Euromast-Rotterdam

De Euromast is een van die gebouwen die de beroemde skyline van Rotterdam bepaalt. Net als de Erasmusbrug en het kantoor van Nationale Nederlanden. De eerste jaren na de oplevering in 1960 was de Euromast met zijn 104 meter het hoogste punt van Rotterdam. Toen kwamen er hogere gebouwen in de stad te staan. Geen punt voor de Euromast. In 1970 werd de toren gewoon verhoogd met een tweede toren en was de Euromast opnieuw, en nu met 185 meter, de hoogste. Sindsdien heeft geen bouwer het aangedurfd om hoger te reiken. Aanleiding tot de bouw was de Floriade, de wereldtentoonstelling die in 1960 in het park tegenover de Euromast plaatsvond. Tegelijk leverde het indrukwekkende complex een bijdrage aan de wederopbouw van de in 1940 gebombardeerde stad. Rotterdam had een toeristische trekpleister van jewelste, doel van vele dagjes uit en schoolreisjes. En dat is zo’n vijftig jaar later niet anders geworden.

Boven in het asymmetrisch geplaatste Kraaiennest, op bijna honderd meter hoogte, zijn twee luxueuze hotelkamers ingericht: Heaven en Stars. Beide met een ronde glazen wand, die via het publieke platform uitzicht biedt over de stad. De ramen zijn, tegen de inkijk, beplakt met donker folie, maar kijk niet vreemd op als bezoekers een kokertje maken van hun handen en naar binnen proberen te kijken. Het interieur is jaren zestig, met een nostalgische knipoog. Zo wordt de fruitmand gevormd door ogenschijnlijk wankel op elkaar gestapelde bordjes en kopjes van Delfts blauw en hangt er in Stars een geborduurd schilderij met paardentaferelen. De badkamer daarentegen is van deze tijd: kleine tegeltjes, stijlvol zwart toiletpapier, een designwastafel, een bubbelbad in Stars en een regendouche in Heaven. Geurige badproducten van Rituals benadrukken het luxe gevoel.

Dat gevoel van luxe wordt ook versterkt door de culinaire verwennerij. Bij aankomst informeert de gastheer of –vrouw hoe laat je de bij de prijs inbegrepen fles champagne en schaal met hapjes geserveerd wilt krijgen. Op bed ligt een doosje dure Franse chocolade en het ontbijt dat de volgende ochtend wordt binnengereden, tart elke verbeelding. Een volgeladen serveerwagen met een etagère vol hartig beleg van kaas, vlees en vis, een grote karaf vers sap, croissants, toast en een mand met warme broodjes, eieren naar keuze klaargemaakt, pannenkoekjes, yoghurt en muesli, zoet beleg, verse citrussalade en grote kannen koffie en thee.

Tussen de champagne en het ontbijt valt er op honderd meter hoogte heel veel te genieten. Vanaf het platform kijk je op een heldere dag zo’n dertig kilometer ver. Het mooiste zicht heb je echter veel dichterbij: de Rotterdamse haven, de imposante bruggen over de Nieuwe Maas en Hotel New York aan de overkant van het water. Zeker in het donker, als de straat- en autolichten schijnen, heb je af en toe het gevoel dat je in Madurodam bent. In de diepte kruipen autootjes voort en rijden trammetjes hun bochtige trajecten door de stad. Blijf niet hangen op het platform, maar neem ook plaats in de Euroscoop. Die brengt je in acht minuten, al ronddraaiend, naar een hoogte van 185 meter en weer terug. Onderweg word je geattendeerd op de belangrijkste bezienswaardigheden beneden. Het is tevens een aanrader om iets te eten in de onder de suites gelegen brasserie. Ook hier zijn de wanden van glas en is een fraai uitzicht op nachtelijk Rotterdam gegarandeerd. Bovendien heeft het restaurant een aantrekkelijke menukaart en verrassend redelijke prijzen. En tussen de gangen door ruimt het personeel een pauze in voor een (hernieuwd) tochtje met de Euroscoop. Duizelt het je tijdens het verblijf op de Euromast of krijg je een wat zweverig gevoel? Schrik niet, het is de wind. Bij windkracht 11 slaat de top van de Euroscoop een meter uit, maar ook op wat minder hoogte en bij wat minder wind is het heen en weer deinen van de Euromast goed te voelen. Maar zo gek is dat niet, in de ‘hemel’ en tussen de ‘sterren’.

Parkhaven 20
3016 GM Rotterdam
010 – 436 48 11 / 241 17 88
www.euromast.nl
B&B: € 385 (1 nacht, 2 personen)
  • Een kaartje voor de Euromast kost € 8, inclusief een tochtje met de Euroscoop
  • Tussen 22.00 en 10.00 uur (’s zomers 9.30 uur) heb je de Euromast voor jezelf. Op de begane grond waakt wel een nachtportier
  • Restauranttip: Lulu (Aziatische fusion op loopafstand; www.lulu-rotterdam.nl) en Hotel New York (voor bij de thee of koffie de lekkerste scones met echte clotted cream)

Lees voor meer verhalen ‘gekke’ overnachtingen het boek Droomplekken, opvallende overnachtingen in Nederland en België van auteur Tineke Zwijgers en fotograaf Dorien Koppenberg . Het boek beschrijft veertig adressen, variërend van een houten wijnvat tot een plaggenhut en van een houten vlot tot een hooiberg. Kosmos Uitgevers – 2007.

Bestel het boek Droomplekken op www.bol.com.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

15 februari - 2008

Reacties