7x sterke vliegverhalen: waar of niet waar?

Redactie - 13 juli 2019

7x sterke vliegverhalen: waar of niet waar?

Redactie - 13 juli 2019

Over vliegen doen de meest wilde verhalen de ronde. Maar wat is nu waar en wat kan meteen naar het rijk der fabelen worden verwezen? Zoover zocht een aantal sterke vliegverhalen voor je op én verklapt of ze waar zijn of niet.

Piloten met een parachute

Ik weet nog dat ik als kind altijd dacht dat piloten à la James Bond met een parachute het vliegtuig konden verlaten. Helemaal gek was dat niet, gezien de vele (teken)films waarin dit ook daadwerkelijk gebeurde. De waarheid is echter een stuk saaier, al is het voor de gemoedsrust van de passagier wel een stuk fijner. Vliegtuigen draaien namelijk op meerdere motoren. Valt er eentje (tijdelijk) uit? Dan hoeft er niemand het vliegtuig halsoverkop te verlaten. Zeker de piloot niet! Nee, dan kun je beter zelf de spanning gaan opzoeken met een te gekke activiteit op bijvoorbeeld Kreta!

Onweer kan een vliegtuig doen crashen

Laten we eerlijk zijn: het is niet bepaald een pretje om met noodweer kilometers hoog in de lucht te hangen.  Zeker niet wanneer het onweert en je midden in de wolken zweeft. Het goede nieuws: onweer vergroot niet de kans op een vliegtuigcrash. Maar reken maar dat het lampje van je stoelriem aangaat en je je toch even schrap zet! Nee, dan is dat vooruitzicht van het strand op Kaapverdië een stuk relaxter. Helemaal wanneer je verblijft in de bruisende badplaats Sal. Overnachten op Sal? Bij Appartement Porto Antigo I kom je heerlijk tot rust bij je eigen privé strand. Reviewer Corry vat het mooi samen: ‘Goede ligging, in ’t centrum van Santa Maria en aan ’t strand. Fijne appartementen in een prachtige tuin.

Een vliegtuigdeur kan geopend worden

Zeg eens eerlijk: heb jij tijdens een vliegvakantie naar de hendel van de nooduitgang gekeken en gedacht: ‘zou ik die kunnen openen?’ Waarschijnlijk ben je niet de enige. Maar natuurlijk is het antwoord nee. Zodra het vliegtuig opstijgt, kan de deur niet meer worden geopend. Doordat het vliegtuig constateert dat de druk binnen en buiten het vliegtuig niet gelijk is, wordt de deur vergrendeld. Alle stoere scenes in Amerikaanse films als Mission Impossible ten spijt: het zal ook bij de film blijven.

Het cabinepersoneel mag iemand arresteren

Dit zou je misschien niet zo snel verwachten, maar wanneer een passagier zich ernstig misdraagt, mag de gezagvoerder deze persoon arresteren! Let wel: dit mag enkel wanneer de situatie zo uit de hand loopt dat de vliegveiligheid gevaar loopt. De meeste vliegtuigen hebben dan ook standaard een set handboeien aan boord. Je weet immers maar nooit…

Grote boodschap: van onderen!

Een van de grootste mythes rondom vliegtuigverhalen is toch wel de ontlasting die na het doortrekken direct naar beneden valt. Dit is echter niet het geval. De grote boodschap wordt keurig opgevangen in een tank.Bij het doortrekken wordt er vacuüm getrokken, wat ook meteen het harde, zuigende geluid verklaart. In het reservoir wordt het gereinigd en vermengd met een chemisch goedje zodat het niet teveel gaat zweven.

Saillant detail: Héél soms verlaat toch wat ontlasting het vliegtuig. In de afgelopen veertig jaar zijn er zo’n dertig geregistreerde meldingen geweest van schade veroorzaakt door bevroren drollen. Geloof je ons niet? In dit artikel vertellen we wat er gebeurt met jouw grote boodschap aan boord.

Rij ’13’ wordt overgeslagen

Dit is dus echt waar! Omdat er met grote regelmaat verzoeken komen van passagiers die ab-so-luut niet op rij 13 willen plaatsnemen, hebben meerdere luchtvaartmaatschappijen besloten deze rij niet mee te nemen in de nummering. Dit geldt overigens niet alleen voor bijvoorbeeld Amerikaanse maatschappijen. Ook ons eigen KLM heeft gehoor gegeven aan de vorm van bijgeloof. Let er maar eens op tijdens je volgende vliegvakantie.

Een leven lang gratis vliegen!

Ze zeggen weleens dat als  dingen te mooi klinken om waar te zijn, dat meestal ook het geval is. Datzelfde geldt voor het sterke verhaal dat wanneer je aan boord van een vliegtuig bent geboren, je voor de rest van je leven gratis mag vliegen. Maar hoe gaaf zou dat zijn, zeg! Dat je je elk jaar weer kunt afvragen of je naar de prachtige Thaise eilanden zal gaan, het mooie Bali gaat verkennen of toch ‘even’ de Costa Blanca opzoeken. Je hoeft het immers niet te laten. Maar helaas, dit is dus een mythe.