De leukste Franse vakantiesouvenir: nieuwe kookkunsten

Redactie - 12 april 2017

De leukste Franse vakantiesouvenir: nieuwe kookkunsten

Redactie - 12 april 2017

Een t-shirt, koelkastmagneet, strandhanddoek óf een tijdelijke tattoo. Een greep uit de leuke vakantiesouvenirs waar menig Nederlander mee thuiskomt. Maar wil je nou écht iets bijzonders meenemen uit culinaire topper Frankrijk? Dan houd je aan je vakantie niet alleen een bruin kleurtje over, maar ook nieuw verworven kooktalent.

Kookworkshop Frankrijk

De vakantiedag van je leven in de keuken van de chef

Ontferm je onder het genot van een glas wijn over een Frans streekgerecht. Zo smaakt tartiflette beter in de Haute Savoie, is Bouillabaisse alleen goed als het door de Fransen uit de Provence is klaargemaakt en zijn de Parijzenaren de koningen van de macarons. Keukenprinses of keukenkluns: leren koken op vakantie wordt hoe dan ook onvergetelijk!

Maar zo’n kookworkshop volgen, waar doe je dat? Na een ritje langs het VVV heb je genoeg adresjes, maar deze spetterende workshops in Parijs, Nice en Uzès willen we je niet onthouden.

Beeld: Facebook Ecole Grégoire Ferrandi

Koken als een pro in Parijs

De zeven locaties van L’Atelier des Chefs in Parijs zijn reuze populair. Zo kun je je bijvoorbeeld inschrijven om macarons te maken of om de kunsten van het Franse brood bakken onder de knie te krijgen. Een workshop duurt ongeveer twee uur en kost € 70,-. Ook de workshops van École Ferrandi worden goed gewaardeerd en een dikke plus: sommige klassen zijn in het Engels.

Kookworkshop Frankrijk

Beeld: Facebook L’Atelier des Chefs

Over dat Engels gesproken, het is handig als je een woordje over de grens spreekt. De Franse grens. Niet overal worden kookcursussen in het Engels gegeven. Maar het mooie van koken is dat je met goed opletten, nadoen en proeven al een heel eind komt! Zo heb ik tijdens een wintersportvakantie eens samen met een rasechte Franse chef het yummy streekgerecht tartiflette klaargemaakt. Hoewel ik maar een paar woorden Frans spreek, – in de categorie van ‘Je voudrais un pain français s’il vous plaît’ – mocht dat de pret niet drukken.

#tipvanzoover: doe comfortabele schoenen aan tijdens een kookworkshop. Zitten is er in de Franse keuken niet bij. 

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/evenementen-kort-weg/brocante-markten-frankrijk-lille/”]

Koken als een echte Niçoise

Na negentien jaar besloot Michelinsterrenchef Christian Plumail de deuren van zijn restaurant in Nice te sluiten en kookcursussen aan te bieden in zijn eigen appartement (boven het restaurant op 54 blvd Jean Jaures). Voor € 80,- start je met een lekker Frans bakkie, gevolgd door een shoppingtrip naar de Cours Saleya-markt waar je – gebaseerd op het seizoen – inkopen doet. Samen met maximaal negen andere studenten ga je aan de slag met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert bedacht door de chef. Natuurlijk deelt hij ook zijn tips en tricks met je. Uiteindelijk loopt het water je in de mond, of l’eau a la bouche zoals ze dat in Frankrijk zo mooi zeggen, en is het tijd om aan tafel te gaan voor je zelfgemaakte lunch. Mét de chef.

#tipvanzoover: kruip na je kookcursus onder de wol van hotel La Perouse of Villa Soraya.

Kookworkshop Frankrijk

De smaak van de Provence in Uzès

De cursus van chef Eric Fraudeau in Uzès neemt je mee van markt tot feestmaal uit de Provence. Hij is van mening dat je als je de Fransen écht wilt leren kennen, je alles moet weten over hun eten. Je verlaat zijn workshop niet met een diploma in de Franse culinaire kunsten, maar wel met meer liefde voor de Franse keuken. Als dat al kon. Een bezoek aan de markt is een goed begin. Gevolgd door een hands-on workshop waarbij je een viergangendiner in elkaar flanst: inclusief Franse wijn, kaas en stokbrood. Uiteraard beloon je jezelf na afloop met een Apéro.

Je in een ander deel van het land in de Franse keuken onderdompelen onder leiding van een Engelstalige chef? De Amerikaanse Susan Herrmann Loomis woont al eeuwen in Frankrijk en geeft cursussen van een week(!) bij haar thuis in Normandië. En Kate Hill leert je in Gascogne meer over charcuterie.

Ben jij klaar om je familie en vrienden bij thuiskomst te imponeren met de lekkerste Franse gerechten die je hebt leren maken op vakantie? Volgde jij eerder een kookworkshop op vakantie? Laat je tips achter in een reactie of review!