als je er bent: diep in het regenwoud kun je een duizelingwekkende wandeling maken over de Manu Cloud Forest Canopy Walkway. Een echte aanrader voor iedere avonturier!

De witte kliffen van Dover

Deze bijzondere plek is wat dichter bij huis, namelijk aan de andere kant van het water in Groot-Brittannië. De iconische witte kliffen van Dover verdwijnen in een alarmerend tempo. Door hogere waterstanden, extremere temperaturen en hevige stormen gaat de afkalving van de witte rotsen in de laatste 150 jaar tien keer sneller dan in de 7000 jaar ervoor. Elk jaar verdwijnt er zo’n een tot twee meter van deze zachte rotskust. Wil je zelf ook over deze imposante kliffen wandelen? Verblijf bij Hotel Ramada Dover en je hebt de prachtige kustlijn tot je beschikking!

bijzondere plekken

Het Groot Barrièrerif (Australië)

Het enige levende object dat vanuit de ruimte te zien is wordt beschouwd als een van de zeven echte natuurwonderen. Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif van de wereld en strekt zich een kleine 2000 kilometer uit voor de noordoostkust van Australië. Er leven meer dan vierhonderd soorten koraal en 1500 verschillende vissoorten. Helaas wordt ook dit wereldwonder bedreigd. Door de stijging van de watertemperatuur en verzuring van de oceanen verbleken de koralen en sterven ze af. Volgens een rapport van Greenpeace stierven in 2016 alleen al een kwart van de koralen en als het zo doorgaat bestaat het koraalrif over een eeuw niet meer.